PT i en mindre stad

Lite då och då får jag frågan: “Jag bor i en liten by som heter X, kommer det vara svårt att jobba som PT där?”

Låt oss börja med att kolla vad det finns för underlag att sälja PT-Timmar till.
Enligt en undersökning från SIFO motionerar/tränar 71% av befolkningen minst en gång i veckan. I denna siffra har man räknat in personer som går promenader och räknar detta som träning. Det finns visserligen stor potential att konvertera dessa till PT-kunder eftersom de saknar styrketräningen men om vi ska vara riktigt realistiska är det nog svårt att nå dessa personer med marknadsföring.
Enligt SIFO ägnar sig 36% av befolkningen åt styrketräning. Dessa personer kan vi definitivt nå på ett eller annat sätt.

Så bor du i en by med 1000 innevånare ska, i snitt, 360 av dem hålla på med någon form av styrketärning. Som PT behöver du 20-30 kunder för att jobba heltid så teoretiskt sett finns det plats för ca 14 heltidsPTs i denna lilla by. Självklart är detta en glädjekalkyl med jag tror ni förstår min poäng. Att jobba som PT i en stad med 5000+ innevånare kommer inte vara några problem alls.

Här är några fördelar med att jobba i en mindre stad eller by:

1. Du kommer inte ha så många konkurrens
Det finns förmodligen få, eller inga, andra personliga tränare. Detta är en fördel på många sätt. Du har ingen att konkurrera om klienter med. Den marknadsföring du gör kommer slå igenom stenhårt. När du gjort ett bra jobb i något år kommer ryktet gå om att det är grymt att ha en PT. Då finns det ingen annan förutom du att gå till. Det finns ingen som är närmare, det finns ingen annan PT som råkar vara på det gymmet klienten tränar på. Det finns bara du.

2. Det är billigare
Oavsett hur du gör kommer det bli billigare. Om du bor i Stockholm och vill hyra in dig på ett gym kan det vara ganska dyrt. Om du bor i en mindre stad finns det visserligen färre gym att hyra in sig på men det kommer vara klart billigare.
Att öppna en PT-Studio i Stockholm kommer vara en ganska stor investering. Räkna med en hyra på 2000-4000 per kvm och år. Utöver detta ska du även betala en bankgaranti på lokalen motsvarande 3-9 månaders hyra. Detta är om du ens hittar en lokal som tillåter gym.
Om du bor i en mindre stad har du troligtvis klart fler lokaler att välja på. Hyran kan vara under 1000kr per kvm och du kommer gissningsvis inte behöva betala någon bankgaranti.

3. Enklare att bygga kundbas
Man skulle kunna tänka sig att det är lättare i större städer där det bor fler människor men det kan faktiskt vara tvärt om. Om du börjar jobba som PT i Stockholm är du en av tusentals. Om du börjar jobba som PT i din lilla hemby vet alla om detta redan innan du börjat. Det behövs förmodligen knappt någon betald marknadsföring. Det kan också vara en fördel att “alla känner alla”. Be mamma, pappa och några kompisar att skicka ner alla de kan komma på som kanske behöver personlig träning. Några konsultationer senare kommer du ha dina första klienter.


Det går hur bra som helst att jobba som PT i mindre städer och byar. Så låt inte din stad hindra dig från att följa din dröm!

PT i en liten by
Jobba som PTAndreas Hurtig