Hur jag tror man blir en bra PT

Jag har varit med i branschen länge. Läst många böcker, haft många klienter, varit chef för många PTs, läst extremt många studier och gjort alla misstag man kan tänka sig. Något jag tror jag lärt mig på min resa är hur man blir en bra PT och hur man inte blir en bra PT. I detta inlägg tänkte jag presentera hur vi har resonerat när vi skapat IntensivePT och allt runt utbildningen. Självklart gör detta att inlägget blir vridet mot utbildning. Vi går inte in på detaljer som “En bra PT ska vara 100% engagerad i kunder” (Dessa inlägg hittar ni om ni söker i bloggen)

Till planen:

1. Grundutbildningen
Vi har byggt en utbildning som ALLA ska ha möjlighet att gå. Vi har försökt hålla priset nere så att de flesta har råd. Med 24 månaders delbetalning är det 800kr/månad (Ungefär samma som en PT-timme). Vi har lagt utbildningen på distans så att man kan vara med oavsett var man bor. Vi spelar in föreläsningar så man kan läsa i sin egen takt. Så vi tycker att man ska utnyttja detta. Jobba samtidigt som du går utbildningen. Ta det lugnt och läs i din egen takt. Stressa inte igenom något. När du känner att du har bra koll på teorin bokar du in dig på praktiska dagen. När du gjort praktiska dagen och känner dig redo för examination öppnar du konto och börjar skriva. Svårare än så är det inte.

2. Skaffa en mentor
Vi har plockat in mentorer som har några år i branschen och har lite olika specialiteter. Att gå bredvid någon när de jobbar ger något som ingen teoretisk lektion kan ersätta. Att se hur din mentor kommunicerar med klienten, se hur mentorn planerar och genomför sina träningspass. 10 timmar räcker väldigt gott och väl som start. Sen tycker jag att man ska göra detta minst en gång per år och välja olika mentorer om man har möjlighet. Priset är 1000kr för 10 timmar och det är värt 10 gånger så mycket om man ser till de tips och den inspiration du får med dig

3. Byt tjänster med en annan PT
I vår samlade grupp för alla som klarat utbildningen har vi en post där man kan byta PT-tjänster. Anna är PT åt Anders och Anders är PT åt Anna. Detta är helt fantastiskt. Både för den egna träningen men också för arbetet som PT. Även här får man inblick i hur andra tränare resonerar och lägger upp träningsupplägg. Jag tycker att 3 månader är en ganska bra tid för detta. Då hinner man följa en lite längre cykel och kan utvärdera på ett bra sätt. Detta är helt gratis så det är inte ens något att fundera på. Bara att kommentera posten att man vill vara med!

4. Advanced
Ganska tätt inpå grundutbildningen tycker vi att man ska läsa vår advancedkurs. Förutom att du får ännu ett diplom som visar att du är seriös med vad du gör får du också mer djupgående information på ämnen vi ville ha med på grundutbildningen men inte fick plats med. Eftersom denna utbildning är 100% inspelad kan du göra den i ein egna takt. Vi rekommenderar att man fösöker läsa någon/några timmar 4-5 dagar i veckan. Då kommer du bli klar på ca 4 veckor.

5. Uppdateringar
Vi uppdaterar våra studenter genom att posta i bloggen och göra nya episoder av PT-Podden. Vi ser till att materialet som produceras passar den nivån majoriteten av våra elever är på. Vi ser även till att det som frågan mycket om tas upp i någon form. Antingen text eller podcast. I bloggen ger vi även regelbundet tips på böcker vi tycker är värda att läsa. Av de hundratals böcker jag och Erik läser varje år är det helt klart värt för dig att läsa de böcker vi tycker är top 10. Lyssna på vår podcast och läs vår blogg!

6. Engelsk påbyggnad
Vi erbjuder en helt gratis påbyggnadsutbildning på ca 100 timmar. Denna är en djupgående utbildning i anatomi/fysiologi på engelska. Detta är perfekt om du ska jobba i ett engelskspråkigt land eller om du behöver lägga till extra studietimmar till ditt CV. Allt detta material är inspelningar och animationer så du kan plugga helt i egen takt. När du är klar tentar du av ämnet och får ditt diplom. Även detta är gratis så det är bara att köra på. Vi tycker dock att detta ska prioriteras en bit ner på er lista då det inte är det mest tidseffektiva du kan göra för att bli en bättre PT. Informationen är väldigt specifik och ganska tung.

7. Var aktiv i gruppen
Så fort du är klar med punkt 1 får du tillgång till gruppen för alla som är klara med utbildningen. Där finns otroligt mycket kunskap och det är en fantastisk stämning bland elever och lärare. Så fort du har en fråga tycker eller en tanke tycker vi att du ska posta den där. Det är alltid någon som har erfarenhet av vad du vill ha hjälp med. Vi tycker också att du ska kommentera andras poster så mycket du kan. Alla åsikter och kommentarer är relevanta. Ju mer vi hjälps åt i gruppen desto bättre kommer vi alla att bli!

8. Följ och supporta dina kollegor
Se till att ha kontakt med dina studiekamrater och kollegor från IntensivePT. Som alla andra branscher är kontakter väldigt viktiga. Bygg dina relationer så starka som möjligt. Det kan räcka med att du gillar bilder din studiekamrat postade, delar ett inlägg som din kollega skrivit eller kommenterar “bra jobbat” på prestationer. Så små enkla detaljer kan göra skillnad nästa gång det behövs en ny PT på gymmet eller ett företag behöver någon som gästföreläser om hur man kan göra arbetsplatsen mer hälsosam. Följ varandra på IG, lägg till varandra som vänner på FB och lyft upp varandra när ni har möjlighet.

bli en bra pt
Andreas Hurtig