Dagens tips: När du är på diet - träna mindre, inte mer

Tid att äta: 3 minuter. Båda alltså.  Tid att förbränna: Två timmar. 

Tid att äta: 3 minuter. Båda alltså. 
Tid att förbränna: Två timmar. 


Något motsägelsefullt kan tyckas men saken är den att det ofta är svårt att helt träna sig ner i vikt. Håller du inte samtidigt koll på kosten är det lätt att mer träning leder till ökad aptit och i slutändan ett kaloriintag som inte är förenligt med viktnedgång. Bättre istället att:

A) Räkna ut ditt ungefärliga energibehov och se till att du håller dig under detta. För att underlätta: ät sådant du gillar men minimera mängden skitmat. Satsa på volym: rejält med grönsaker, frukt, rotfrukter och bra proteinkällor. Och inkludera något eller några cheat meals i veckan (för att hålla den mentala hälsan i schack). 

B) Styrketräna för att bibehålla styrkan och muskelmassan. Vid en diet kommer du undan - och får troligen bättre resultat - med en lägre träningsvolym men hög intensitet (5-10 RM / 8-10RPE)*. Skala bort onödiga övningar. Om du i vanliga fall är på gymmet 4-5 dagar i veckan, skär ner till 3-4. Streamlina programmet och satsa på det som ger mest bang for the buck (squats, deadlift, bänkpress, militärpress, chins och rodd). Håll även noggrann koll på styrkan och se till att den inte minskar. Bibehåller du styrkan är det troligt att du även bibehåller dina surt förvärvade muskler.
   Och det är det vi vill under en diet.
*RM = Repetition maximum
RPE = Rate of Perceived Effort

C) Om du känner för det, toppa med 20-40 minuter cardio 2-3 gånger i veckan, av låg till måttlig intensitet. Men håll koll på hur det påverkar matlusten. Det är inte helt ovanligt att vilja belöna ett 30-minuterspass där du förbränt 200 kcal med ett mellanmål på 300.
   Eller den där 400kcalsmegabullen på 7/11. Och då är underskottet borta.
   Ett tips är att lägga in förbränningsträning före en större planerad måltid, alltså antingen före frukost, lunch eller middag. Syftet är framförallt att förebygga en eventuell hungerattack efter passet med en välbalanserad och på förhand planerad måltid. Det har ingen avgörande betydelse förbränningsmässigt vid vilken tidpunkt du utför ett förbränningspass utan planera in det där det passar dig bäst.
   Men gör inte mer än nödvändigt. Satsa på att hitta en bra kostplan som är lätt att följa och där du håller dig hyfsat mätt samtidigt som du lägger energin på ett fåtal hårda och kvalitativa gympass och du är på god väg mot drömformen.

Fast den där bullen är väldigt lockande ändå. Hur många kalorier bränner man på 30-minuters skrivande? En liten bulle? Eller en tugga? En megatugga?

Erik Lavesson