Maximal återhämtning i högintensiv träning

För några dagar postade Tommy Vestergren, supportansvarig på IntensivePT, en fråga i vår gemensamma grupp:. Frågan, och kommentaren från Tommy, löd:

”Vilket är det vanligaste missförståndet ni hör bland tränare till klienter?
Ett av de absolut vanligaste jag hör är "dra in naveln mot ryggraden för att spänna magen", då särskilt i samband med tung styrketräning.
Det ironiska är att man ska göra precis tvärtom och spänna ut magen, då helst med valsalva manövern om inget föreliggande problem med blodtryck existerar.”

Tråden fick en del bra svar med allt från fettförbränning till kosttillskott och biomekanik.

Några dagar senare fick jag en artikel skickad till mig från Daniel Karlsson. Studien handlade om hur man på bäst sätt återhämtar sig mellan sets i högintensiv träning. Efter att jag endast läst rubriken så fick detta mig att tänka på en “myt” som jag aldrig kollat om den stämmer eller inte. Är det viktigt att sträcka på sig så att man “öppnar upp lungorna”? Personligen är jag helt värdelös att sträcka på mig under intensiv träning. Efter 4 varv av t.ex. Cindy EMOM står, eller sitter jag på huk, dubbelvikt. De gånger jag haft en coach, PT eller domare med mig är det inte ovanligt att jag får höra att jag ska sträcka på mig så jag får i mig syre.

För en gångs skull verkar det som min instinkt har haft rätt.
I studien som Daniel skickade jämför man att vila med händerna på sina knän (HK) eller händerna på huvudet (HH)
Det visar sig att vila med händer på knän är ett mer effektivt sätt att få ner pulsen.

Läs studien här!

återhämtning i högintensiv träning
Andreas Hurtig