Kan jag äta mer om jag äter veganskt?

Fråga:
Hej! Har en fråga till er då jag börjat läsa mycket om veganism. Läst och kollat på många debattartiklar där det påstås att en växtbaserade kalorier inte är ”equal” med animaliska kalorier. Alltså att man ska kunna äta nästintill hur mycket som helst som vegan utan att gå upp i vikt(exkludera skräpmat) , vad anser ni? Såklart innehåller växter mindre kalorier, men utgå från att en person som är vegan når upp till sitt dagliga kaloriintag, jämfört med en köttätare som får i sig lika mycket kalorier.

Svar:
Det är inte ovanligt med dessa påståenden 🙂

Nej det stämmer inte alls att man får äta obegränsat. En kalorier = en kalorier. Överskott av energi leder till viktuppgång och ett underskott till viktminskning.Däremot är många växtbaserade källor mindre kaloritäta och man kan då äta mer av det (volym) och ändå hålla sig mätt. Men viktigt här är att man kan även med en vegankost äta väldigt energirikt utan att äta skräpmat (dvs högprocessad mat), kalorier finns som sagt i fett, kolhydrater och protein oavsett källa.
Så om ditt energibehov är tex 2500 kalorier per dag och du äter 3500 kalorier växtbaserat och 3500 kalorier mat inklusive animalier så kommer båda leda till viktuppgång i slutändan.

Om det stämde det som skrivs i de texter du läst skulle man även kunna äta mer skräpmat så länge det är veganskt och inte animaliskt. Kalorier från vegansk skräpmat är fortfarande samma kalorier som från annan veganmat. Det som skiljer är oftast mängden energi/volym i skräpmat (och lite bortfall av mikronutrienter).

Många som inte äter skräpmat har generellt bättre förutsättningar att hålla vikten, oavsett vegankost eller inte.

Det finns många fördelar med att äta mer växtbaserat, men man kan inte äta obegränsat. En intressant sak att lyfta upp är att mat behöver brytas ner för att tillgängliggöra näringsämnena och energin för användning eller lagring. En del vegetabiliska källor bryts inte ner helt och därför tas inte heller alla kalorier upp av kroppen (pga hårda växtcellväggar och fibrer)
Tex alla kalorier från nötter tas inte upp då inte allt bryts ner helt och hållet av magtarmkanalen, gäller även andra fiberrika vegetabilier. Det är dock en liten del och inte mycket! Men kan vara en förklaring till alla ”extra” kalorier man pratar om på nätet som man helt plötsligt får äta.

Men visst hade det varit helt underbart att få äta hur mycket man vill sålänge det är växtbaserat? 🙂

kan man äta mer mat om man är vegan?
Q&A, kostAndreas Hurtig