Har ChatGPT blivit sämre?

Jag har använt ChatGPT sen i december och tycker mig se en tydligt nedåtgående trend i prestation. Detta gäller inte bara information utan även språk. Efter några timmar letande har jag kommit fram till att det inte finns någon förklaring till varför det skulle vara så men konsensus bland användare verkar vara att den är tydligt sämre nu än tidigare. Några gissningar på varför är AI-drift (fixa ett problem och skapa ett annat), kostnadsbesparingar samt överbelastning.
Istället för att resonera vidare runt detta tänkte jag ge exempel på vad jag tycker är en enkel fråga som får ett tveksamt svar.

Input: “Ge mig några övningar för att träna övre pectoralis”

Svar:

För att specifikt träna den övre delen av pectoralis (bröstmuskulaturen) kan du inkludera följande övningar i din träningsrutin:

  1. Inklinerad bänkpress: Denna övning fokuserar på den övre delen av bröstmuskulaturen. Ligg på en lutande bänk (ca 30-45 grader) och utför en traditionell bänkpress. Använd en skivstång eller hantlar.

  2. Inklinerade hantelpressar: Ligg på en lutande bänk och håll en hantel i varje hand. Pressa hantlarna uppåt och sammanför dem i toppositionen.

  3. Inklinerade hantelflyes: Ligg på en lutande bänk med en hantel i varje hand. Håll armarna raka och sprid dem åt sidorna, sedan för dem tillbaka till startpositionen.

  4. Svängande push-ups: Istället för att utföra en traditionell push-up, placera dina händer på en upphöjd yta (som bänkar eller steg) för att öka aktiveringen av den övre delen av bröstmuskulaturen.

  5. Kabelkors med hög position: Använd en kabelmaskin och ställ in handtagen till den högsta positionen. Stå i mitten av maskinen, greppa handtagen och dra dem framåt och neråt, korsa dem framför dig.

  6. Pec Deck med lutande sits: Om du har tillgång till en Pec Deck-maskin, justera sitsen så att den är i en lutande position. Detta kommer att hjälpa till att fokusera mer på den övre delen av bröstmuskulaturen.

När du utför dessa övningar, se till att du använder en vikt som är utmanande men fortfarande möjlig att utföra med korrekt form. Det är också viktigt att värma upp ordentligt innan du börjar och att sträcka ut efteråt för att förhindra skador och öka flexibiliteten.

Analys:
Språket är under all kritig. Att använda inklinerande istället för lutande känns som en stor miss. Kabelkors skulle jag kanske kunna acceptera men kabeldrag, kryssdrag eller cable crosss hade varit ett bättre alternativ. *”Svängande pushups” hade jag aldrig kunnat räkna ut vad det var baserat på namnet, att använda “sträcka ut” istället för stretcha, m.m.
Innehåll är inte mycket bättre. Varför ge alternativet att använda hantlar i lutande bänkpress när övning 2 är lutande hantelpress? Övningar 4, 5 och 6 kommer inte aktivera övre delen av pecs mer än någon annan del. Förutom om det finns några framåtlutande pecdec som jag inte känner till.

Ber man om förklaring på något som äör fel får man svaret som allt för ofta kommer upp.

Input: År verkligen “svängande push ups en bra övning för övre pecs?”

Svar:
Jag ber om ursäkt för förväxlingen. Du har rätt; "svängande push-ups" är inte en standardövning och verkar ha introducerats av misstag. Tack för att du påpekade det.


Som det är nu är ChatGPT nästan obrukbar för min del. Jag kan inte lite på något den skapar och det tar längre tid att dubbelkolla än att göra allt själv från grunden. Hoppas verkligen detta löser sig inom kort.