Ska en PT ha en PT?

En av de bästa investeringarna du kan göra som Personlig Tränare är att själv skaffa en Personlig Tränare. Detta gäller oavsett om du funderar på att utbilda dig till att bli PT eller om du är en fullbokad Personlig Tränare. Orsaken till detta är att det hjälper dig att förstå din produkt på ett bättre sätt. Då vet du hur det är att vara en kund samt vad du gillar och inte gillar med personen du har anställt. Här kommer mina rekommendationer till när det kan vara bra att skaffa en PT beroende på vart du är i din karriär.

Funderar på att gå en PT Utbildning

I detta stadie ska du gå till närmaste gym eller mindre självständig träningsstudio och träffa så mycket människor som möjligt. Gå gärna på mycket konsultationer så att du får en inblick i hur det är att vara på klient sidan av ett säljtillfälle - du kommer troligen få vara på andra sidan många gånger sedan i din karriär. Förslagsvis skulle jag börja med att försöka ha ett viktbaserat mål och göra en medel till lång tids commitment med din PT. Genom att antingen gå upp eller ned i vikt kommer du att få en bred insikt i hur det går till när man tränar med en PT. Ni kommer att testa på många olika träningsmetoder och troligen arbeta mycket med din kost. Många klienter är precis som du kommer att vara och ha samme behov. Den kunskapen du får som klient i denna situation är ovärderlig och kommer att få dig att komma igång snabbare i framtiden. Den investeringen du kommer att göra kommer du att snabbt få tillbaka när du sedan ska sälja PT timmar för att du vet hur bra produkten är. Dessutom kommer du att få massa bra träning och erfarenhet längst vägen.

Det finns två fallgropar att undvika i denna situation:

  1. Om du tränar för kort tid med en PT kommer du inte att få en riktig bild av hur produkten ser ut. Minst 3-6 månader och gärna mer är min rekommendation.

  2. Om du känner att du inte klickar med din PT byt direkt. Det är viktigt att du tränar med någon som ger rätt bild av produkten.

Du är en utexaminerad PT och ska precis komma igång

I detta fall skulle jag rekommendera att du tränar med en person som redan är väldigt fullbokad och kan agera som någon sorts mentor åt dig. Er relation kommer att skifta till att bli mer av en arbetsrelation. Det är viktigt att du kommer bra överens med den personen så att ni kan ta fram en modell där den träningen ni gör fortfarande handlar om dig men även tillåter dig att ställa frågor om yrket och hur den personen kom igång på rätt sätt. Egentligen är det en stor fördel med detta vilket är att oftast när man sätter igång något nytt kommer din egna träning att bli lidande. Då behöver du en person som håller dig på rätt spår så att du mår bra både fysiskt och psykiskt medan du tar på dig detta större projekt. Förslagsvis skulle denna person kunna arbeta på gymmet du ska börja arbeta på. Då kommer de att visa dig hur man gör och du kommer få inspiration till hur man kan använda utrustningen på platsen. Ingen kommer att tycka det är konstigt att du har en PT och sålänge du är ödmjuk med era roller kommer det inte att vara några problem alls.

Ett alternativ är att skaffa en Online-PT så att du kan ta del av olika träningsupplägg som du tar lärdom av. Detta kommer i sin tur göra att du gör ett bättre arbete för dina klienter. Och tro mig - att göra ett träningsupplägg åt sig själv efter att man har gjort det med flera kunder i veckan är inte roligt. Då vill man verkligen ha någon som talar om för dig vad du ska göra inne på gymmet.

Du är utexaminerad, fullbokad och självsäker!

Fantastiskt! Bra jobbat! Nu vet du the “ins and outs” av att arbeta som PT. Nu är målet att lära dig så mycket olika saker som möjligt och istället för en PT ska du ha en “coach” eller en expert inom olika områden. Jag har själv under mina tio år som PT haft Kettlebell coacher, Crossfit coacher, Styrkelyft coacher, Tyngdlyftnings coacher och Simcoacher. Detta så att jag hela tiden utvecklas och lär mig nya saker. Efter ett tag börjar man se mönster mellan olika träningsmetoder och du kommer att bli en väldigt bra och kompetent Personlig Tränare. Om inget annat kommer det att hålla din träning på topp och se till att du tycker nya saker är spännande. Målet är att komma ur din comfort zone och fortsätta utvecklas. Nästa steg för mig är att anlita någon som kan lära mig mer om bodybuilding och sedan sneglar jag på kampsport.

Ska en PT ha en PT


Jobba som PTKarl Gullö