Vilken PT Utbildning är bäst?

Vilken PT-Utbildning som är bäst är självklart helt omöjligt att svara på. Alla bra utbildningar utvecklas hela tiden och dess innehåll ändras allt eftersom forskning visar oss nya resultat inom träning och hälsa. Det finns dock några saker vi tycker är viktiga att en PT Utbildning innehåller för att ge dig en så bra grund som möjligt.

 
 
kursplan.jpeg

Bra kursplan

Det första vi ska kolla på är kursplanen. Innehåller kursen allt du behöver? Nu för tiden innehåller de flesta utbildningarna ungefär samma moment. Grunden består ofta av anatomi, fysiologi, biomekanik, skador/rehab, träningslära och någon form av kemi. Utöver detta tycker vi att en bra utbildning ska lära sig både sälj och marknadsföring. För även om du är världens bästa PT kommer du inte få jobb om ingen vet att du finns. 
Hur man jobbar som PT är också ett moment som behöver finnas med i läroplanen.  Vad är det för skillnad på att vara anställd och att starta eget? Hur funkar det om jag vill jobba med "Online-PT"? Vad får man i lön som PT? Vilka verktyg ska jag använda? Hur ska ett avtal se ut? Frågorna är många.
Oavsett vad man har för inställning till kosttillskott får man som PT många frågor om detta. Det är därför viktigt att man vet vad som är sant och vad som är myt i denna djungel.
Inom träning dyker alltid upp nya trender. Vissa av dessa trender finns det forskning på men vissa får vi använda vårt analytiska tänkande för att utvärdera. 3D träning, Surge, TRX, ocklusionsträning, m.m. Vad funkar och vad är skapat för att tjäna pengar på?
När det kommer till praktiska moment är de flesta utbildningar överens om att lära ut hur man ställer in maskiner är slöseri med tid. Istället bör kursplanen innehålla moment som kettlebells och skivstång. Även nyare inslag som kinesiotejp är bra att lära sig i ett tidigt skede. På IntensivePT har vi under många års tid jobbat med att få fram en så heltäckande kursplan som möjligt som ändå är tidseffektiv. 
 

 
22450419_10155276951274633_1095340814_o.jpg

Bra lärare

Att se vilka lärare som valt att sätta sitt namn som stämpel på utbildningen brukar vara ett bra sätt att utvärdera kvalité. Om utbildningen har lyckats locka till sig flera bra lärare är detta förmodligen ett tecken på att utbildningen håller bra klass. 
Sett ur en elevs perspektiv är det viktigt att lärare är kompetenta och pedagogiska. Ett misstag man ofta ser hos PT-Utbildningar är att samma lärare håller i flera olika föreläsningar. Att samma person både lär ut näringslära och rehabilitering. Eftersom många av de ämnen vi lär ut är väldigt komplexa rekommenderar vi att välja en utbildning som har en lärare per ämne för att vara säker på att personen vet vad han/hon pratar om. Man ska också vara lite försiktig med att boka in sig på en utbildning där lärarkåren består av tidigare "idrottskändisar". Bara för att personen själv varit duktig på träning behöver det inte betyda att personen är den som vet mest om ämnet. Vi rekommenderar starkt att du inte bokar en utbildning som visar sina lärare på hemsidan. Om man har bra lärare är detta något man stolt visar upp. Om så inte är fallet kanske utbildningen har något att dölja.
På IntensivePT har vi allt från läkare till sjukgymnaster, kiropraktorer och personliga tränare. Alla aktiva inom vad de lär ut.

 
få jobb som pt.jpeg

Bra möjlighet till jobb

Utbildning är viktigt men minst lika viktigt är att du kan få jobb efteråt så du kan samla på dig arbetserfarenhet. Det är många olika faktorer som spelar in när det kommer till att få jobb efter utbildning. Ett bra första steg är att se till att utbildningen har någon form av ackreditering. Detta kan vara genom t.ex. EuropeActive (EHFA) eller ACE. Även om detta inte på något sätt är en stämpel för garanti så brukar ändå arbetsgivare vilja se något godkännande. 
Nästa steg är att se vilka som gått utbildningen tidigare och vilka jobb de fått. Om inte utbildningen visar sina tidigare deltagare kan det vara läge att vara skeptisk.
Ring runt och kolla med gymmet du tänkt söka jobb på och kolla om de accepterar utbildningen. Ofta får du ett snabbt och bra svar därifrån. 
När du väl fått kommit in på det gym du vill vara på gäller det att göra ett bra jobb med dina klienter. Detta är vad som kommer avgöra hur mycket du kan jobba. Hur länge dina klienter stannar kvar och hur bra resultat de får. För att göra detta behöver du ha fått med dig alla de verktyg som en personlig tränare behöver. 
På IntensivePT har vi utbildat hundratals tränare som idag jobbar på PTs, driver egna gym, jobbar utomlands och tillsammans hjälper tusentals klienter varje år.