Mina topp pet peeves som PT

pexels-photo-763219.jpeg

Att vara PT kan i sina stunder definitivt vara världens bästa jobb: roligt, inspirerande och stressfritt. Klienter som alltid dyker upp (i tid, se nedan), som följer dina råd hyfsat och som dessutom är trevliga. Så är det inte alltid dock.
  Att arbeta med träning är naturligtvis väldigt roligt. Likaså att arbeta med sköna människor. Samtidigt: det är inte roligt varje dag. Och alla klienter är inte supersköna.
  Och ibland är det till och med lite frustrerande att vara PT. Här är mina topp pet peeves:

‘Alltid i sista minuten-klienten’

Står i receptionen och väntar på min klient. Gör mitt bästa för att undvika att fastna med annat. Duckar för medlemmar som söker kontakt och vill ha hjälp. Försöker undvika chefen. (Nej, jag hinner inte gå en städrunda nu, sorry). Jag väntar på en klient. Och jag vill vara redo när hen kommer.
  Om hen kommer.
  17.08 Klienten rusar in. Oombytt och med inpasseringskortet längst ner i träningsväskan. Eller, låg det hemma?
  Jag hade planerat för en lång uppvärmning, 4-6 baslyft, lite assistansarbete samt en pulshöjare på slutet. Och stretching förstås, som klienten alltid insisterar på. En på pappret bra plan.
Som nu är uppfuckad.
Eller, vi kanske hinner stretcha i alla fall.
  17.15 kommer klienten ut från omklädningsrummet. För att vända i dörren. Glömde fylla på flaskan. Och att ta med den.
  Scenario A: Har annan klient bokad kl 18 = stressigt att hinna med passet och avsluta i tid.
  Scenario B: Ingen klient bokad direkt efter. Antingen slut för dagen eller rast. Fråga: vill jag dra över tiden? Helst (absolut inte) inte. Vill klienten att jag gör det? Förväntar sig klienten att jag gör det? Eller, om vi vänder på det? Hen kanske blir sur om jag drar över tiden då hen kanske har annat inbokat direkt efter.
Fast det blev scenario C: Klienten behövde vara färdigstretchad och klar senast fem i.

‘En PT ska vara tillgänglig 24/7 (fast jag vill inte betala extra för det)-klienten’
-
Hm. Lördag morgon kl. 8.30 skulle fungera. Eller fredag vid halv sex. Eller söndag kvart över tre. Måndag morgon 05.45 skulle också kunna gå.

Jag var mer inne på typ den fasta tiden vi kommit överens om: måndag 16.30.

“Varför kör vi inte mer… (mage/kondition?)-klienten”

-Hm. Få se nu. Du tränar 1-2 gånger i veckan och har ett BMI på 30 och en fettprocent som är off the scale hög. Tror du verkligen ditt huvudproblem sitter i att isoleringsträna magmusklerna eller slösa dyrbar tid på att göra någon fjantig (och potentiellt skadlig) pulshöjare till övning för att bränna trettio extra kalorier när vi skulle kunna jobba på att bygga upp rörlighet och styrka samt arbeta på kosthållningen?
Säger jag inte.

-Jo, men vi kan nog lägga till någon magövning.

-Den där magmaskinen där man sitter och vrider kroppen, tar inte den bra? Då får man väl med sidan också? Och just där skulle jag behöva bli av med lite fett.

-Den maskinen är perfekt om man vill få ett diskbråck och förbli otränad. Så, absolut. Och det är nog inte bara där du behöver bli av med “lite” fett.
Säger jag inte.

 “Ska det verkligen vara så här tungt?-klienten”

-Det är tjugo kilo och du klarade utan problem tolv reps med bra teknik och hade kunnat göra några till om det inte vore för att du är lite svårcoachad, envis och lat. Men absolut, vi sänker till tio kilo. Det är ju ingen mening att bli starkare, eller hur?

 “Alltså, jag tänkte köra kanske 1-2 pass i månaden och så fixar du ett nytt program till mig sen AKA snålis-klienten”

-Så få se om jag förstått dig rätt. Du betalar för 1-2 pass i månaden, som jag ska planera, genomföra och sedan sätta mig ner och skriva ett nytt program till dig (och du kommer troligen maila mig massa frågor också). Så jag får betalt för 1-2 timmars arbete fast jag i själva verket måste lägga ner minst det dubbla.

-Exakt.

“Men…………..(stretching, mage, kondition, tanitravågen etc) då-klienten” AKA Övertidsklienten

Vi är inne på övertid men klienten vill inte inse att den betalda tiden är förbrukad. Och vill ha maximal valuta för pengarna.
  Det vill inte jag (eller, det kan jag men då ska det vara inplanerat i form av ex. en utvärdering). Passet är slut (och vi tränade visst bålen, utförde aktiva rörlighetsövningar och fick dessutom med en liten pulshöjare. Du är dessutom för överviktig för att vara kvalificerad för fettprocentsvågen (hårt men sant. 34, 36 eller 37.5% fett - vad fan spelar det för roll. Den är ju dessutom inte exakt ändå så det är svårt att mäta förändringen. Badrumsvåg och hur kläderna sitter är betydligt bättre hjälpmedel).

“Min naprapat/kiropraktor/fysio/kollega/make etc säger……”

-Tack för infon. Noterat. Nu kör vi på som jag bestämt. Mitt PT-pass = din fysio, partner eller chef bestämmer inte vad som ska ske.
Det gör jag.
Fast självklart väljer jag det som är bäst för dig. Du är ju trots allt min PT-klient. Och klienter ska man alltid sätta i fokus och ställa upp för.
Hur jobbiga de än kan vara.

Erik Lavesson