3 "PT problem" du inte förväntade dig

När jag gick min första PT-Utbildning 1999 hade jag egentligen ingen aning om hur yrket såg ut. Inget gym jag tränat på hade personliga tränare anställda. det fanns ingen FB eller IG där man kunde se hur andra tränare jobbade. Det enda jag hade att gå på var min egna vilja att hjälpa andra människor. jag föreställde mig ett jobb där jag tränade friidrottare, bodybuilders och fotbollsproffs. Dessa atleter hade alltid motivationen på top och körde på lika bra året runt. Alla mina klienter skulle få grymma resultat och vi skulle aldrig stöta på några motgångar. Det är svårt att förstå hur jag kunde vara så naiv men en dröm är alltid en dröm.

Nu visade det sig att yrket inte riktigt såg ut som jag hade föreställt mig. Mitt första jobb vad som inhyrd PT i källargymmet på en simhall. När jag presenterade mig för medlemmarna på gymmet trodde de att jag var personlig assistent åt någon av personerna som tränade på gymmet. De hade aldrig hört talas om en PT.
Mina dagar såg kanske inte ut som jag tänkt mig men det gjorde inget alls. Jag insåg snabbt att de personer som faktiskt kom till mig behövde min hjälp mycket mer än den bodybuilder jag trott att jag skulle jobba med. Snittkunden är en helt vanlig person med motivation som går upp och ner och skador som kommer och går. Det var ju faktiskt klart roligare att jobba där man kunde göra skillnad på livskvalitet och inte bara på prestation. Det visade sig dock att det fanns några hinder på vägen som jag aldrig hade gissat.

1. Sälj
När man erbjuder världens bästa tjänst borde människor stå på kö för att få köpa. Som PT erbjuder man hälsa, välmående och prestation samt att man hjälper klienten nå sina mål. Det är väntetid på att få köpa en ny bil, man måste ha tur om man ska få plats på premiären av en ny storfilm, går du till systembolaget på en fredag eftermiddag kommer du få stå i kassan en stund innan det blir din tur att betala. Hur kunde det inte vara samma sak för välmående?
Tyvärr verkar detta fortfarande vara en överraskning för nya tränare. De förväntar sig inte att det kommer bli tufft att skaffa nya klienter. Som PT blir man nästan aldrig tilldelad en klient i början. Det är heller inte troligt att någon kommer gå fram till dig och fråga “Får jag köpa PT-timmar av dig”. Det är som som kommer behöva fråga “Hur många PT-timmar vill du köpa”. Du kommer få ställa frågan 100 gånger redan första månaden som PT. Här kommer ett bra avsnitt för dig som har problem med sälj!

2. Compliance
En klient betalar mig tusentals kronor i månaden. Det finns väl ingen risk att de inte skulle lyssna på de råd jag ger och följa de riktlinjer jag sätter upp? Oj, vad fel jag hade här. Det är enkelt att få klienten att göra som man vill när motivationen är på topp. När vi når en träningsplatå samtidigt som det är stökigt i relationen till sambo och det dessutom är extra stressigt på jobbet kommer vi få acceptera att förväntningarna vi kan ställa på klienten kommer gå ner till minimum. Naiv som jag var trodde jag att det skulle vara enkelt att få klienten att följa strikta kostupplägg. Att få dem att stretcha lite varje kväll så att rörligheten blir acceptabel. Att få dem att göra 5 minuter rehab några gånger i veckan. Detta var ytterst fel. Klienten kommer göra det som är kul. Klienten kommer göra allt du ber om när motivationen är på topp. Övrig tid är det ditt jobb som PT att både se till att klienten lyder samt att det är ditt jobb att se till att vad du ber om är rimligt.

3. Den egna träningen
Att jobba med träning innebär att spendera 5-10 timmar om dagen i gymmen. En vanlig dag kunde jag ha 5-6 kunder. Någon rast för att äta och någon timme till admin. När jag jobbade heltid på gymmet var det sista jag ville göra att vara kvar i en gymmiljö när jag var ledig. 6 månader efter jag började jobba som PT blev min träning lidande. Passen blev kortare och färre och jag kändehur motivationen inte riktigt fanns där. Genom åren har jag dock lärt mig hur man handskas med denna punkt.

  • Träna inte på samma gym som du jobbar på. Detta av två anledningar. Det första är att du inte kommer känna att du är ledig. Inget miljöombyte och du vet att alla på gymmet vet vem du är och kollar lite extra på hur du tränar. Den andra anledningen är “egentid”. Att kunna fokusera 100% på sin egna träning och inte bli avbruten 100 gånger eftersom du känner alla personer som är på gymmet.

  • Byt tjänster med en annan PT. När man hela tiden planerar träning åt andra vill man inte skapa ett enda träningsupplägg till. Speciellt inte ett som man inte måste skapa. Om du ser till att hitta en tränare som du gillar kan du föreslå att ni byter 1-2 timmar i veckan. Det förutsätter självklart att du har den tiden men jag kan verkligen rekommendera denna punkt.

  • Komplettera din träning med något annat. Man MÅSTE inte köra varje pass i gymmet om man inte är elit i sin idrott. Att lägga extra tid på löpning under sommaren eller börja spela tennis kommer se till att motivationen håller sig uppe. Det svåraste tipset på min lista eftersom många är insnöade på sitt sätt att tänka.

Med tanke på hur fantastiskt PT-yrket är i övrigt kan man utan tvekan stå ut med dessa små “problem”

Problemen du inte kände till
Andreas Hurtig