300 kg i marklyft?

Jag har länge haft 300 kg i marklyft som ett mål. Jag har varit nära några gånger men inte riktigt nått fram ännu. 300 kg kan låta väldigt mycket men man ska komma ihåg att jag väger 105-110 kg beroende på hur duktig jag är på att laga mat. För mig är 300 kg så pass mycket att allt måste stämma under en längre tid för att jag ska komma dit. Jag måste regelbundet träna marklyft och lägga det högt i min priolista. Jag måste även hålla mig skadefri och relativt smärtfri under en längre tid. Vilket verkar vara svårt när man är så gammal som jag är. Här kommer ännu en lista på tips och saker jag tänker på när jag marklyfter. Förhoppningsvis är 2019 året jag lyckas. Video utlovas om det sker.

1. Minimera lyftvägen
Självklart lyfter jag barfota. Det är ett av de första tipsen man får när man börjar satsa på marklyft. Inget konstigt där. Mitt andra tips är lite mer sällsynt. Att minimera djupet i startpositionen genom att greppa stången så långt ut på fingertopparna du kan. För mig har grepp aldrig varit några problem. Jag stänger utan problem captain of crush nummer 2 över 10 gånger. Det gör att jag inte behöver greppa helt om stången. Även på högre vikter.

2. Utrustning
Jag gillar att ha så lite utrustning som möjligt. Självklart har jag inte dräkt. Jag har heller aldrig remmar. Det enda jag använder mig av är ett bälte. Senaste åren har jag dock börjat ifrågasätta hur mycket bältet gör för mig. Vid ett flertal tillfällen har jag inte haft tillgång till bälte och det har gått minst lika bra ändå. Förmodligen är majoriteten av den effekt jag tror mig få psykologisk. Jag känner mig starkare och vågar dra mer vikt. Det ska kanske nämnas att jag lyfter conventional.

3. Träningsfrekvens
Jag är inget fan av Wendler, Scheiko eller något annat upplägg som talar om för dig exakt set, reps och vikt på alla dina lyft. Anledningen till att jag inte gillar dem är att när jag närmar mig maxvikter är dagsformen väldigt relevant. Det kan skilja 10% på mina lyft beroende på hur jag ätit, sovit, när på dygnet jag tränar osv. De gånger jag testat köra efter ett upplägg har det gått sämre än om jag bara lyfter utan plan. Istället för detta försöker jag dra marklyft 3 dagar i veckan. Dagarna är flytande. De dagar jag känner mig stark kör jag mark. Andra dagar kör jag annat. Jag kör sällan fler än 5 reps. 3,3,3,2,2,1,1,1 (ofta 1-2 fails) skulle kunna vara ett upplägg för mig. Med 3-5 minuter mellan varje set

4 Mindset
Mitt mindset skiljer sig från de flesta jag tränar med. De flesta blir osäkra när de kommer upp på PR vikter. De börjar prata om vad som händer om de missar eller om det är bättre att köra något set till på en vikt de vet att de klarar. Jag tror alltid att jag ska klara mitt lyft. Jag vet inte vad det kommer ifrån. Kanske hybris. Det spelar ingen roll om mitt marklyft tog 6-7 sekunder och formen var katastrof. Jag lägger ändå på 10 kg till och tror att det ska se bättre ut på den nya vikten. Jag har aldrig känt att jag inte kommer klara ett lyft. Konstigt eftersom jag failar flera lyft varje pass.

5. Återhämtning
Jag har aldrig någon plan för återhämtning. Det här inlägget ska inte handla om överträning eller någon form av over reach men jag är en person som tror att kroppen är duktig på att anpassa sig och det mesta som är “unexplained underperformance syndrome” är temporärt. Om du aldrig kommer dit tränar du helt enkelt inte hårt nog. Ofta pushar jag igenom dessa känslor och vilar när jag känner att jag verkligen måste eller om dagen helt enkelt inte tillåter mig att träna. Dagar för återhämtning är aldrig planerade.

Jag tror de flesta skulle prestera bättre på ett så fritt upplägg som jag kör. Det stora hindret är disciplin. Det är svårt att pressa sig själv. När det inte finns någon struktur eller regler för träningen är det svårt att få till allt maximalt. Detta är även en anledning till att yrket personlig tränare finns. Någon strukturerar upp träningen med en planering som garanterar resultat om det följs. Det är skönt att följa ett liknande upplägg. Man slipper tänka själv och följer blint ett upplägg man litar på. Det är inte säkert att min typ av ostrukturerade upplägg passar just dig. Men jag tycker helt klart det är värt att testa om du inte redan gjort det. Kör på 3-4 månader och se hur det känns och hur du presterar.

300 kg marklyft
Andreas Hurtig