Boktips till dig som tränar fotbollsspelare

Boktips för dig som tränar fotbollsspelare

Och det vill man ju (och jag har behandlat ämnet i ett tidigare inlägg). Fotbollsspelare är hårt arbetande, drivna och mottagliga för nya idéer och interventioner som kan gynna deras fotbollsspelande.
Fast hur är det med det där att träna utan boll nu igen?

-Kan vi inte spela fo-poll istället?

Det har gått mindre än trettio sekunder sedan tränarparet, två ännu okända men blivande tunga namn i den svenska (och i viss mån även internationella) fotbollen, lämnat oss för en dos spelövningar med halva gänget. Resterande halva är nu mitt ansvar kommande nittio minuter. Och vi ska träna. Styrka och intervallträning.

Inte spela fo-poll.

Min hjärna målar upp bilden av mig själv förverkliga en barndomsdröm - att spela fotboll professionellt. Nu drömde jag förvisso om Serie A och inte Superettan. (Och dessutom var tanken att jag skulle vara en del av laget och inte gästspela som fystränande utfyllare.)
Fast det duger också. Och tänk om jag håller hyfsat jämna steg? Jag har ju ändå spelat i tio år. Fram tills jag slutade för mer än fem år sedan, fast det väljer hjärnan att blunda för.

Så ser jag plötsligt bilden av två lejon (tränarduon) slita mig i stycken när de fått veta att vi spelat fotboll istället för att utföra den planerade fysträningen.

Det blir fys och inte fotboll, även om tanken är lockande.

-Nja, pulsbaserade fotbollsövningar, exempelvis smålagsspel i högt tempo, kan förvisso vara effektivt men nu är ju tanken att vi ska köra lite ren löpträning i spåret för att få en bild av nuvarande status och därefter ska vi gå in och köra lite kompletterande styrketräning.

-Okej då (med illa dold motvilja).

Och sedan genomför vi den planerade träningen med intervaller i 1.25-km-spåret samt ett gäng styrkeövningar såsom knäböj, utfall, lite press- och drag samt ett par bålövningar. Relativt basic men ändå ett lite småtufft pass, även om intresse och ambition varierar bland spelarna.

Men det var då det. 2007, långt före boken Training Secrets of the World's Greatest Footballers: How Science is Transforming the Modern Game släpptes 2019.

I bokens fullmatade 347 sidor får vi ta del av de moderna och i många - men inte alla - fall högteknologiska metoder som används inom den professionella fotbollen för att optimera prestation och återhämtning samt att toppa formen inför viktiga matcher samt vad som görs för att hålla spelare skadefria. Visste du att den optimala isslushen (används som halvtidsdryck för att sänka kroppstemperaturen med 0.5 grader) ska bestå av 60% is och 40% vatten? Temperaturen mäts förstås enkelt med med BodyCaps e-Celciustablett som skickar gastrointestinal livedata var trettionde sekund. 

Proteinet är förstås också viktigt, och enligt boken är 1.4g/kg lagom för en fotbollsspelare, och kolhydrater - fotbollsspelare i synnerhet är kanske pastans reklampelare nummer ett - naturligtvis. Och i Liverpool, som erbjuder sina spelare både frukost, lunch, mellis och middag om så önskas, och som givetvis har installerat ett kök i matchbussen så att spelarna kan få i sig rätt grejer även on the road, anpassas kolhydratintaget efter träningens intensitet och mängd samt även i viss mån efter matchstrategin. (Exempelvis intas en kolhydratgel med 20-30 gram kolhydrater under uppvärmningen en halvtimme före start om man taktiskt planerar att starta med presspel av mer högintensiv karaktär). 

Annat som diskuteras är användandet av VR, uppvärmning, det klassiska yo-yo-testet, fotbollens energisystem, skador, styrketräning och mycket mer därtill. Och även med en hel del praktiska exempel, även om boken mer fungerar som inspiration, idéuppslag och för att fördjupa och bredda kunskaperna inom fotbollsfysiologi, träningslära och nutrition snarare än att ge färdiga program och uppslag. 

Är du intresserad av fotboll och vill fördjupa dina kunskaper kan boken varmt rekommenderas. 

Vad hade jag då gjort annorlunda idag med superettanlaget med det jag vet nu jämfört med tidigare?

Jag hade spelat fo-poll. Fuck-it. Man lever bara en gång. Och jag hade garanterat sprintat ifrån lejontränarna ändå med mina fotbollsspelarben.
Åtminstone med en extra energigel i kroppen.