Michaela Logård - Min väg till personlig tränare

Mitt namn är Michaela.

Anledningen till att jag valde att utbilda mig till personlig tränare är för att jag själv har varit överviktig och levt ohälsosamt. När jag var 13 år tog jag min mammas Nutrilett och slutade äta mat helt. Vilket gjorde att jag gick ned mycket i vikt under en kort tid, när jag sedan började äta mat igen gick jag upp alla dessa kilo + lite till. Så har det hållt på, upp och ned i min viktkurva månad efter månad. April 2014 blev jag gravid med min dotter. Då vägde jag som absolut mest 90kg och mådde jätte dåligt psykiskt. Jag bestämde mig då för att göra en viktresa så fort jag fött barn. Sagt och gjort, min dotter föddes i december och Jag tog tag i min hälsa januari 2015 genom att själv anlita en PT och få ett kost- och träningsprogram. Jag insåg att man inte behöver svälta sig för att gå ned i vikt. Riktig mat är det absolut bästa!

Jag började träna på gym, och fatta tycke för styrketräning, 1.5 år senare, 25kg lättare och mycket hälsosammare insåg jag att jag också vill hjälpa människor till ett hälsosammare liv.

Jag började då leta runt bland olika utbildningar inom träning och kostrådgivning. Jag ringde runt till flera stycken olika utbildare, och några av dem strök jag från min lista direkt. Jag ställde mycket frågor och valde sedan den utbildning jag tyckte verkade bäst + mest prisvärd, och då landade det på Intensive PT. Andreas svarade utförligt på alla mina frågor, bad mig fundera på vad jag vill ha ut av utbildningen. Han försökte inte sälja in utbildningen, han var uppriktig och trevlig. Då kändes det helt rätt. Jag anmälde mig men förstod inte riktig vad jag gett mig in på. När förkunskapen hamnade i mailen fick jag först panik – att se bilderna på skelettet och alla muskler, biokemi, fysiologi mm gjorde mig helt förvirrad. Svenska och latin- HJÄP! Men efter att ha klippt och klistrat ett tag fick jag ihop ett riktigt bra förhörsmaterial! Min sambo förhörde mig i princip varje kväll på olika muskler och ben. Tillslut så fastnade dem och jag kände en lättnad.

När sedan föreläsningarna drog igång kände jag mig väl förberedd och kunde lyssna i lugn och ro medan jag skrev ned mina anteckningar. I livesändningen på föreläsningarna kunde vi även ställa frågor, många svar fick vi gratis där. Att utbildningen var på distans var helt klart en fördel för mig, som jobbade natt heltid och hade min dotter varannan vecka. Föreläsningarna kunde jag kolla på hur många gånger som helst eller bara lyssna på där jag befann mig, så vid lilla minsta osäkerhet kunde jag lätt öppna föreläsningen och få svaret. Mycket praktiskt att kunna lägga upp sin egen tid också! Vissa dagar var det fullt upp med annat, men det kunde jag då ta igen på min lediga helg. Några ämnen fick jag lägga mer tid på, t.ex. fysiologin och biokemin, de var de absolut svåraste för mig, då jag inte läste dessa på gymnasiet. Roligaste ämnet var kost, dels för att den kan man variera så mycket och experimentera med själv.

Den praktiska delen på utbildningen var riktigt rolig, att träffa likasinnade människor med liknande mål och ambitioner stärkte mina egna ännu mer. Det absolut roligaste var olympiska lyft, jag älskar styrketräning och min nisch är fria vikter. Men även stretchningen och kinesio tejpningen var mycket lärorikt, och jag har haft nytta av dem idag. Efter det praktiska väntade bara en grej- Examinationen. 20 frågor, på många timmars föreläsningar. Första gången jag skrev, kände jag mig egentligen inte förberedd, men jag ville ge det en chans. Tyvärr gick de inte bra och jag valde att avsluta och åka hem. Jag läste, lyssnade och blev förhörd i ca 2 veckor, sen kände jag mig redo att skriva. Andreas skickade då examinationen till folkhögskolan i min hemstad, väldigt okomplicerat. Jag anmälde mig, fick ett rum och kunde börja skriva. Det kändes riktigt bra och några dagar senare fick jag ett mail med mitt certifikat. Jag var nu klar som PT och kostrådgivare.

Jag började söka jobb på olika gym, gick på intervjuer och träffade många människor men hittade inte det där lilla extra som jag var ute efter, letandet fortsatte tills jag en dag gick in på en utav STC klubbar och kände WOW, här vill jag jobba. Jag pratade med platschefen, fick en intervju samt en tid där jag skulle träna platschefen och en personlig tränare. Efter det träningspasset kändes allt rätt både för dem och mig, så innan dagen var slut var det påskrivet och klart. Jag blev nu anställd som personlig tränare, kostrådgivare & instruktör på deras anläggningar.

När jag träffade min första klient på konsultationen, kändes allt så naturligt. Jag hade bakgrundsinformation och kunde svara på hennes frågor. (tack till intensive pt för deras underlag för hälsodeklaration till konsultationen!) Efter vårt möte körde vi ett 45 minuter långt pass i gymmet, där hon fick prova på styrketräning med främst kroppsvikten men även lite fria vikter. Hon är idag en återkommande klient som har ett rullande schema hos mig.

Idag har jag en heltidstjänst inom logistik på ett litet företag i min hemstad, sedan jobbar jag på timme när jag vill och kan på STC i grannkommunerna, jag lägger upp min egen tid och har hand om alla mina bokningar själv. Vilket är en enorm frihet.

I framtiden hoppas jag kunna övergå helt till att hjälpa människor att ändra på deras livsstil. Deras dröm är mitt mål.

(Inflikat från IntensivePT: provet skrivs nu online)

michaela logård personlig tränare
Andreas Hurtig