Tar lutande bänkpress mer på övre delen av pectoralis?

Här kommer en bra fråga vi fick till vår support:

Fråga:

Tjena! 

Hoppas allt är bra med er 🙏

Har en lite fråga som jag har funderat på och inte riktigt kommit fram till vad som är rätt och fel, frågan är följande: 

Min tanke nu är träning av pectoralis major.

Om vi säger övningen bänkpress nu, är det någon skillnad om man kör traditionell bänkpress eller Incline bänkpress?

Jag tänker ju att båda rörelserna är en horisontell adduktion men ändå påstår vissa att vid Incline bänkpress så tränas övre pectoralis mer, då är min fråga, stämmer det uttalandet att övre pectoralis major tränas mer vid Incline bänkpress for example eller är det samma träning som sker både i vanlig och incline bänkpress?

Med vänliga hälsningar 

Svar:

Hej,

Tack för din intressanta biomekaniska fråga! 

Det finns några aspekter som vi måste ta hänsyn till när vi talar om muskelaktivering och olika varianter av övningar: (1) vart muskelns fäste och ursprung sitter; (2) om muskeln är indelad i flera muskelbuntar eller muskelhuvuden och hur detta påverkar funktion; (3) hur muskeln innerveras. 

Ser vi specifikt till m. pectoralis major ser vi att muskeln är ursprunget från tre anatomiska strukturer, nyckelben (Clavicula), bröstben (Sternum) och revben (Costa) och fäster in på överarmsbenet (humerus). 

På grund av storleken av muskeln är den uppdelad i flera muskelbuntar som innerveras med enskilda motoriska enheter som påverkar muskelns rekryteringsmönster. Pectoralis major delas vidare upp i det claviculära huvudet (muskelhuvud med ursprung från clavicula) och det sternocostala huvudet (muskelhuvud med ursprung från sternum och costa). 

Det här tillåter i sin tur muskeln att ha flera olika funktioner i olika vinklar och rörelser; det claviculära huvudet deltar i flexion av humerus medan det sternocostala huvudet har som funktion att utföra horisontal adduktion, extension och internal rotation av humerus. 

Således ligger förklaringen som brukligt i muskelns struktur. 

Den ökade lutningen på bänken tillåter oss att flexera humerus i GH-led (tänk axelpress) i kombination med horisontal adduktion (horisontal flexion) vilket ökar involveringen av det claviculära huvudet ("övre pectoralis major" som du kallar det). Att detta stämmer har blivit visat i flera studier, bland annat av Lauver, Trent och Scheuermann (2016) och Barnett, Kippers & Turner (2016). 

Se: 

Lauver, J. D., Cayot, T. E., & Scheuermann, B. W. (2016). Influence of bench angle on upper extremity muscular activation during bench press exercise. European journal of sport science, 16(3), 309-316.

​Barnett, C., Kippers, V., & Turner, P. (1995). Effects of variations of the bench press exercise on the EMG activity of five shoulder muscles. The Journal of Strength & Conditioning Research, 9(4), 222-227.

Vänligen,

Tommy, Supportansvarig IntensivePT 

tar lutande bänkpree mer på övre bröstet