Några random tankar om träning I

pexels-photo-46274.jpeg


-Ett träningsprogram ska inte vara perfekt på pappret. Men det ska kunna utföras med nästintill perfektion.

-Maskiner kommer alltid vara andravalet efter fria vikter, men det finns några maskiner jag ofta använder eller låter klienter använda:

-Benpressen. Perfekt för de med diverse knäbesvär eller som andraövning efter knäböj för de som vill bygga. Fungerar även bra att träna vader i.

-Stående vadpress. Vaderna är svårtränade utan maskiner. Tåhävningar med en hantel eller viktväst i all ära - den stående vadpressmaskinen är svårslagen för ett par välskulpterade vader.

-Maskinen för baksida axlar. Aningen bekvämare än hantelvarianten. Och vem vill inte ha det bekvämt när man tränar. 

-Kabelmaskiner räknas som ett mellanting mellan fria vikter och mer fasta maskiner. Kabelrodd och latsdrag är de jag gillar bäst. Fast ännu hellre gillar jag chins. 

-Progression, utvärdering och ett metodiskt tänk är något de flesta gym-goers saknar. 

-Planering och progression i all ära - ta alltid hänsyn till dagsformen och gör det mest optimala utifrån den. Ett exempel: min klient låg och laddade för en femma eller sexa på 82.5 i bänkpressen. Första repetitionen såg ok ut, andra mindre bra och trean horribel. Vad göra? Stanna, vila, reflektera. Sänka vikten och frångå programmet. En sänkning till mer blygsamma 67.5 och formen återigen perfekt. Två starka set med åtta reps vardera. Känslan tillbaka. Självförtroendet återställt.
   Och musklerna fick så mycket de tålde för dagen.

-Uppvärmning är viktigt men jag börjar mer och mer gå mot en minimalistisk sådan på gymmet. Vid idrottande däremot: de flesta borde värma upp ännu mer och ännu bättre.

-Att jaga vikter på gymmet är en bra drivkraft och en av de viktigaste drivers för styrka och muskelmassa. Men tyngre vikter får inte gå ut över form och rörelseomfång. En djup knäböj med hundra utförd med bra form är bättre än en halvböj med 120. 

-Det finns sällan tydliga rätt eller fel på gymmet - det mesta handlar om kontext. Varje övning bör ha ett tydligt syfte. Syftet kan variera. Det kan vara bra eller mindre bra. Det kan vara ytligt. Men det bör finnas där. 

Styrketräning handlar om mer än yta och fåfänga. Det handlar om betydligt djupare saker. Det handlar om personlig utveckling och självkontroll. Det handlar om hälsa och livskvalitet. Och det handlar om att lyfta saker som är tunga i relation till din nuvarande nivå. En nivå som med tiden ska bli bättre.  

För det handlar om att aldrig tappa taget. Att aldrig sluta. Det är vad träning handlar om. 

Erik Lavesson