Trender 2019 - Om jag får gissa fritt

Jag börjar bli gammal nu. Jag gick min första PT-Utbildning redan 1999 och har sedan dess varit aktiv inom träning och hälsa på något sätt. Så snart 20 år i branschen. I detta spekulativa inlägg ska jag göra en väldigt ovetenskaplig och ogrundad subjektiv analys på vad jag tror kommer hända under 2019.

Wearable electronics
Smarta klockor, fitnessarmband, trackers, m.m. Senaste 10 åren har jag läst om att dessa ska bli årets trend samt att detta är vad som växer starkast i hela fitnessvärlden. Att det redan omsätter XX miljarder och förväntas omsätta XXXX miljarder om 2-3 år. Om man ska vara riktigt ärlig har dessa produkter varit helt värdelösa under 10 år och är fortfarande helt värdelösa. Opålitliga, krångliga, dålig batteritid, m.m. Problemen är många. Men det känns ändå som vi kommer närmare. Vad dessa små armband kan mäta, eller rättare sagt uppskatta är helt sjukt: Hjärtfrekvens, VO2Max, syremättnad, blodtryck och t.o.m. EKG. Om 2019 blir året man kan få till pålitligheten och batteritiden kan detta bli stort. Jag personligen avvaktar lite till innan jag köper något.

Hybridgym
Funktionell- eller traditionell träning? Detta har varit den stora frågan senaste 5 åren. CrossFit-atleter tycker att det är helt sjukt att bodybuilders står och kör bicepscurls och bodybuilders kan inte förstå hur någon kan utöva en så “skadedrabbad” sport som CrossFit. Nu är dessa endast exempel på argument för att träna en sak och undvika en annan sak. Skulle vi objektivt kolla närmare på träningsformerna skulle vi se att det finns för- och nackdelar med båda. Kanske finns det mening med att isolera biceps ibland och studier på CrossFit visar att det inte alls är så skadedrabbat som många verkar tro. Så varför välja? Personligen tror jag att man ska försöka få med båda. Kippa lite pullups vissa dagar och göra isolerade preacher curls med z-stång och omvänt grepp ibland. Så min trendspaning är att även mindre gym kommer delas på två. En maskinpark och en box.

Konsolidering i CrossFit världen
För några år sedan öppnade det en ny CrossFit-box i varje ledig lokal med bra takhöjd. Detta utan att se till ekonomin, efterfrågan i området eller kannibaliseringen på andra gym i närheten. Nu när CrossFit inte boomar längre och det finns 3-4 gym per stadsdel istället för 1 är det tuffare för små boxar att gå runt. Något som tydligt syns om man tittar på omsättningen på de “stora” boxarna i storstäderna. (www.allabolag.se) Detta är inget unik utan något vi ser i alla branscher som har haft en lite för stark tillväxt under något/några år. Vad jag tror vi kommer se är någon form av konsolidering med, 1 - Några gym kommer gå i konkurs/stängas ner. 2 - Några kommer köpas upp av aktörer med mycket pengar. 3 - Kvar kommer vi få några av de väletablerade småboxarna (med små menar jag 200-500 kvm) samt att vi kommer så några hybridgym med boxar över 1000kvm.

Personlig Träning
Att sätta personlig träning som en stark trend under 2019 är ett säkert kort. Självklart kommer branschen växa på alla sätt. Efterfrågan, omsättning, antal gym som erbjuder tjänsten, m.m. Men det är inte därför jag har med trenden här. Jag tror att 2019 är året yrket kommer förändras på riktigt. Med den teknologi vi har tillgänglig tror jag inte längre klienter kommer acceptera papper och penna på passen som gör att man måste ringa och be om resultat från träningspass, utskrivna lappar som ska skrivas under för att hålla koll på utnyttjade timmar, personliga tränare som inte kollar på kost, sömn och hälsomarkörer. Jag tror även att vi är nära att se algoritmer som kan lägga upp träningsupplägg mycket bättre än vad en människa kan. En hemsida eller app där du knappar in dina reultat i bänkpress, knäböj, 3km löpning, osv. Ut på andra sidan får du ett perfekt balanserat träningupplägg med allt du behöver. Så rollen personlig tränare kommer förändras och bli en bransch för de som jobbar tillsammans med utvecklingen och de som håller kvar gamla rutiner kommer köras över. Jag tror även priset på personlig träning kommer säkas eller eventuellt ligga kvar på samma nivå. Prisutvecklingen senaste åren har varit lite väl skarp. Om detta händer hoppas jag verkligen att gymmen tar på sig denna sänkning och att det inte drabbar alla tränare där ute.

Träningspodcasts
Från min tid som investor har jag lärt mig att tro på nischade produkter och företag. Jag tror lika mycket på nischade podcasts. Att skapa en podcast där man tror att man ska fånga alla personer som är intresserade av träning och hälsa kommer sluta med en produkt som säkert många är halvnöjda med och prenumererar på men där ingen av lyssnarna får ut speciellt mycket av den tid som investeras i att lyssna. Istället tror jag på att unika delar av träningsvärden får en egen liten podcast med få lyssnare men mycket värde. “Tiokamparpodden”, “Podden för dig som håller på med OCR”, osv. Det kanske inte finns så mycket ekonomi i detta i dagsläget men på sikt tror jag att nischade produkter kommer växa sig väldigt starka. En annan anledning till att jag tror på podcasts är att vi spenderar så pass mycket tid i rörelse. Många skulle säkert vilja läsa fler träningsböcker än de gör i dagsläget, men känner att de inte riktigt har tiden att sitta ner och ta 30-60 minuter per tillfälle. Att lyssna på podcast har alla tid med. När man städar, lagar mat, går med hunden, sitter i bilen eller på bussen. Det är så enkelt att lyssna 10 minuter här och 10 minuter där.

___________________________________________________________________

2019 - Vad tror jag kommer försvinna?
Den superdyra träningen. 2000kr/månad för yoga, 400kr per träningspass för spinning i en lokal som ser ut som en nattklubb, kompressionstights för 2500kr, 100% vassleisolat 1kg för 700kr. Även om varumärken är viktiga och många är redo att betala mer för en logga tror jag inte detta är hållbart så länge till. Träningsbranschen är inte modebranschen. Om man vågar tro prognoser för vår ekonomi kan vi dessutom vara påväg mot lite tuffare tider och eventuellt högre ränta även om Powell var försiktig i sitt senaste uttalande. Då tror jag att det dyraste inom träning är bland det första som plockas bort.

träningstrender 2019
Andreas Hurtig