Några ineffektiva (dåliga) övningar på gymmet

När man talar om trollen. Sneda sit-ups = bortkastad tid.

När man talar om trollen. Sneda sit-ups = bortkastad tid.

Du ser dem dagligen. Det går inte att värja sig. Folk älskar de här övningarna. Synd bara att de är så dåliga. 

Drag till hakan - Onaturlig rörelse som är belastande för de flesta. Och det finns (betydligt) bättre övningar för deltoideus. 

Sittande bålrotation i maskin - Lyckligtvis alltmer sällsynt numera men fortfarande förekommande på sina håll. Och den används alltid. Alltid av otränade och ofta felaktigt utförd. Dålig för diskar. Dålig för allt. 

Magmaskinen - Tycker sällan att inställningar och rörelsen blir helt optimal. Det känns inte på rätt ställe och lätt att fuska. Kör viktade crunches med en handduk i svanken och olika former av roll-outs istället. Betydligt bättre val.

Belly back-maskinen - Här talar vi alltså om den sittande varianten med viktmagasin. Onaturlig position och ofta hög belastning på diskar. 

Shrugs med rullning - Har jag missat något? Trodde att övre kappmuskeln eleverade skuldrorna. Och att gravitationen är riktad nedåt och inte bakåt. 
   Men jag kan ju ha fel. 

Sidoböjning med en hantel i ena handen (eller, ännu värre, i båda) - Hej, 80-talet! 
   Vi har inte saknat dig. 

Maskinen för insida lår - No comments. 

Pec Dec - Axeln i abducerat plus utåtroterat läge ('close packed position'). Lätt att fuska. Och det finns ett tiotal bättre bröstövningar. 

Triceps kick backs - Få se nu. 1. Övningen ser löjlig ut. 2. Triceps får inte särskilt bra stimulering. 3. Lätt att fuska. 
   Och så ser den löjlig ut. 

Bänkdips - Visst. Är du inte rädd om din främre ledkapsel och inte har några andra alternativ: go ahead. Men i övriga fall - skippa övningen till förmån för bättre varianter (bardips, push-ups etc)

Kabelcurls (dubbel) med händerna i pose-position - Övningen som tar upp mest plats på gymmet (och spegelutrymme) är dessvärre inte särskilt effektiv. Även om den gör sig bra på bild. 

När vi väljer övningar ska vi primärt välja övningar där du kan hantera rejält med vikt (utan att fuska). Då får vi störst total inkoppling av motoriska enheter och muskelfibrer. Och muskelmassa. Vi ska även ta hänsyn till eventuell skaderisk och i de flesta fall är det smart att välja bort högriskövningar om du inte absolut måste utföra dem (pistolhot?). Dessutom vill vi att det ska kännas på rätt ställe (i musklerna) och inte på fel (leder, ländryggen, fel muskler). 

Övningarna ovan uppfyller inte dessa kriterier och det är därför de finns med på listan. Inget personligt. Bara (PT-)business. 

Erik Lavesson