Mina bästa tips till elever

IntensivePT närmar sig 10 år nu. Under dessa 10 år har jag sett många elever gå från helt nya i branschen till att bli superstjärnor på sina gym. Jag har sett personer som knappt tränat själva gå till att bli PT till PT-ansvarig på sitt gym till PT-koordinator för hela Sverige. Jag har även sett elever slita onödigt hårt under utbildningen. I det här blogginlägget ska jag dela med mig av vad jag lärt mig under de senaste 10 åren samt hur jag tror att du kan undvika att vara en av de elever som sliter till att bli en av de som gör succé i branschen.

  1. Gå på praktik en gång per år
    Detta tips gäller nog egentligen bara elever från IntensivePT. För hos oss kan man gå på praktiska helger helt gratis hur många gånger man vill. Förutom att det är bra att repetera kunskap är det bra att träffa nya lärare och skapa nya kontakter med andra elever. Om man inte regelbundet jobbar med biomekaniska analyser eller uppdaterar sig på det senaste inom coaching är det bra att få en uppfräschare lite då och då. Vi har sett att de som kommer på fler helger alltid är de som är mest framgångsrika.

  2. Lyssna på PT-Podden
    Den här punkten kanske låter som reklam men jag menar det till 100%. Jag önskar att PT-Podden hade funnits när jag började som PT. I podden går vi igenom sånt som vi vet att våra elever har svårt för samt sånt som vi tror kan hjälpa personliga tränare. Det finns tips till personliga tränare som jobbar på gym, till personliga tränare som driver eget, tips för att sälja bättre, tips på olika nischer att rikta in sig på och allt annat som kan vara bra att ha koll på som PT. Vi har tagit det absolut viktigaste på varje ämne och komprimerat det till 20 minuters lyssning. Det har alla tid med

  3. Dra inte ut på examinationen
    Många som pluggar till PT är perfektionister. De vill ha 100% på examinationen och skapa perfekta träningsupplägg. Normalt sett är det en fantastisk inställning att ha men i just det här fallet sätter det onödig press på eleven. Det är helt gratis att skriva omprov och det är inte sämre på något sätt att klara vid andra eller tredje försöket. Släpp all prestige och testa att skriva examinationen. Risken är att man drar ut på tiden, tar ett uppehåll, startar om sina studier och känner att man har spenderat onödigt mycket tid på något som egentligen är väldigt smidigt.

  4. Börja med kompisar och familj
    Vissa delar av PT-yrket behöver man göra praktiskt ett par gånger innan man känner sig helt bekväm. Då är det perfekt att träna på familj och vänner. Du som PT får yrkesträning och dina “klienter” får gratis PT. Win-win. Skapa träningsupplägg behöver man göra några gånger innan det går snabb och är smärtfritt. Du kan dessutom be om feedback på ett annat sätt än du kan göra med klienter. Att lära sig hur många övningar man hinner med på ett pass med olika typer av klienter går endast att göra genom praktisk träning. Kost- och träningsupplägg tillsammans med 5-6 timmar på gymmet så är du en bra bit på vägen.

  5. Börja jobba på ett gym
    Att börja jobba på ett gym för att starta din karriär är ett bra steg oavsett vad ditt slutmål är. Om ditt mål är att starta eget kan det ändå vara bra att spendera några månader eller något år på en lite större anläggning. Där finns en stor medlemsbas att sälja personlig träning på så du behöver inte lägga massa tid på att jaga leads. Där finns alla maskiner och all utrustning så du behöver inte köpa något själv. Där finns förmodligen erfarna PTs som du kan be om tips och råd från. Hamnar du på ett bra gym kommer du förmodligen få en del vidareutbildningar också. Du har inget att förlora på att testa