Träning för padelspelare

Padel är en sport som kräver teknik, snabbhet, styrka och uthållighet. Det är därför viktigt att ha ett välbalanserat träningsprogram för att nå din fulla potential som padelspelare. I det här blogginlägget kommer vi att gå igenom sportspecifik träning, kompletterande styrketräning, rörlighetsträning, konditionsträning och stretching för att hjälpa dig förbättra ditt padelspel.

Sportspecifik träning
För att bli en bättre padelspelare är det viktigt att träna på sportens tekniker och rörelser. Här är några exempel på övningar som du kan inkludera i din träning:

a) Skuggspel - Upprepa rörelser och slag utan boll för att förbättra tekniken och rörelsemönstren.
b) Padelrally - Spela padelrally med en partner, med fokus på att hålla bollen i spel så länge som möjligt.
c) Positionsspel - Öva på att placera dig rätt på banan och kommunicera med din partner.
d) Serve och returträning - Öva på att serva och returnera bollar med precision och effektivitet.

Kompletterande styrketräning
För att förbättra kraften och snabbheten i dina slag är det viktigt att inkludera styrketräning i din träning.
Ett träningsupplägg för kompletterande styrketräning med fokus på padel kan se ut så här, med träning två dagar i veckan:

Dag 1: Överkropp och bål

  1. Bänkpress - 3 set x 10-12 repetitioner

  2. Hantelrodd - 3 set x 10-12 repetitioner

  3. Skulderpress - 3 set x 10-12 repetitioner

  4. Bicepscurl - 3 set x 10-12 repetitioner

  5. Triceps pushdown - 3 set x 10-12 repetitioner

  6. Plankan - 3 set x 45-60 sekunder

  7. Sidoplankan - 3 set x 30-45 sekunder per sida

  8. Ryggresningar - 3 set x 10-12 repetitioner

Dag 2: Underkropp och explosivitet

  1. Knäböj - 3 set x 10-12 repetitioner

  2. Utfall - 3 set x 10-12 repetitioner per ben

  3. Raka marklyft - 3 set x 10-12 repetitioner

  4. Tåhävningar - 3 set x 10-12 repetitioner

  5. Box jumps - 3 set x 8-10 repetitioner

  6. Trap bar deadlift (eller traditionell marklyft) - 3 set x 10-12 repetitioner

  7. Höftlyft - 3 set x 10-12 repetitioner

  8. Liggande benlyft - 3 set x 10-12 repetitioner

För att få bästa möjliga resultat rekommenderas att du tränar styrka två dagar i veckan med minst en vilodag emellan passen. Värm upp ordentligt innan du börjar träna, och se till att du har rätt teknik i varje övning för att undvika skador. Om du är osäker på tekniken kan det vara bra att ta hjälp av en personlig tränare eller instruktör.

När du utför övningarna är det viktigt att du anpassar vikterna efter din egen nivå. Öka gradvis vikterna över tid för att fortsätta utmana musklerna och se progression i din styrka. Kombinera detta styrketräningsprogram med sportspecifik träning, rörlighetsträning, konditionsträning och stretching för att uppnå bästa möjliga resultat på padelbanan.

Rörlighetsträning
En god rörlighet är viktig för att kunna utföra effektiva slag och rörelser på padelbanan. Rörlighetsträning hjälper dig att förebygga skador och förbättrar din prestation. Här är några exempel på rörlighetsövningar:

a) Axellyft - Ökar rörligheten i axlarna och bröstryggen.
b) Höftcirkel - Förbättrar höftens rörlighet och stabilitet.
c) Knäböj med hällyft - Ökar rörligheten i fotleder och vader.
d) Ryggrulla - Förbättrar rörligheten i ryggen och aktiverar bålmuskulaturen.

Konditionsträning
För att förbättra din uthållighet på padelbanan är det viktigt att inkludera konditionsträning i ditt träningsprogram. Här är några exempel på konditionsträning som passar padelspelare:

a) Intervallträning - Kör korta och intensiva intervaller för att förbättra din explosivitet och återhämtning. Exempel: Sprinta i 30 sekunder, vila i 30 sekunder och upprepa 8 gånger.
b) Fartlek - Variera tempot under en löprunda för att träna olika energisystem och förbättra din uthållighet. c) Tabata - Utför högintensiv intervallträning med övningar som burpees, mountain climbers och jump squats för att förbättra din kondition och styrka.
d) Långdistanslöpning - Bygg upp din aeroba uthållighet genom att jogga i en låg till medelhög intensitet i 30-60 minuter.

Stretching
Att stretcha regelbundet kan hjälpa dig att förebygga skador, förbättra rörligheten och snabba på återhämtningen efter träning. Här är några exempel på stretchövningar för padelspelare:

a) Hamstringstretch - Sitt på golvet med ena benet utsträckt framför dig och det andra böjt. Luta dig framåt och sträck ut handen mot den utsträckta foten. Håll i 15-30 sekunder och byt ben.
b) Quadricepstretch - Stå upp och håll i ena foten bakom dig med samma hand. Dra foten mot skinkan och känn stretchen i framsidan av låret. Håll i 15-30 sekunder och byt ben.
c) Pectoralis-stretch - Stå i en dörröppning och placera underarmen mot dörrkarmen med armbågen böjd i 90 grader. Luta kroppen framåt tills du känner en stretch i bröstmuskulaturen. Håll i 15-30 sekunder och byt arm.
d) Övre ryggstretch - Sitt på huk och placera händerna på golvet framför dig. Luta överkroppen framåt och tryck bröstet mot golvet för att känna en stretch i övre rygg och axlar. Håll i 15-30 sekunder.

styrketräning för padel