Vad är syftet?

Syftet? Att bli starkare. Så klart. 

Syftet? Att bli starkare. Så klart. 

En fråga jag gillar att ställa mig både när jag tränar själv eller har PT-klient är: Vad är syftet med övningen? (det brukar inte vara lika populärt när jag ställer frågan till andra på gymmet). 

I många fall är svaret självklart - övningar som knäböj, marklyft, chins, bänkpress och rodd mfl. är ofta (alltid) självskrivna och behöver inget extra berättigande. De finns där. De är basen i träningen. Fyllnadsövningar däremot - är de bara utfyllnad (bicepsövning nummer fyra eller någon av maskinerna i hörnet) eller fyller de ett syfte? 

All träning är inte bra träning. Slaskvolym och utfyllnad stjäl energi från dina blygsamma återhämtningsresurser - ofta är det bättre att gå hem. Ur motivationssynpunkt däremot kan det finnas en poäng i att ta med en viss övning du eller din (betalande) klient gillar - även om den är usel (kickbacks, adduktormaskinen, pec dec etc). Så länge syftet finns där är den dock inte usel.

Men syftet måste finnas där, och det är en bra fråga att ställa sig med jämna mellanrum för att säkerställa kvalitet i träningen och för att ta träningen framåt och inte bakåt. För vad är syftet med att gå bakåt? 
   Det är en fråga du kan ställa dig. 

Erik Lavesson