Måste en PT vara vältränad?

Vi på IntensivePT får frågan från orolia elever. “Måste jag vara vältränad om jag ska jobba som PT?”
Jag tycker det är ungefär samma fråga som:
-Måste en tandläkare ha perfekta tänder?
-Måste en frisör ha perfekt klippt hår?
-Måste en läkare vara superfrisk hela tiden?
Inget av dessa attribut säger något om hur duktig yrkesutövaren är på sitt jobb.

Synsättet på en PT har ändrats

Att en PT måste vara muskulös och deffad är ett väldigt gammaldags sätt att se på yrket. När jag började som PT runt år 2000 var det lite så. Många personliga tränare var bodybuilders eller athletic fitnessutövare. Lite då och då kom fick jag frågor från receptionen om jag kunde ta en konsultation med person x som hade efterfrågat en “vältränad” PT. Det var alltid samma typ av person som efterfrågade detta. Alltid en nybörjare som inte hade någon gymvana och inte tidigare läst något om träning. De senaste 10 åren tror jag inte jag stött på det någon gång. Generell kunskap om träning och hälsa är så pass utbrett att detta försvunnit. Idag kommer personliga tränare i alla former och med alla möjliga bakgrunder.

Behöver personliga tränaren vara mer vältränad än sin klient då?

Om så var fallet skulle det bli svårt för Phil Heath, Tia-Clair Toomey och Lionell Messi att få tag på en tränare. Dessa personer är förmodligen de som tar mest hjälpa av utomstående personer. De har nog både 2 och 3 personer som hjälper dem med träningen. En person som lyckats ta sin fysik till hög nivå har fått nog bra insikt i träning och hälsa att förstå fysiknivån på tränaren inte påverkar träningen.


När kan det hjälpa att vara vältränad?


Om du ska träna personer som ska tävla i bodybuilding och fitness hjälper det om du själv tävlat framgångsrikt. Det innebär att du som PT har personlig erfarenhet av träning, diet, posering, tävlingsfärg, inskrivningsprocesser, eventuell invägning och mätning, etc. Detta kan säkert vara sant i övriga elitidrotter också. Om du ska träna fotbollsspelare skulle det säkert underlätta om du själv spelat en del fotboll. Om inte annat för att säljprocessen blir lättare om du kan påvisa personlig erfarenhet.


Hur ska man se på sin egna träning som PT?


Du behöver inte ha stora muskler eller låg fettprocent för att jobba som PT. Men en hälsosam livsstil bör du ha. Man ska leva som man lär. Att röra på sig och äta bra ska alla göra genom hela livet. Det finns även många fördelar med att själv behärska vad du tänker lära ut. Om du vill jobba med t.ex. olympiska lyft är det till stor nytta för din klient att du kan visa rörelser. Du kommer även ha nytta av att själv ha testat vad du ger till dina klienter. Om du t.ex. ska sätta en klient på periodisk fasta med ett tight ätarfönster kan det vara bra att du själv vet vad det innebär.


Vad är mer viktigt än att vara vältränad?


Att du är i branschen för att du brinner för att hjälpa människor
Att du aktivt jobbar för att bli en bättre personlig tränare
Att du har god teoretisk kunskap om vad du jobbar med
Att du tar ditt jobb på allvar och tar väl hand om dina klienter
Att du har ett öppet sinne och vågar testa nya träningsformer och dieter
Att du är trevlig, kommunicerar bra med klienter och lyssnar på vad de har att säga
Det finns 100 punkter till som är viktigare än att vara vältränad…


Låt mig sammanfatta


-Du måste absolut inte vara vältränad för att jobba som PT. Det viktiga är att du vill hjälpa andra människor till en bättre livsstil
-Du bör leva som du lär. Träna något, vad som hellst. Ha en plan för din kost.
-Testa gärna träning och kost på dig själv så du vet vad du utsätter dina klienter för
-Se till att träningen är rolig både för dig och dina klienter så kommer du ha en lång och framgångsrik karriär som PT.

Lycka till!

 
måste man vara vältränad om man är pt