Lätt att sälja friskvård till företag?

Ja, det borde vara väldigt lätt att sälja friskvård till företag. Det finns nämligen många studier som visar hur lönsamt denna investering är.
Hur tjänar då företaget pengar på att investera i friskvård?

1. Lägre sjukfrånvaro
Att en anställd är sjukskriven kostar företaget pengar. Företaget behöver då betala en sjuklön till personen trots att arbete inte utförs.
En frånvaro innebär alltid minskad produktivitet vilket leder till mindre intäkter. Om den frånvarande personen har en roll som är en del av ett team innebär det att någon måste jobba administrativt med att lösa att rollen fylls. Även detta innebär en kostnad.

2. Ökad produktivitet
Träning ger mer energi samt ökad uthållighet. Det betyder att personer som tränar är mer produktiva över en längre period än personer som inte tränar. Detta ska snarare ses som: “Jag är mer produktiv om jag tränar än om jag inte tränar”. Att jämföra en motiverad person som inte tränar med en omotiverad person som tränar blir missvisande.

Här kommer ett räkneexempel på hur mycket ett företag kan tjäna på att investera i friskvård:
Företaget har 20 anställda som alla får 5.000kr i friskvårdsbidrag. Detta ger oss en investering på 100.000kr
För varje investerad $1 förväntar vi oss mellan $4.22 och $11.88 tillbaka.
Med dagens växelkurs ger det oss:
För varje 11kr som investeras får vi mellan 46kr och 131kr tillbaka
På summan 100.000kr ger det mellan 418.140kr och 1.190.790kr

Exempel via denna studie

Det enda du som PT borde behöva göra för att sälja gruppträning, föreläsningar och PT-timmar till företag i sin omgivning är att visa dessa siffror. Lycka till!

friskvård företag