Stretcha eller inte stretcha?

pexels-photo-374633.jpeg

Stretcha eller inte stretcha?
Det är frågan men vad är svaret? Läs artikeln nedan så får du veta. 

https://ericcressey.com/should-you-even-stretch

Så, stretcha eller inte stretcha?
Framförallt upp till dig och dina behov att avgöra.

Personligen anser jag att stretching är överskattat generellt och många av de utlovade effekterna av stretching är klart överdrivna eller icke-existerande. Stretching påskyndar inte återhämtningen, minskar inte risken för skador och förebygger inte träningsvärk. Men vissa tycker att det är skönt och vill gärna tro att de positiva effekterna av stretching är stora. Så är inte fallet, helt enkelt. 

Men det betyder inte att det är dåligt. Tvärtom kan stretching upplevas avkopplande och vara ett bra sätt att varva ner efter ett pass. Så, stretcha om:

-Du tror dig behöva det för att uppnå den rörlighet du har behov av.
-Du tycker att det är skönt och mår bra av det. 
-Om du ordinerats stretching som en del i ett rehabiliteringsprogram, vid exempelvis en tendinopati. 

Men, stretcha: 

-Med god teknik.
-Gör det gärna ofta för att få en optimal fysiologisk respons.
-Framförallt det som verkligen behöver stretchas. Finns ingen anledning att gå igenom hela kroppen bara 'för att', utan välj ut de 2-4 stretchövningar som gör mest nytta för dig. Om en stretchövning känns bra och du får ett tydligt töj i den avsedda muskeln är du på rätt spår. 

Stretcha inte: 

-Om du inte vill. Det är helt okej att skippa i de flesta fall.
-Om du har en fraktur, ledinfektion eller ett öppet sår eller om du blivit avrådd att stretcha av sjukvårdspersonal. 
-Med böjd ländrygg (om du inte behöver det för din idrott). Diskar och ligament får så mycket stryk ändå i vardagen så vi kan väl försöka ge dem lite välbehövligt andrum på gymmet. Ja, det är skönt för stunden att böja sig framåt. Effekten sitter i upp till 15-20 minuter men på längre sikt gör det troligen mer skada än nytta. 

Stretcha en PT-klient efter ett pass?

Det beror på klienten. Vissa tycker att det är skönt och då kan stretching vara ett utmärkt sätt att avsluta ett hårt pass. Sedan finns det de som hellre stretchar själva eller inte alls - då låter vi naturligtvis dem göra det. Alltid klientens behov först

Nu ska jag gå och inte stretcha. Jätteskönt. 
    

Erik Lavesson