Så blir du miljonär på personlig träning

Ni kanske hört: “Man ska vara personlig tränare för att man tycker om att hjälpa andra människor”. Självklart är det därför man är PT. Men det är inget fel på att tjäna pengar samtidigt som man hjälper andra. Så hur blir jag rik på att jobba som personlig tränare?

1. Maximera tiden du tjänar pengar. Minimera tid som spenderas på sånt du inte tjänar pengar på.
2. Få pengarna att jobba för dig.


Hela den här texten kommer ha som utgångspunkt att du jobbar som egen och fakturerar klienter själv. Där finns mycket mer flexibilitet och du styr ditt arbete på ett helt annat sätt.
Om vi börjar med den första punkten. Som PT jobbar man väldigt mycket gratis tyvärr. Det enda vi tjänar pengar på är själva PT-Timmen. Allt annat gör vi gratis. Mina bästa tips för att minimera gratisarbetet.

Maximera tiden du tjänar pengar

1. Lär dig sälja.
Något som är väldigt tidskrävande är att skaffa klienter. Den vanligaste anskaffningsformen är fortfarande konsultationer. Som egenföretagare är dessa till 99% gratisarbete. För några år sedan hörde jag att snittet var att en PT sålde på 1 av 7 konsultationer. Jag vet inte om denna siffra är exakt men det stämmer överens med vad jag sett under mina år som PT. Personligen sålde jag 1 av 2 under hela min karriär. Minimalt med gratisarbete. Lär min guide om sälj här!

2. Lär dig behålla dina klienter.
När du väl skaffat dem är det bara att se till att de aldrig slutar träna. Så slipper du göra om ditt gratisarbete i punkt ett. Det fina med denna punkt är att du om bara gör ditt jobb bra så kommer de aldrig sluta. Se till att klienten får resultat och når sina mål. Se till att träningen är kul och omväxlande. Se till att det finns progression i träningen så klienten hela tiden lär sig nya saker. Var trevlig och ge bra service. Dina klienter kommer aldrig sluta träna med dig

3. Lös bokningsproblemet
Vissa klienter har en tendens att boka, avboka och flytta sina tider. Det kan tyckas marginellt att det endast tar 5 minuter av din tid här och där. Men över tid bygger det upp till många timmar. Om man dessutom ser till att dina 5 minuter avbrott kanske stör dig i ditt arbete blir det väldigt dyrt. Senaste åren har jag använt mig av Onlinebooq. Där öppnar jag upp de tider jag jobbar så är det upp till klienten att själv boka. Inga samtal, inga mail och inga SMS. Och ännu viktigare, inget krångel. 90% av dina klienter ska ha fasta tider och endast byta i undantagsfall. Dina klienter som inte kan ha fasta tider vet vad som gäller och kontaktar dig inte i onödan.

4. Håll koll på timmarna
Alla PTs känner igen problemet där PTn har skrivit att klienten tränat 20 timmar men klienten har bara skrivit upp 18 i sin kalender. För att det inte ska bli dålig stämning blir det ofta två timmar gratisarbete eller om man får till en kompromiss, en timme gratisarbete. Lättast är att använda ett program som PT-Hero. Där får klienten 20 digitala klipp som PT registrerar med hjälp av en QR-kod på varje klipp som skannas. Det KAN inte bli fel och du behöver inte jobba extra. (vill du testa PT-Hero kan du maila karl@intensivept.se)

5. Förenkla bokföringen
Jag har testat alla program för bokföring. Överlägset bäst är Speedledger. Det kopplas direkt till ditt bankkonto. Du väljer bara i en lista vad din kontoaktivitet är. Fakturan från Tele2 bokförs som telefoni med ett enda klick. Du får dessutom total överblick på hur din verksamhet går. När du vill kan du se en resultatrapport eller en momsrapport. För hela din bokföring får du räkna med 10 timmars arbete om du har medelaktivitet på ditt konto. Detta sparar många tusen kronor när det är dags att lämna över för bokslut. Så länge du omsätter mindre än 3Mkr/år behöver du inte revisor utan du kan gå till en bokföringsfirma för bokslut. Detta kommer kosta 3000-5000kr per år.

6. Spara dina gamla upplägg
Skaffa en Google Drive med en enkel struktur. Varje gång du skapar ett nytt upplägg sparar du detta på ett sätt som gör det enkelt att hitta. Så när du får en 50-årig klient som jobbar på konto, vill gå ner i vikt och har problem med ryggen är det väldigt troligt att du har ett program du kan använda som grund så att du inte behöver skapa allt från början varje gång. Detta gäller alla typer av program du gör. Även om det är ett upplägg för rehabilitering av lateral epikondylit för din klient som jobbar på restaurang ska du spara det. Helt plötsligt kommer en ny klient med liknande problem och förutsättningar.

7. Hitta ett enkelt sätt att skicka ut fakturor
Det finns många lösningar på detta. Många av dem är gratis eller väldigt billiga. Ett alternativ är att skapa en enkel mall som du alltid använder dig av. Du säljer förmodligen bara en produkt så att fakturera med en mall är enkelt. Nästa steg upp är att använda fakturaprogram genom din bank. Swedbank/Speedledger har en enkel lösning där du bara skapar en kund och väljer vilken produkt som ska säljas. Sen kan du välja att skriva ut eller skicka e-mail direkt genom Swedbank. Jag tror kostnaden för detta är 99kr/månad. Det finns även en uppsjö fristående aktörer som erbjuder fakturering. T.ex. Bokio. Jag har ingen personlig erfarenhet av dessa så jag kan inte ge något specifikt råd. De flesta gör samma sak och tar ungefär samma betalt. Har du väldigt många kunder och problem med att folk inte betalar kan det vara läge att kolla på att ta in tjänsten via t.ex. Svea Ekonomi. Där betalar man en fast summa varje år och sen är det mer eller mindre gratis att använda dem. De skickar vidare till inkasso om någon inte betalar. Det sista alternativet kostar klart mer än de tidigare alternativet men om du fakturerar över 100.000kr i månaden tycker jag det är värt det i form av den tid och huvudvärk det sparar.


Få pengarna att jobba för dig


1. Starta ett aktiebolag
Känns som overkill som start men det är värt det på sikt. I Sverige är det inte billigt att betala ut lön. Istället ser du till att en gång per året göra en vinstutdelning till dig själv och leva på dessa pengar. Eventuellt kan du även betala ut en liten lön till dig själv då detta ser bra ut hos banken om du skulle behöva ta lån. I övrigt är det inte så mycket skillnad på en EF och ett AB. Du har lika mycket möjlighet att köpa en arbetsdator eller skaffa en jobbmobil oavsett bolagsform.

2. Sätt en hög sparkvot
Om du har en lön är det viktigaste är att första sätta undan sitt sparkapital, sen betala sina räkningar. Inte tvärt om. Personligen tycker jag det är bäst att sätta denna sparkvot procentuellt av sin lön. T.ex. 50% av min totala lön ska sparas undan varje månad.

3. Diversifiera dina sparpengar
Enligt mig skulle en bra riskspridning kunna se ut ungefär såhär:
40% diversifierade fonder med låg förvaltningsavgift (typ 0.2%) Passiv fond med många innehav. Något i stil med en globalfond eller något som följer ett amerikanskt index.
30% i stora fina bolag som du gillar. Bry dig inte så mycket om värdering eller nyckeltal. Gillar du Netflix kan du köpa Netflix. Eller Porsche, Louis Vuitton, HM, Apple, Google (Alphabet). Hitta gärna bolag som har utdelning. Det betyder att de tjänar pengar.
10% Spännande aktier. Spendera någon timme på att leta bolag med lite högre risk. Inom medtech, fintech eller något annat spännande. 10-15 aktier med en liten summa i varje. Ofta går dessa till noll men då och då går en aktie upp 1000% och kompenserar för de andra.
10% Ränteplacering. T.ex. Lendify som ger 6-7% per år och är helt okorrelerat till börsen.
10% I guld. Supertråkigt men stabilt.
Se till att använda en billig mäklare som Avanza eller Nordnet. Kom ihåg att byta till billigaste courtagklassen. Om vi kollar historiskt ska detta upplägg ge mellan 7-10% avkastning per år. Så dina pengar dubblas var 8:e år ungefär.

Här är ett videoklipp där jag gör en intervju för Börsen (danska versionen av Dagens Industri). Jag skapade en portfölj för 2017. Den gick upp över 30% på ett år:
https://www.facebook.com/watch/?v=1434473453243978

Disclaimer: Jag är inte sponsrad av något av företagen i texten. Jag har inte fått någon ersättning för att skriva om dem. Alla jag nämner skriver jag om för att jag gillar dem. Inget annat.

bli rik på personlig träning
Andreas Hurtig