Hur mycket resultat kan man få av träning?

Rimliga träningsresultat för nybörjare, träningsvana och elittränade individer'

Inledning: Träningsresultat kan variera kraftigt beroende på individens erfarenhetsnivå, genetik, kost och träningsregim. I det här blogginlägget kommer vi att gå igenom vad som är rimliga förväntningar på träningsresultat för tre olika typer av personer: nybörjare, träningsvana och elittränade. Vi kommer att fokusera på muskelmassa, löpning, fettförbränning och styrka i bänkpress, knäböj och marklyft.

Muskelmassa

Nybörjare: Under det första träningsåret kan en nybörjare förvänta sig att bygga mellan 5-12 kg muskelmassa, förutsatt att de följer en välstrukturerad träningsplan och äter en balanserad kost.

Träningsvana: En träningsvan person kan förvänta sig att bygga 2-6 kg muskelmassa per år, eftersom deras kropp redan har anpassat sig till träning och tillväxten sker långsammare.

Elittränade: För en elittränad individ blir det ännu svårare att bygga ytterligare muskelmassa, och de kan förvänta sig att lägga på sig mellan 0,5-2 kg per år.

Förbättring av tid på 10 km löpning

Nybörjare: En nybörjare kan förvänta sig att förbättra sin 10 km-tid med 10-20% under det första året, beroende på deras naturliga kondition och träningsregim.

Träningsvana: För en träningsvan löpare blir förbättringarna mindre, men de kan fortfarande förvänta sig en 5-10% förbättring av deras 10 km-tid över ett år.

Elittränade: För elitlöpare blir förbättringar i löptider marginella. De kan förvänta sig att förbättra sin tid med 1-3% under ett år, om de optimerar sin träning och återhämtning.

Fettförbränning

Nybörjare: En nybörjare som följer en bra kostplan och träningsregim kan förvänta sig att bränna 0,5-1 kg fett per vecka.

Träningsvana: En träningsvan person kan förvänta sig att bränna 0,3-0,7 kg fett per vecka, eftersom deras kropp är mer anpassad till träning och deras energiförbrukning är lägre.

Elittränade: Elittränade individer har oftast redan låga kroppsfettnivåer och kan förvänta sig att bränna 0,1-0,3 kg fett per vecka, beroende på deras tränings- och kostregim.

Styrkeökning i bänkpress, knäböj och marklyft

Nybörjare: Under det första träningsåret kan en nybörjare förvänta sig att öka sin styrka i bänkpress, knäböj och marklyft med 25-50%. Detta beror på att de lär sig rätt teknik och att deras kropp snabbt anpassar sig till den nya belastningen.

Träningsvana: För en träningsvan person kommer styrkeökningen att vara långsammare, men de kan fortfarande förvänta sig att öka sin styrka med 10-20% per år, förutsatt att de fortsätter att följa en välplanerad träningsregim.

Elittränade: För elittränade individer blir styrkeökningar svårare att uppnå, eftersom de redan ligger nära sin genetiska potential. De kan förvänta sig en styrkeökning på 2-5% per år, beroende på deras träningsprogram och återhämtning.

Sammanfattning: Det är viktigt att ha realistiska förväntningar på träningsresultat för att undvika besvikelse och frustration. Nybörjare kan förvänta sig snabbare framsteg, medan träningsvana och elittränade individer kommer att se långsammare och mer gradvisa förbättringar. Att förstå vad som är rimligt att uppnå för din erfarenhetsnivå kan hjälpa dig att sätta mål och fokusera på att kontinuerligt förbättra dig själv, oavsett var du befinner dig på din träningsresa.