Dagens tips för bättre skulderhälsa

pexels-photo-275768.jpeg

 

Sexig rubrik va? Men faktum är att axelbesvär är tämligen vanliga bland gymfolk, crossfitutövare och inom idrotter där man arbetar ensidigt med armarna över huvudet, exempelvis volleyboll, baseboll och simning. Inklämning är en vanlig slaskdiagnos som egentligen inte säger så mycket - mer än att något (vad?) är inklämt (var?) av någon eller några anledningar (varför?). För adekvat rehab och behandling bör dessa frågor besvaras (nej, 'rotatorcuffen', 'i axeln' och 'därför' är inga bra svar). Helst bör besvären diagnostiseras korrekt, alla provocerande aktiviteter upphör tillfälligt samt lämplig behandling (töjning, mjukdelsbehandling, kirurgi) och rehab (träning, stretching) sätts in. Så ska det se ut i idealfallet - vetenskap i kombination med beprövad erfarenhet och lite sunt förnuft. Men ibland måste man få höfta lite. Tänka lite utanför boxen. Tillämpa lite broscience. Och då kan man testa: 

1. Att hänga ut axlarna dagligen.
2. Avsluta varje pass med loaded carries. 

https://www.t-nation.com/training/tip-two-surprising-exercises-for-shoulder-health

Om det funkar? Tja, testa ett tag och utvärdera så länge det inte blir värre. 

Nu börjar högra axeln göra sig påmind. Supraspinatus? Subacromiellt? För mycket datorarbete med dålig hållning? 
   Inte vet jag men nu ska jag gå och hänga lite i alla fall. 

Erik Lavesson