Kinesiotejp

Vad är kinesiotejp?
”Kinesio” är egentligen ett varumärke för elastisk tape. Kenozo Kase, en amerikansk/japansk kiropraktor brukar räknas som uppfinnare av tejpen.

Var kan man köpa kinesiotejp?
Tejpen har blivit populär senaste åren. Tidigare gick det nästan bara att beställa men nu kan du köpe tejp på sportbutiker, apoteket och t.o.m. biltema.

Är det skillnad mellan olika färger?
Alla tejper är inte exakt lika men färgen är ingen indikator på detta. Att det finns tejp som är blå, grön, rosa, osv, är mer för att det är snyggt.

Vad kostar kinesiotejp?
Priset varierar väldigt mycket. De billigaste rullarna brukar kosta runt 30kr och de dyraste runt 600kr. Dyrare brukar sitta bättre men det är ingen garanti.


Vad ska man tänka på när man fäster tejp?
Kinesiotejp stretchar vilket är större delen av den effekt tejpen har. Dock ska man vara noga med att man inte har någon stretch i fästpunkten. 3-4 cm av hud brukar vara lagom att fästa i. Lotion, olja, svett och hår gör att det blir svårt eller omöjligt att få fast tejpen. Se till att göra rent och torka av huden ordentligt innan du fäster.
Den svaga punkten i fästet är hörnen. Det är därför man alltid rundar av hörnen med sax innan man fäster. På så sätt blir det mindre risk att hörnen fastnar i något och rivs upp. Om du försöker tejpa in hörnen med en annan tejpbit är det viktigt att även denna fäster i hur och inte uppe på annan tejp. Fäst ALLTID tejp i hud.

Varför tejpar man?
Det finns lite olika anledningar till att tejpa. Under vår utbildning får du lära dig några sätt att applicera på.
1. Stabiliserande. Kan vara för en led som är problematisk, t.ex. GH (Axel)
2. Inhiberande. För att begränsa R.O.M. i t.ex. Lumbalryggen
3. Smärtlindrande. T.ex. ett “pain cross” där tejp korsar drabbat områden.
4. Cirkulationshöjande. För t.ex. en stukning.

Fungerar det verkligen?
De studier som finns är lite svåra att tolka. Vissa visar bra effekt och andra visar sämre effekt. Vi frågar ofta de elever vi har som blivit tejpade om det funkar eller inte. De flesta upplever att det har varit bra. Om detta är en ren placeboeffekt eller om tejpen faktiskt gör något aktivt låter vi vara osagt tills fler studier finns på ämnet.

Hur kan jag lära mig tejpa?
Vi har 1-2 timmar tejp på vår praktiska helg av PT-Utbildningen. För er som vill ha en licens i tejpning erbjuder vi en workshop om året (maila support@intensivept.se)
Annars finns en del information för de som vill testa sig fram på familj och vänner.
T.ex. här!kinesiotejp.jpg