Första PT-jobbet - så här gör du för att få en bra start

pexels-photo-416754.jpeg

Du kämpade dig igenom anatomin, näringsläran, biomekaniken, träningsläran och alla andra föreläsningar. Du var på alerten och lyssnade uppmärksamt och studerade flitigt. Motivationen på topp.
  Du kunde till och med skilja på M. extensor carpi radialis longus och brevis, och separerade psoas från iliacus likt en sushikock slicar sashimi.
  På tentadagen krossade du tentan och inväntade resultatet otåligt (“Hurtig lever inte direkt upp till namnet”, tänkte du). Och (redan) dagen efter - Hurtig lever faktiskt upp till namnet ändå - plingar det till: du är numera licensierad PT. Redo - ivrig - att komma igång och visa vad du går för. Redo att sätta ditt namn på PT-kartan. Beredd att göra vad som krävs.

Och nu står du här på gymgolvet som anställd PT. Helt ensam. Utan klienter. Och med en telefonlista i handen. Frågan är oundviklig: Vad hände?

Att vara anställd på ett gym har sina för- och nackdelar, liksom allt annat. Några av fördelarna är att du har en supportapparat runt omkring dig i form av kollegor, chef, arbetsutrustning och ett inarbetat system. Det finns många potentiella klienter inom räckhåll och det går ofta snabbare att bygga upp en klientkrets som anställd jämfört med att vara egen. På minussidan: du har en (krävande) chef och (framgångsrika) kollegor. Och de där klienterna (var gömmer de sig?) - du förväntas sälja till dem.

Förutsättningarna goda men ibland är de upplevda kraven högre.
  Och så den där dumma telefonlistan.

Beroende på var du hamnar som PT kan startsträckan upplevas som oändligt lång, åtminstone om du har som ambition (eller chefen har som ambition) att du ska arbeta heltid som PT. Jag ska ge dig en liten tröst: startsträckan ÄR lång. Men du ska inte ge upp för det. Du ska gå tillbaka till dig själv och hitta din inre motivation. Vad är det du vill egentligen? Vill du arbeta som PT (det hoppas jag)? Vill du arbeta hel- eller deltid? Vad är det som tar emot? (Förmodligen det mesta men det är okej för nu). Bryt ner den stora väggen till mindre hinder och ta dig an dem, ett efter ett. Och inse att ditt egenvärde inte står i relation till antalet PT-klienter (noll) och att du (troligen) inte är sämre än Mr. Poppis PT eller Ms Fitness Trainer. Ta istället hjälp av dem. Inte helt otänkbart att de själva varit i samma situation. Fortsätt lära dig om träning. Läs, lyssna, observera, ta hjälp av supportgrupper online. Var positiv och hälsa på alla medlemmar och kollegor med ett leende. Lägg upp ett strukturerat schema och undvik att vara på gymmet från morgon till kväll. Många gymtimmar gör förvisso att du kan ta fler introduktioner och att du får större exponering för potentiella klienter - men det har ett pris. Priset är din energi och din motivation. Sätt ett högre pris på din tid och bestäm när det passar dig att arbeta och se till att få tillräckligt med återhämtning mellan passen.

Min erfarenhet säger att det kan vara en fördel att arbeta på helgen som PT, då konkurrensen är lägre (förvånansvärt få PT:s verkar vilja jobba då), efterfrågan relativt stor samt ofta något lugnare på gymmet (jämfört med exempelvis vardagskvällar). Plus att det är lättare att få till ett effektivt arbetsschema. 8-16 är svårt på vardagar men tämligen enkelt på helgen. Dagarna blir kortare och din effektiva arbetstid typ en miljon gånger bättre. En arbetsvecka kan exempelvis vara söndag-torsdag, alternativt tisdag-lördag.

Några framgångsfaktorer som anställd PT:

 • Starta med rätt inställning.
  -Det kommer ta tid. Låt det göra det.  
  -Ett 9-17-schema kan bli svårt. 7-20 inte acceptabelt (inte ovanligt bland PT:s). Hitta det schema som passar både dig och dina prospektiva klienter bäst.

 • Du är en del av ett team. Se till att ta tillvara på det.
  -Gör ditt bästa för att smälta in socialt och hitta din plats i gruppen. En ödmjuk, nyfiken och intresserad attityd kommer man långt med.
  -Dina kollegor har alla varit i samma sits. Var inte rädd för att fråga om råd och se till att ta tillvara på deras kompetenser för din egen utveckling (själv hade jag som nyanställd på ett gym för cirka tio år sedan stor nytta av speciellt två erfarna kollegor som generöst delade med sig av både tid, kunskap och visdom. En av dem hette Andreas Hurtig). Att visa intresse och ge andra lite lagom med beröm är inte sällan en bra dörröppnare (“Du verkar riktigt grym på X, och jag skulle gärna lära mig lite mer om det. Har du några bra tips?”).

 • Sälj är viktigt och kan vara jobbigt men försök hitta din grej.

  -”Gör ett riktigt bra jobb och se till att andra får reda på det” - så kan effektiv marknadsföring sammanfattas i en mening. Se dock till att starta i rätt ände. Ta fram dina kunskaper och låt din personlighet speglas i det du gör. Och se till att göra det riktigt bra. Och att folk ser det och får reda på att du finns och är grym på det du gör. Visst, instruktionen med nybörjar-Lasse eller Maud, 79, kanske inte är de på pappret sexigaste arbetstimmarna. Kanske till och med omotiverande.

Du ska dock ändå se till att leverera. Leverera förstklassig träning anpassad efter nivå och förpackad i världsklassbemötande och ett genuint kundintresse.

Idag köper de kanske inte PT, inte imorgon heller. Men i vår kommer Lasses fru (“den där jobbiga höften”) eller Mauds son (karriärlivet börjar sätta sin spår runt midjan) behöva en PT. Och då ligger du väldigt nära tillhands om du gjort ett bra jobb från början.

Se till att alltid leverera och förr eller senare kommer ordet sprida sig på gymmet.

På ett gym säljs personlig träning främst genom introduktionstillfällen till nya medlemmar (eller till ‘ej aktiva’), genom rekommendationer och ibland via medlemsrådgivare eller receptionen. Någon gång emellanåt en lyckoträff där en medlem oväntat kommer fram och köper PT. Men i första hand måste du boka in instruktioner och möten genom telefonsamtal, vara aktiv på gymgolvet och synas i receptionen.

Men framförallt göra ett riktigt bra jobb.

Och när du väl fått in klient nummer ett, två och tre brukar fyra, fem och sex komma betydligt enklare.

 • PT-chefens roll är viktig

Ibland är det platschefen eller ägaren som innehar den rollen men ofta finns en renodlad PT-ansvarig (kan vara en av de andra tränarna) på plats. Dennes roll är att säkerställa en hög kvalitet hos de personliga tränarna, fungera som bollplank och ha en coachande funktion, förse tränarna med nödvändiga arbetsverktyg, sätta upp säljmål och administrera PT-timmar.
Detta i idealfallet vill säga.
I vissa fall är den PT-ansvarige främst intresserad av sälj och sin egen bonus - och mindre av kvalitetsutveckling och aktivt ledarskap. Självklart är det viktigt att produkten personlig träning drar in pengar till gymmet (och vinstmarginalen är inte jättestor) och håller medlemmar nöjda men samtidigt är faktorer som kvalitet och medarbetarstolthet av nästan samma vikt för att allt hålla på längre sikt. Med en bra chef på plats ökar dina chanser att lyckas. Och har du en dålig chef: gör det bästa ändå och försök hantera situationen. Vem vet, denne kanske byts ut efter ett tag. Eller så ser du till att lära dig så mycket som möjligt och går sedan vidare till en bättre arbetsplats.

Tillbaka till gymgolvet. Insup atmosfären: övervägande positiv (bortsett från eventuell svettlukt och tveksamma låtval på spellistan). Du är nu PT, något du arbetat hårt för att uppnå. Ta tillvara på din motivation och drivkraft. Hitta din grej. Ta hjälp av kollegor och chefer. Inse att det kommer ta tid.

Och njut av resan - att vara PT är i sina stunder världens bästa jobb. Roligt, inspirerande och coolt.

Erik LavessonPT, motivation, jobb