Några No-nos inom personlig träning

healthy-person-woman-sport.jpg

Kom över denna artikel häromdagen: The 7 deadly sins of personal training
https://www.t-nation.com/opinion/tip-the-7-deadly-sins-of-personal-training

Nu är den svenska marknaden förvisso annorlunda mot USA. Där borta ligger de ofta ett steg före med trender och rön men samtidigt får jag känslan av att standarden kanske är högre i Sverige ändå. De bästa tränarna huserar måhända i USA - men det gör troligen även de sämsta.
Som punkt nummer två på listan hittar vi 'ignoring the client'. Jag har sett väldigt få PT:s stå och fippla med mobilen samtidigt som de tränar klienter. Möjligen en eller två (de var av händelse faktiskt amerikaner. Troligen inte toppskiktet dock) men överlag tycker jag att många PT:s har god närvaro under passen. Däremot kan jag störa mig på annat: 

Entertrainment
Roliga övningar och fantasifulla pass. Självklart ska klienterna stimuleras och för motivationens skull är det viktigt med lite variation och att de får utföra sina favoritövningar med jämna mellanrum.
Men inte hela tiden.
Effektiv träning handlar om basövningar, kvalitativa rörelser, välbalanserade pass och progressiv överbelastning. Inte (primärt) att vifta med något rep eller kasta medicinboll. Det kan man göra en stund på slutet. Men man ska börja i rätt ände.
Och den änden borde starta med knäböj, marklyft, olympiska lyft och press- och drag.  

Oprofessionalism
Punktlighet och planering är två av PT:ns viktigaste ledord. Att komma försent, ställa in eller boka om pass hör inte hemma hos en professionell tränare. 
   Åtminstone inte den som vill bli långvarig i branschen. 
Sedan krävs det inte speciellt mycket för att jag ska bli irriterad, i ärlighetens namn, men jag tycker ändå att du ska läsa artikeln.

Den är entertraining.

 

Erik Lavesson