Supportfråga: Feedback på case study

I vår examination är några av delproven inlämningsuppgifter av “case studies”. Där vill vi se träningsupplägg eller analys av kost på fiktiva personer. Vi tänkte dela med oss av den feedback en av våra elever fått av vår supportansvariga Tommy


1. Generella tankar om själva programmet

Ditt val av övningar, set och reps är bra. Resonabelt antal övningar, bra ordning på dem, lämplig volym, passande setvila. 

Jag reagerar framför allt på två saker som jag rekommenderar att du justerar: 

1) Träningsvolymen för rygg. 

Kollar vi antalet övningar och den totala träningsvolymen för rygg är den lika hög som träningsvolymen för t.ex bröst medan träningsvolymen för underkroppen till och med är högre. Marklyft och Framböj må involvera isometriska kontraktioner för ryggen, men är primärt underkroppslyft. Det som talar för att du har lite mer fokus på rygg är att du under vecka 1 kör reverse flyes i onsdagspasset, men detta tar du bort till vecka 2. Hade du inte gjort det skulle jag förmodligen inte ens kommenterat det för träningsprogram behöver inte vara perfekta från början utan sånt som träningsvolym känner man ofta av först och justerar med tiden. 

Det finns flera sätt att lösa det extra fokuset på rygg:

- Du skulle kunna köra helkroppspass med fler övningar för rygg

- Du skulle kunna köra över-/underkroppspass och börja med ryggövningar 

- Du skulle kunna lägga in en ryggövning i något av de andra passen och behålla den där så som du gjort i vecka 1

- Du skulle kunna lagt in övningsvarianter som verkligen tar mer på rygg som t.ex. snatch grip deadlift istället för mark, eller zercher squats istället för böj- eller framböj, ryggresningar med rodd istället för goodmornings - finns många valmöjligheter 

Eller så skulle du kunna tagit den lätta vägen ut och helt enkelt lagt in lite fler set för rygg i ditt ryggpass och tagit bort bicepsövningen. Lat lösning men objektivt korrekt.  

2) Bytet av övningar mellan veckorna.

I sig inte jätte dåligt och du gör ett bra val som byter till någorlunda liknande variationer. Men det är inte optimalt att byta övningar om vi tänker på progressionsprincipen i och med att vi inte lika enkelt får fortsatt progression i de valda övningarna om vi inte kontinuerligt utför dem. Det är lätt att falla för att ha olika övningar mellan veckorna så som instruktionerna är formulerade och så som Karl demonstrera i sitt exempel när han höll i Träningslära. Jag har, för att inte locka fler in i fällan, ändrat det i presentationen nu när jag håller i föreläsningen. 

2. Design och layout.

Det är tråkigt att tänka på det och inget vi har riktigt tid till att gå genom noggrant i vår utbildning och därför kommenterar vi det bara kort till uppdragen (om inget är riktigt tokigt) - men design och layout är oerhört viktigt. 

Ha i åtanke att kost- och träningsprogram är produkter som våra kunder betalar (ofta stora) pengar för. Det ställer ett högt krav på design, layout och innehåll. 

Här behöver du tänka på struktur och tydlighet, men också på användarvänlighet och på det visuella. Ett snyggt designat schema visar på engagemang och ger klienter en wow-känsla - vilket ökar din kundnöjdhet. Vi bedömer det inte superhårt och därför bifogade jag ett elevexempel för inspiration. 

Det här elevexemplet är långt över normen gjort personligen av mig, när jag var elev för ett år sedan (efter att ha jobbat som tränare i 5+ år), och inget vi förväntar oss att många andra elever kan leva upp till. Helt ärligt är ditt, åtminstone när det kommer till uppställning av övningar, ett av de bättre vi fått in och det är beklagligt att jag inte lade vikt på det positiva :) 

Gällande din design så är det dels uppdelningen av pass som är det primära du behöver tänka på att förbättra. Det är väldigt svårt att läsa när flera pass bakas ihop i en stor tabell. Fler tydliga instruktioner är alltid bra. Bonus är om du börjar leka med bilder, färg, olika rubriker osv. för att skapa en personlig design som matchar vem du är. 

case study träningsupplägg
Andreas Hurtig