7 tips inför intervjun till ditt första PT-jobb

Som både PT och företagare så genomför jag också en del anställningsintervjuer och har således erfarenhet från både platsen som sökande PT och som den som sitter och funderar på att anställa en PT, kanske dig!

Nedan följer några enkla tips på vad du ska tänka på för att bättra på dina chanser för att få jobbet.

 1. Håll det du utlovat och som ni bestämt
  Har du sagt att du ska skicka ett CV, betygskopia, intyg eller vad det nu kan vara som din blivande chef vill ha, så gör det, snarast, eller absolut senast den tid som ni kommit överens om. Alla imponeras av ett snabbt svar, många blir besvikna över ett sent svar.
  Klarar du inte ens att leta fram ett papper och maila över det inom bestämd tid, vad ska då få din nya chef att tro att du kan sköta alla anteckningar, möten mm med kunder som en PT-anställning kräver.

 2. Boka inte av
  Har du haft turen att bli kallad till en intervju, grattis! Om du vill ha jobbet, prioritera i så fall den intervjun högst av det som kan tänkas dyka upp. Ingen blivande chef kommer att imponeras av att du prioriterar något annat högre än hens tid. Har mamma blivit allvarligt sjuk, måste du åka akut med hunden till veterinären, fine, det accepterar säkert de flesta en gång. Men som chef imponeras man inte av någon som avbokar pga oklara anledningar och definitivt inte flera gånger.

 3. Läs på
  Ta reda på så mycket du kan om företaget som du vill jobba på. Det minsta du kan göra är att säkerställa att du hittar dit. Ta en sväng förbi dagarna innan ni ska träffas och kolla in adressen, var finns parkeringar (eller T-banan/busshållsplats), var är entrén osv. Säkerställ att du inte kommer försent på grund av att du inte hittar.
  Är du dessutom lite påläst och kan lite om företaget, har koll på priser, arbetssätt, öppettider osv imponeras man alltid lite extra, i alla fall jämfört med den som ser ut som ett frågetecken om man frågar om de har tittat på företagets hemsida, Facebook och Instagram.

 4. Kom i tid
  En självklarhet som PT – kan man tro… Att komma 5 eller 10 minuter för sent till din första träff med din nya chef är i princip samma sak som att inte komma alls. Du får ha en galet bra ursäkt i bakfickan för att komma på plus igen.

 5. Var ödmjuk och inse dina begränsningar
  I en anställningsintervju ska man gå in med bra självförtroende och framhäva sig själv, men samtidigt måste du som nyutbildad vara ödmjuk och inse dina begränsningar och brister. Troligen saknar du mer eller mindre helt erfarenhet från yrket. Även om du tränat själv en hel del de senaste två åren, och hjälpt ett par polare att komma igång med gymträningen måste du inse att de som du troligen konkurrerar om platsen med kan ha flera års erfarenhet och tusen genomförda PT-timmar på sitt CV. Tränat själv och några kompisar har i princip alla som söker ett PT-jobb gjort.
  Genom att vara ödmjuk, erkänna dina brister, och vara öppen med att du är här för att lära dig mer och att du tror att detta är en utmärkt plats att utvecklas som PT vinner du poäng hos i alla fall mig, och troligen de flesta andra som vill anställa någon som är framåt och vill utvecklas i sitt yrke.

 6. Ha med dig din brist på erfarenhet in i lönesamtalet
  Kommer ni så långt att det börjar diskuteras löner så måste du ha med dig att du saknar erfarenhet, både som PT, och ifall du är under 25 troligen också en hel del arbetslivserfarenhet. Tro mig, vi som har arbetat längre än du själv levt har lärt oss en del mer än det som både du och jag fått lära sig i skolan. Återigen måste du vara ödmjuk och inse dina begränsningar. De flesta gym har någon form av lönestege och ju mer erfarenhet du samlar på dig, ju mer betalt per timme får du. Som ny börjar man alltid från bottnen… tyvärr.

 7. Timkostnad och lön är inte samma sak
  När det handlar om lön är det viktigt att tänka på att det som gymmet fakturerar för din tid är långt ifrån samma sak som det som du får i lön. Utöver att din arbetsgivare drar av för det som kallas inkomstskatt (drygt 30%) betalar arbetsgivaren också in det som kallas för sociala avgifter (ett belopp som du aldrig ser, men som också är cirka 30%). Utöver dessa kostnader som är kopplade direkt till din lön har din arbetsgivare också kostnader för lokal, redskap, försäkringar mm. Det är också din arbetsgivare som kommer stå för arbetet med att fakturera dina kunder (och ta risken om det inte kommer in några pengar) och massor med annan administration. Troligen kommer även din arbetsgivare står för en del marknadsföring åt dig, men det är väldigt olika från gym till gym. En normal ingångslön för en nyutbildad PT är mellan 150-180 kronor per timme (kanske lite mer i storstäderna) och utöver det finns sedan olika bonusstegar beroende på hur många timmar du gör i månaden och hur många timmar du gjort totalt. Det kan också skilja en del mellan gymmen hur mycket tid du får betalt för. I de flesta fall är t.ex. marknadsföring (som att ringa till gymmets medlemmar) och konsultationer obetalt, men en nödvändighet för att får nya kunder.

Lycka till med din karriär i världens roligaste yrke!

adult-businessman-buy-327540.jpg
Daniel Evaldsson