Ett effektivt superset för vaderna

pexels-photo-685530 (1).jpeg

Det här har jag snott rakt av från en välkänd styrkecoach med ett svåruttalat namn. Det passar dig med extra envisa och svårtränade vader (dvs typ alla). En varning dock: brutal träningsvärk utlovas. 
   En diskussion som ofta förs i samband med vadträning är huruvida akillessenans stretchreflex ska utnyttjas eller ej. Ja-sida hänvisar till hoppidrottares ofta välutvecklade vadmuskulatur medan nej-sidan framhäver att för optimalt muskelstimuli ska inte stretchreflexen utnyttjas. Hur löser vi detta dilemma på ett smidigt sätt? Jo, genom att välja det bästa av båda. Så här gör du: 

A1 Stående vadpress 8 reps. 4222
Fyra sekunders excentrisk fas, 2 s paus i bottenpositionen, 2 s koncentriskt arbete (kontrollerat explosivt) samt 2 s "squeeze" i toppläget. 
A2 Små vadhopp med skivstång på ryggen 25 reps
Utför små hopp upp-ner med minimal knäböjning och mer fokus på vader och fötter. 

Upprepa fyra gånger. 

Om det inte räcker, avsluta med: 

Sittande vadpress 3x15 3222

Utför detta två gånger i veckan i minst tolv veckor och du har ett par nya atletiska vader att casha in. Räkna dock med att du kommer halta omkring första veckan(orna). Men det är värt mödan, enligt den gode Charles Poliquin. 

Erik Lavesson