Vad är min åsikt om CrossFit?

Jag tränade och tävlade i Atheltic Fitness i många år. Sen såg jag en dokumentär om Mikko Salo efter han vunnit CrossFit games 2009. Efter det gick jag över helt och hållet till CrossFit. Även om jag ägt många CrossFit-boxar genom åren skulle jag ändå kalla mig själv objektiv. Jag tror mig se både för- och nackdelar med träningsformen. I det här inlägget tänkte jag skriva mina egna observationer, alltså inte gå in på några metastudier eller rapporter.

1. Skador?
I mina snart 10 år i branschen är detta vad jag hört mest i form av kritik. “Det är så mycket skador inom CrossFit”. Jag ska som sagt inte gå in på vad studier säger utan vad mina 8 år på CrossFit Södermalm visat mig. Vi har haft ett brutet ben i en fot, några luxerade axlar, några skrapade smalben efter boxjumps samt några stukade fötter. Samtliga luxerade axlar var “problemaxlar” som luxat tidigare. Möjligt att min population är för liten med ca 60-80 tränande om dagen under 8 års tid med en snittmedlemstid på 1.5 år. Detta skulle jag klassa som en säker träningsform. Innan CrossFit Södermalm jobbade jag på större gymkedjor med “traditionell” styrketräning. Där såg jag regelbundet personer ramla på löpbanden, klämma sig i maskiner, tappa hantlar på huvud och fötter och t.o.m. en person som tragiskt nog dog på en roddmaskin. Jag vet inte om det är, i min erfarenhet, mindre skador i CrossFit men det är definitivt inte mer.

2. Dålig teknik?
Nästa kritik har nästan alltid varit att CrossFit-utövare har dålig teknik på allt de gör eftersom det finns en tidspress under deras träningspass. Jag antar att detta skulle leda till punkt 1 och öka skaderisken. Ta marklyft som exempel. I CrossFit är det troligt att det blir mer flexion i höften och mindre flexion i knä då detta är snabbare. Dock har jag inte sett mer ryggproblematik hos CrossFitutövare än hos de som tränar traditionell styrketräning.
Pullups vet jag inte om man kan säga att butterfly-kip räknas som dålig teknik men detta är också kritik jag hört en del. “Det är bättre att göra strikt”. Det beror helt på vad man vill ha ut av sin träning. Axelproblematik är vanligt vad man än titta på. Visst har medlemmar ömma axlar i CrossFit men det har varit sant på alla gym jag tränat och jobbat på.
Dålig teknik på olympiska lyft eftersom det går snabbt? Jämfört med alla andra som inte tränare just olympiska lyft skulle jag säga att CrossFitutövare lyfter fantastiskt bra.

3. Gains?
”CrossFit bygger inte muskler så bra”. I teorin vet vi hur många set vi ska göra, hur många reps vi ska göra i varje set, hur länge vi ska vila mellan våra set och hur mycket protein vi ska äta för att maximera hypertrofi. Så varför är inte folk biffigare? Svaret är enkelt. De tränar inte hårt nog. De överbelastar inte så de får inte superkompensation. Jag tror det är klart bättre att misslyckas med det “perfekta” upplägget men att ta ut sig maximalt med några få reps mer eller mindre. Rich Froning, dopad eller inte, är biffigare än de flesta som säger att CrossFit inte bygger muskler.

4. Compliance?
Detta är vad jag ser som den största USPen CrossFit har. De som går på klasser får varierad träning med progression. Dessa personer fortsätter gå på klasser och fortsätter få resultat. Vissa gym jag jobbat på har upp mot 50% inaktiva medlemmar. På CrossFit Södermalm har vi aldrig haft över 10%. Det samma gäller mina klienter. De som har varit lämpligt att sätta på CrossFit har fått mer av sin egna träning avklarat eftersom de tycker att det är kul.

5. Coacher
En coach på en CrossFit-klass är inte som en intruktör på ett gruppträningspass. En coach går ofta runt och kollar utföranden, ger tips och korrigerar allt som inte ser optimalt ut. Det vanliga man ser är att en coach har gått Level 1, kanske någon påbyggnadsutbildning som CrossFit Oly samt har 3-4 år av CrossFit bakom sig. Detta kan jag tycka är på gränsen till för lite bakgrund. Speciellt eftersom det är så pass mycket korrigerande av rörelse. Jag tycker anatomi ska behärskas bra. Ursprung, fäste och funktion på alla relevanta muskler tillsammans med grundläggande förståelse för biomekanik med externa hävarmar och vilken R.O.M man kan förvänta sig av en led. Även moment som (P)RICE/POLICE och akut omhändertagande i diverse fall bör finnas med. På de stora anläggningarna i större städer är det så pass stort underlag att detta inte är något problem. Här ser vi ofta coacher som är fysioterapeuter, naprapater och personliga tränare. Så vi ska inte generallisera att alla coacher behöver mer utbildning men jag kände att min objektivitet började ge vika av allt positivt jag skrivit.


Hittills låter jag kanske inte så objektiv. CrossFit har fått ganska många poäng i min text. Så vad är sämre? Det beror som sagt på vad man är ute efter. Du kommer aldrig få bäst kondition, mest symetrisk fysik eller störst muskler med CrossFit.
Det finns även ett ekonomiskt problem som kommer yttra sig på sikt. Man kan inte ha 2 medlemmar per kvm i ett CrossFit-gym som man kan på vanliga gym. Medlemmarna är helt enkelt för aktiva. CrossFit bygger på community och att varje medlem får personlig hjälp från både coacher och andra medlemmar. Detta är fantastiskt för medlemmer men dyrt för boxägare. Det poppar dessutom upp små boxar lite här och där utan att någon gör marknadsundersökning. Är man riktigt framgångsrik som boxägare kanske man kan omsätta 10Mkr och tjäna 1Mkr. Det är en väldigt dålig avkastning på hur mycket tid och pengar som behöver investeras för att få en box riktigt bra. Men nu blev det mycket fokus på ekonomi. Tillbaka till träningen. Enligt mig är CrossFit en rolig och säker träningsform. Komplettera med personlig träning 1-2 dagar i veckan, 1 pass yoga och ett pass verklig variation som klättring, paddel eller SUP så tror jag du kommer bli nöjd på alla plan.


En dålig video på när jag vinner mitt heat i Reebok CrossFit Fitness Championships för massa år sen:
(måste vara ljud på för att man ska förstå vad som händer)

Andreas Hurtig