CBD - En utvärdering av Maria Michael

Uppdatering kring CBD - En text av Maria Michael

Jag lovade att återkoppla med en uppdatering kring CBD då jag valde att testa effekten utav det. Så här kommer min erfarenhet av det.

Lite fakta om CBD:

CBD (Cannabidiol) kommer från industrihampa och har inte den psykoaktiva effekten som THC har (som kommer från marijuana plantan).

CBD tillhör gruppen cannabinoider som reagerar med cannabinoid receptorer i kroppen (hjärnan bland annat).

Det påstås en hel del om vad CBD kan behandla och bota. Man tittar mycket på CBD i syfte att dämpa epilepsianfall, men även för en hel del annan problematik. Tyvärr finns inte tillräckligt med evidens som stöttar CBD som ett aktivt ämne för behandling av mycket annat än epilepsi. Utöver epilepsi så skrivs det en del om CBD i samband med sömnproblematik, smärta, inflammation och ångest.

Det jag blev nyfiken på är smärtlindringen. Det ville jag utforska.

CBD påstås hjälpa till att reglera något som heter anandamid (kroppsegen signalsubstans), där höga mängder anandamid i kroppen bidrar till en del smärtlindring.

Det en del forskare säger är att den mängd CBD som finns i olja och produkter är för låg för att ge stor effekt, jämfört med den mängd CBD som används i studier.

Ok, nog med fakta…så vad hände då?

Jag köpte den fettlösliga oljan (15% CBD) som man droppar under tungan, en droppe på morgonen och en droppe på kvällen. Finns även vattenlösliga droppar som man droppar i vätska.

Två veckor in började jag känna av att en del av huvudvärken som jag vaknar med dagligen kändes lindrigare. Efter ca 1 månad så var stora delar av huvudvärken borta, även under dagtid.

Placebo? Vet ej, men tror det inte då jag har kronisk huvudvärk sedan 12 års ålder så jag märker ganska fort om smärtan är borta.

Jag avbröt detta efter den första flaskan tog slut. Det tog ungefär 1 månad och huvudvärken började komma smygandes tillbaka. Nu har jag köpt en till flaska som jag ska fortsätta med.

Märkte inget annat som hände i kroppen, inga andra märkbara förbättringar eller bieffekter.

Det va min erfarenhet av CBD.

Jag kommer vänta på fler studier som bekräftar effekten innan jag börjar rekommendera CBD, då det finns många andra substanser och preparat man kan i första hand börja med om man mår dåligt. Jag har testat ganska mycket för min kroniska huvudvärk, både medicinskt och alternativt. Ni som hört mig föreläsa vet att jag gärna testar kosttillskott enbart för att se om det finns en effekt (påstådd sådan) och hur jag reagerar på det. Blir enklare att prata om produkten då.Uppdatering!
Maria Fick en följdfråga om CBD och sömnproblem. Svaret svävade ut från CBS men var så bra så vi postar även detta:
___________________________

Tack för frågan 🙂 här kommer himla långt svar 😅

När det gäller sömnproblem så är det en del som känner en förbättring, alltså sover fler timmar utan avbrott med CBD. 
I mitt fall gjorde det ingen skillnad. Däremot har magnesium gjort skillnad tidigare för mig då jag haft problem att slappna av och haft stela muskler, sann kramp. Idag tar jag inget för det 🙂 

Men det beror helt på vilka faktorer som bidragit sömnsvårigheterna skulle jag säga.

Oro/ångest och stress kan bidra till att man dels har svårt att somna men även vaknar en del på natten. Här kanske CBD kan hjälpa då det sägs bidra till sinnesro och lindra ångest, som i sin tur bidrar till bättre sömn. 

Om man vaknar ofta under natten (speciellt mellan 02.00-05.00) kan det vara andra orsaker, tex blodsockerfall. Då kan man se över kosten så man verkligen äter ordentligt med bra mat och inte slarvar med måltiderna. Här hjälper nog inte CBD så mycket.

Är det nivåerna av melatonin som inte är optimala så hjälper nog inte CBD. Här gäller att vistas ute i dagsljus, röra på sig och äta mat (mat mat mat..!) och detta är speciellt problematiskt för nattarbetare och skiftarbetare. Här får läkare avgöra om melatonin ska skrivas ut, annars får man själv hitta en rutin som passar en. 

Anda faktorer (som inte nämnts ovan) som stör sömn kan vara:
-inaktivitet
-kost
- bieffekt av mediciner
- sjukdomar 
- mycket skärm och tv 
- alkohol, nikotin och koffein
- sömn apné 

Sedan kan en del må toppen o sova hur bra som helst trots ovannämnda medan andra lider av sömnproblem. 

Finns andra preparat och metoder för sömn att testa om inte CBD hjälper. 

Är man orolig bör man såklart besöka sin läkare och ev ta lite olika tester. 

Mvh, 
Kan inte ge korta svar!

cbd olja träning
Andreas Hurtig