Är fasta en effektiv strategi för viktnedgång? -Supportfråga

Fråga:

Ang förbränning av fett vid fasta längre fasta (10-20 timmar).

Min tanke är att kroppen borde förbränna mer fett under en fasta då man nyttjar sin fat Max till fullo då glukoset i blodet nästintill tagit slut efter så lång tid utan intag av kolhydrater. 

Kanske jag som är helt fel ute😅
men vore intressant att få svar på denna tanken 😂👍

Svar:

För att göra din fråga enklare att svara på omformulerar vi den till till - Är fasta en effektiv strategi för viktnedgång? 

​Och svaret är ett tydligt ja. 

Litteraturen visar att olika former av fasta kan vara en effektiv strategi för viktnedgång jämfört med en traditionell reducering av energiintag per måltid. 

Men är fasta mer effektivt än någon annan strategi på grund av underliggande fysiologiska mekanismer? 

Här är svaret ett luddigt nej. 

Förespråkare för fasta lyfter ofta fram att långa perioder utan tillgång till mat har vissa fysiologiska fördelar; ökad insulinkänslighet, ökad utsöndring av tillväxthormoner, uppreglering av autofagi (cell omsättning) och reducering av blodfetter. 

Men det finns inga tydliga kliniska bevis som säger varför. För vet du vad som ger exakt samma fysiologiska respons? Kaloriunderskott och viktnedgång. 

Dessutom saknas det långsiktiga studier som visar exakt vilka effekter kontinuerligt fastande har, om det så är i form av intermittent fastande varje dag eller periodiskt fastande med vissa dagar av fastande. Således kan vi inte hävda fastans påstådda effekter som sanna utan att erkänna att kaloriunderskott fyller exakt samma funktion. För att verkligen förstå vilka mekanismer som ligger bakom fastans effekt på vår kroppskomposition måste det utföras studier som jämför olika energiintag i samband med fasta över en längre period. 

Min personliga hypotes är att fasta inte är effektivare än någon annan strategi. Även om det på kort sikt finns hälsofördelar med fasta. 

Ser vi till din ursprungliga fråga, om fett oxidationen ökar med fasta på grund av att kroppens glukos förbrukas så finns det en del sanning bakom det. Men precis som med konditionsträning som utförs på FatMAX är det ändå det totala energiintaget över tid som avgör förändringar i kroppskomposition. 

​Därav kommer fasta tillsvidare enbart vara en diet i mängden.

Vänligen,
Tommy, Supportansvarig IntensivePT 

 
pexels-photo-1907642.jpeg
 
Q&AAndreas Hurtig