Får vem som helst kalla sig för PT?
Under de snart 15 år som IntensivePT har bedrivit verksamhet är det en kommentar vi får höra ofta. Som kommentar på poster eller annonser:
"Man behöver ingen utbildning för att kalla sig PT."
Den kommer ofta i kombination med påståenden som:
"Det är bättre att bara träna själv i 10 år, då lär man sig."
eller
"På min tid hjälpte man varandra på gymmet istället."
Under våra första år bemötte vi varje sådan kommentar. Vi förklarade, argumenterade och försökte utbilda. Men vi märkte snart ett mönster: det är sällan framgångsrika, smarta och högpresterande människor som skriver de här kommentarerna. Till slut slutade vi svara – och började istället ta bort dem.
Titeln PT är inte skyddad – men det betyder inte att alla bör ta betalt
De flesta som är seriöst intresserade av träning vet att PT, eller personlig tränare, inte är en skyddad titel. Vem som helst kan kalla sig det. Samma sak gäller många andra yrkestitlar – jurist, ekonom, massör, ingenjör med flera.
Men det är en sak att kalla sig något – en helt annan att ta betalt för tjänsterna.
Du får kalla dig jurist, och du kan säkert hjälpa en vän att överklaga en felaktig faktura utan problem. Men att gå ut offentligt och sälja juridiska tjänster till allmänheten utan rätt kompetens? Där drar de flesta en gräns.
Detsamma gäller personlig träning. Det är fantastiskt om du har tränat i 10 år och hjälper dina vänner eller familjemedlemmar att komma igång. Men att annonsera på Instagram och sälja tränartjänster – utan ordentlig kunskap? Där handlar det inte längre om välvilja, utan om ansvar.
Att arbeta med människors hälsa kräver kunskap – på riktigt
När du arbetar med människors hälsa ställs höga krav på dig. Du förväntas kunna motivera det du lär ut med evidens. Du måste förstå anatomi, fysiologi och riskhantering – annars kan du göra mer skada än nytta.
Tänk på följande exempel:
Om du inte vet att ett opererat korsband bara ska tränas i closed chain de första tre månaderna – riskerar du att slita av det nya korsbandet.
Om du inte förstår hur du minimerar den externa hävarmen på knäleden i en backsquat – kan du förvärra en klients knäproblem.
Om du inte vet skillnaden på när en klient behöver socker eller insulin vid ett anfall på gymmet – kan du i värsta fall ta livet av personen.
Listan på situationer där brist på kunskap kan skada en klient är lång.
Så ställ dig själv den här frågan:
Är du verkligen beredd att ta den risken?