Några namn i träningsvärlden en PT bör hålla koll på

pexels-photo-703016.jpeg

Nuförtiden finns massor av internetpersonligheter som är mer eller mindre bra på att marknadsföra sig. Och mer eller mindre kompetenta. Det är inte alltid de som syns mest som faktiskt är bäst.
Eller ens värda att följa alls.
Jag försöker personligen vara selektiv kring vilka jag följer och vad jag läser för att filtrera bort sådant jag inte har nytta av. Och sedan får man naturligtvis skilja på kunskap/kompetensutveckling och inspiration/underhållning. Båda delarna kan vara viktiga men en seriös PT bör främst prioritera det förstnämnda. Men sedan skadar det inte om det man läser är roligt emellanåt.
Men det är ju inte den här bloggen. Tyvärr.
Men nu handlar det inte om den här bloggen (eller om mig, oturligt nog, egenkär som jag är) utan det handlar om de här personerna:

Eric Cressey

Inte helt objektivt kanske då våra föräldrar haft samma goda smak när det gäller att välja namn men faktum är att Cressey förtjänar en plats på denna lista tack vare hårt arbete och kompetens. Han har en utbildningsbakgrund inom ‘exercise science’ och kinesiologi, träningsbakgrund som styrkelyftare på hyfsad nationell nivå men framförallt är han en framgångsrik träningscoach (i brist på bättre term) för ett hundratal idrottare inom en rad olika idrotter. Mest framgång har han och Cressey Performance - det företag han och några andra driver tillsammans - haft med basebollspelare och specialisering mot skulderträning, rehab och prestation. Han har även författat ett antal böcker, kurser samt ett stort antal läsvärda artiklar på nätet.
Och jag rekommenderar att du börjar läsa det han skriver. Typ nu.

Brad Schoenfeld

Även känd till det smickrande smeknamnet Mr Hypertrophy eller The hypertrophy specialist och ligger bland annat bakom storsäljarna The MAX Muscle Plan, Strong and Sculpted och Science and Development of Muscle Hypertrophy (bara titlarna i sig gör att man vill läsa), vid sidan av arbetet som tränare, föreläsare och forskare vid en högskola i New York. Han har publicerat ett antal studier och artiklar inom träning med inriktning hypertrofi och kroppssammansättning.
Vill du veta mer om hypertrofi och vetenskapen bakom är Schoenfeld the go-to guy.

Stuart McGill

En av världens mest ansedda spinala experter och ligger bakom böckerna Low Back Disorders och Ultimate Back Fitness and Performance, som jag starkt rekommenderar. Han är även känd som Mr Anti-crunch då hans forskning visat vilken negativ impact spinal flexion kan ha på diskar (och ligament). To crunch or not to crunch, det är frågan, och svaret enligt Mr McGill skulle troligen vara: “Är du rädd om dina diskar, låt bli.”
Om du frågar mig skulle svaret bli: “det beror på.” eller så skulle jag rekommendera en hoprullad handduk eller rulle som stöd i svanken och att du inte går så högt upp.
Men så är ju inte jag McGill heller.
Hursomhelst tycker jag att du ska läsa det han skriver om du arbetar med klienter som har ländryggsbesvär.

Christian Thibaudeau och Charles Poliquin

Jag buntar ihop dessa kanadensare med fransk härkomst då de har en del gemensamma nämnare utöver ursprunget. Båda har skrivit omfattande om styrketräning, programupplägg, specialtekniker samt publicerat ett antal program i böcker och på nätet. Ibland är det en hel del broscience med i bilden och försök att sälja kosttillskott och annat men en vaksam dos sunt förnuft filtrerar lätt bort det och plockar ut guldkornen.
Och de är många och värdefulla.

Lyle Mcdonald

Mannen bakom bodyrecomposition.com lider förvisso av bipolaritet som ibland gör att han häver ur sig en del mindre genomtänkta och inte sällan direkt elaka saker (ett tips: om ni ställer en fråga i något av hans forum eller på hans Facebooksida, se till att tänka igenom frågan några varv till. Bara ett tips) besitter stor kunskap inom träning, nutrition, fysiologi och performance. Något han frikostigt delar med sig av på sin ganska omfattande hemsida och även i de många böcker han författat. Senaste The Women’s Book sträcker sig över fyrahundra sidor och innehåller allt du behöver veta (och troligen lite till) om kvinnans fysiologi, nutrition och förbränning. Och om det inte skulle räcka är del två under produktion. The Stubborn Fat Solution och Optimal Nutrition for Injury Recovery är två andra nischade böcker som kan vara värda att läsas.

Dan John

Dan John är som den pappa vi alla skulle vilja ha. En trygg, stabil, stark, kunnig och erfaren tyngd- och styrkelyftscoach som även har hyfsade meriter som idrottare inom diskuskastning och tyngdlyftning. Han kan mycket. Hans åsikter ofta sunda. Hans böcker och artiklar mestadels läsvärda. Så, mitt tips: läs det Dan John skriver. Och följ gärna hans top three tips to get your act together:

  1. Seek the middle ground.

  2. Get organized.

  3. Set a routine.

Get your act together, helt enkelt.

https://www.t-nation.com/opinion/tip-3-ways-to-get-your-act-together

Menno Henselmans

Han hjälper “serious trainees attain their ideal physique”, driver bayesianbodybuilding.com och har genom vetenskap tagit hål på många träningsmyter genom åren. Några godbitar:

https://bayesianbodybuilding.com/squat-myths/
https://bayesianbodybuilding.com/autoregulation-reactive-deloading-avt/
https://bayesianbodybuilding.com/gain-muscle-and-lose-fat-at-the-same-time/
https://bayesianbodybuilding.com/why-women-should-not-train-like-men/

Och ett recept på (nyttig) cheesecake måste förstås vara med: https://bayesianbodybuilding.com/high-protein-healthy-snack-bodybuilding-cheesecake/

Nate Miyaki

Plus för det japanska påbråt säger jag som tillbringat ett antal år i Tokyo men denne San Franciscobaserade PT, författare och skapare till mästerverk som ‘Natural physique training for busy professionals¨och ‘The 6-Pack Checklist’ är oavsett ursprung definitivt värd att läsa. Framförallt inom nutrition och fettförbränning har han en (enligt mig) sund och dessutom mestadels vetenskapligt förankrad approach.
Och det där sexpacket är ju alltid lite lockande.

Stuart McRobert

Mannen bakom klassikern Brawn och dess efterföljare Beyond Brawn och Further Brawn samt ett par andra träningsböcker pratar framförallt om vikten av hög intensitet, progression och att inte träna för ofta.
Och vem är jag att säga emot det. Det gör nog inte heller någon av de många hardgainers McRobert hjälpt bygga muskelmassa genom åren.

Det här var några namn som är värda att följa och som både bidrar med kunskap, praktisk erfarenhet, vetenskap, resultat och inspiration i skiftande grader - och som dessutom generöst sprider sina lärdomar vidare.
Och mitt tips är att du läser det de skriver.
Typ nu.

Erik Lavesson