Att höja sina priser

Av: Karl Gullö

Tycker du att du tar betald vad din tid är värd? Om svaret är JA på det vill jag gratulera dig. Du kan nu sluta läsa denna post. Om inte du vill tjäna mer pengar såklart. Att höja sina priser är en väldigt läskig och skrämmande sak att göra. Men oftast helt avgörande för att kunna ha flexibilitet och ett långsiktigt liv som Personlig Tränare. Här har vi tre exempel på gym praktiker. Alla är egen företagare. För enkelhetensskull antar jag att en klient tränar en gång i veckan och vi bortser från lokalhyra, försäkringar osv.

1.       40 PT Kunder, Alla betalar 2.083:- per månad.
Omsättning på ungefär 1,000,000:- per år.

2.       10 PT Kunder, Alla betalar 8.333:- per månad.
Omsättning på ungefär 1,000,000 per år.

3.       20 PT Kunder, Alla betalar 4.166:- per månad. 
Omsättning på ungefär 1,000,000 per år.

Vilken verksamt vill du helst ha? Verksamt 1 får jobba som en galning för att ha tid med alla sina klienter. Verksamhet 2 är ett premium gym som tar mycket bra betalt. Däremot är den verksamheten extremt beroende av sina kunder. Slutar en person förlorar dom 1/10 av sina intäkter direkt. Verksamhet 3 tar bra betalt av sina klienter. 1000:- per timme och behöver enbart ha kunder 20 timmar i veckan. Den verksamheten har bra möjlighet att ta hand om sina klienter utan att vara för stressad eller oroad att tappa en klient eller två. Den personen har även möjlighet att titta på andra typer av inkomstkällor med sin resterande tid. Eller vara med sin familj. Eller sin hobby. Eller ta sova. Det är upp till dig och din personliga dag. Jag vet vilken verksamhet jag hade valt.

Men då är frågan hur vi kommer till den platsen? Det sker inte över en natt utan med små prishöjningar uppdelad över några år. Som du ser för att uppnå siffrorna på verksamhet 3 behöver vi ta betalt ungefär 1000:- per timme av våra klienter. Om du idag tar betalt 500:- per timme behöver vi göra en prisökning på nästan 100%.  Vi kan ju såklart hitta fler smarta intäktskällor men nu fokuserar vi på en sak i taget.

Om vi ponerar att vi är verksamhet nr 3 men att vi tar betalt 500:- per timme istället betyder det att varje klient tjänar oss 2000:- per månad. Om du skulle höja dina priser med 100:- per timme imorgon, hur många tror du skulle sluta? Skulle någon sluta? Kanske 1-2 personer? Jag gissar på att dom 1-2 personerna kanske inte är dom som investerar det mesta i sin träning heller. I min erfarenhet är det i alla fall dom klienterna som kostar mest tid och energi som oftast betalar minst också. Jag vet att du tycker det är läskigt att höja dina priser och förlora kunder. Men vad skulle faktiskt hända om två personer slutade?

Räkneexempel UTAN prishöjningen: 20 PT Kunder, alla betalar 500:- per timme och tränar en gång i veckan. Intäkter/lön på 40,000:- per månad.

Räkneexempel MED prishöjningen: 18 PT Kunder (två slutade), alla betalar 600:- per timme och tränar en gång i veckan. Intäkter/lön på 43,200:- per månad.

Gratulerar, Du tjänar nu 3200:- mer per månad och jobbar 2 timmar mindre per vecka. Kanske kan du lägga den tiden på att ta hand om dom klienterna som nu betalar mer för att verkligen säkerställa att du erbjuder bra kvalité. Jag vet att det är obekvämt att ta mer betalt. Men du är värd det. Och om du inte tycker att du är värd det, bli värd det. Fortsätt utbilda dig och samla på kunskap.

I dagsläget skulle jag aldrig ta en PT kund för under 1000:- per timme. Jag har nästan 10 års erfarenhet i branschen och vet vad jag är värd. Jag vet hur min perfekta dag ser ut. Jag har jobbat på mig själv för att förstå vad jag vill och hur jag ska få det. Du har påbörjat din resa på att göra detsamma.