Några överskattade saker inom fitness

Grym övning för en tonad mage? Nja. Snarare mer åt waste of time hållet. 

Grym övning för en tonad mage? Nja. Snarare mer åt waste of time hållet. 

 

Jag vet, negativa vinklingar får vi nog av ändå i mellanmjölks-Sverige (och jag är nog starkt bidragande) men tanken här är att presentera sådant som har inga eller kraftigt överskattade effekter så att du kan undvika att lägga tid och pengar på dem. 
   Bra va?

BCAA

Jag gillar inte vanlig saft (sorry, farmor. Fattade aldrig riktigt grejen med fläderblom.) men BCAA kan jag dricka 24/7. Det är gott, det är läskande och fungerar både som måltidsdryck, på partyt och under passen. Men är det effektivt? Kort svar: nej. Får du i dig tillräckligt med protein (1.7-2-2 g/kg kroppsvikt) är du hemma - extra BCAA har inga större effekter.*
   Fast det är gott. 

*Undantaget är vid fastande träning (för den som ägnar sig åt det). BCAA kan då fungera som en kompromiss som påverkar proteinsyntesen positivt men har låg inverkan på fastan. Men se till att få i dig ett fullvärdigt protein efteråt. 

Måltidsfrekvens

Sex små mål om dagen = receptet för att nå toppformen? Absolut. Kan fungera. Bodybuilders och fitnesstävlande har tillämpat detta sedan urminnes tider. Och det fungerar. 

Fasta 16/8 (2-3 stora mål om dagen) = da shit för att vässa formen och optimera fettförbränning och muskeltillväxt? Absolut. Kan fungera. För vissa fungerar det perfekt. 

Saken är den: Båda kan fungera, förutsatt att man håller hyfsad koll på kaloriintaget och ser till att få i sig tillräckligt med protein (1.7-2.5g/kg kroppsvikt). 

Men om du inte har koll på ditt intag spelar det ingen roll hur du fördelar dina kalorier. Måltidsfrekvensen har ingen avgörande betydelse för kroppssammansättningen utan det handlar istället om att hitta det som passar individen bäst i praktiken. 

Intervallträning

Maxar hormonerna så att fettet rinner av kroppen - samtidigt som muskler byggs på i magisk takt. För bra för att vara sant? Si, senor. Intervallträning är ett effektivt sätt att förbättra syreupptagning och prestation och förbränner kalorier i rasande fart. Det kan vara ett hjälpmedel vid viktnedgång/fettförbränning - men det behöver inte vara det. För att tappa fett krävs ett energiunderskott som främst skapas genom att hålla koll på kaloriintaget - kosten. Om du sedan vill toppa med lite förbränningsträning: go ahead men det är enbart pricken över i:t. Inget annat. 
   Efterförbränningseffekten är också överskattad btw. 40-60 kalorier på sin höjd. Däremot kan hård intervallträning ibland dämpa aptiten vilket kan hjälpa när man vill tappa kroppsfett.  

Maskiner

Vad har pec-dec, flyes-, sittande add/abduktionsmaskinen (och kanske även Smithmaskinen) gemensamt?

1. De är gymmets populäraste maskiner (eller chill-out-platser), ständigt ockuperade av mobilanvändande gymgoers.

2. De är inte särskilt effektiva övningar. Visst, har du höftartros kanske det är befogat att lägga in några extraset i abduktionsmaskinen (det skadar inte i alla fall), men att träna insida lår är i de flesta fall en waste of time. Likaså att utföra flyes eller pec dec istället för bänkpress, dips och hantelpressar.
   Smithmaskinen är kanske inte oanvändbar (jag brukade köra chins i den förut) men i alla fall klart överskattad. Squats, bänkpressar och militärpressar med fri stång är betydligt effektivare och skonsammare för leder jämfört med att utföra dem i Smithmaskinen. Tåhävningar, enbenböj och armhävningar mot stången (för den som inte orkar från golvet) är godkända anvädningsområden. 

Take away: Maskiner bör användas relativt sparsamt. Less is more. 
   (Zero is best).

Den där krallige killen eller fitnesstjejen på gymmet som säger att...

Genetiskt begåvade individer eller - för all del - de som smuttat på den förbjudna dunderhonungen har inte sällan en fysik du och jag bara kan drömma om. De har det ofta inte bara tack vare det de gör på gymmet eller följer ett supersmart och hemligt upplägg, utan det är ofta andra omständigheter som gör att de svarar som de gör på träningen. Självklart tränar de hårt och mycket (bra återhämtning) men inte nödvändigtvis smart. 
   Och de kan troligen inte lära dig särskilt mycket användbart.   

Massage, stretching och andra passiva behandlingsmetoder

Missförstå mig inte nu, jag säger inte att massage och stretching är dåligt. Jag säger inte att det är fel. Tvärtom - ofta är det väldigt skönt. 
   Men det är också det som är problemet. 
   Ont i ryggen? Ta en massage eller stretcha hamstrings. Jätteskönt. Smärtan lindras...för stunden. 
   Ont i nacken? Triggerpunktsbehandling, värmedyna och persisk massage. Skönt va? Men hur känns det imorgon eller i övermorgon? Tillbaka på ruta ett? 

Hur vore det istället om du försökte komma åt roten till det onda istället för att fokusera på att lindra symptomen? Se över hållning, ergonomi, rör dig mer och minimera sittandet och statiska positioner. Bort med laptopen till förmån för en hederlig dumburk. Skaffa en bra stol, gärna med ett stöd i svanken. Sitt inte längre än tjugo minuter i taget och se till att få in lite variation. Det är ingen quick fix. Det kommer kosta både tid och energi. Det kommer vara jobbigt. 

Men i längden är det värt det. Och att sedan toppa med en lyxmassage och utföra några enkla stretchövningar emellanåt är inte fel - men det gäller att börja i rätt ände. 

Erik Lavesson