Att ta emot feedback

Det finns en anledning till att det kostar pengar att anlita en mentor eller coach. Anledningen är att det är värt mycket mer än det kostar. För det enda sättet att utvecklas är att lista ut vad man kan förbättra och sedan lägga upp en actionplan. Att analysera sig själv objektivt är svårt. Om din PT-karriär går bra är det lätt att tänka “Varför ändra något som fungerar bra? Jag vill inte riskera att det går sämre än nu”. Om din PT-karriär går dåligt är det lätt att falla in i självkritik istället för att objektivt se på situationen.

Att skilja på kritik och feedback är svårt för många. Detta är något man måste lära sig handskas med. Låt mig ge er några konkreta exempel.

Personligen har jag varit i träningsbranschen i 20 år. För mig är det väldigt tydligt att de personer jag stött på som ber om feedback blir framgångsrika och de som tolkar allt som kritik misslyckas. Detta är inte bara sant i träningsvärlden utan i alla branscher och i resten av livet.

1. IntensivePT Examination
Kritikpersonen: “Jag tycker fråga 3 var väldigt konstigt formulerad”. “På inlämningsuppgiften fick jag feedback att testa 3-dagars split med klienten men jag tycker det är bättre att göra 2-dagars split”. “Löjligt att jag fick fel på automatiska rättningen när jag hade stavat gestroknemikus istället för gastrocnemius”, “Jag fick vänta 18 timmar på att få svar på min fråga, oacceptabelt”

Feedbackpersonen: “Tack för feedback! Jag hade inte ens tänkt på att man kunde lägga in superset där för att få upp intensiteten”, “Jag var nervös inför provet men inser nu att jag lärde mig massor av att skriva det”, “Under provet fick jag helt gratis hjälp med hur jag kan tänka när jag skapar träningsupplägg och kostupplägg. Detta från en person som ser hundratals upplägg varje månad. Ovärderligt”

2. Praktiska helgen
Kritikpersonen: “Jag vet att läraren i olympiska lyft är flerfaldig Svensk mästare men jag känner min kropp bäst”, “Sättet att lära ut progression passar inte min personlighet. Jag kommer fortsätta som vanligt”. “Jag har tränat länge och behöver nog egentligen inte gå igenom kettlebells och skivstångsarbete”

Feedbackpersonen: “Jag har alltid gjort KB-swings på mitt sätt. Men efter att jag hört den biomekaniska analysen kommer jag lära ut på ett helt nytt sätt till mina klienter i framtiden”. “Även om jag tränat länge är det super för mig att få hört vad mer erfarna personer har att lära mig”Jag kan lova er att i majoriteten av fall är feedbackpersonen mer framgångsrik och gissningsvis lyckligare än kritikpersonen.

På IntensivePT har du alltid möjlighet att skriva examinationen igen även om du redan klarat den. Det är ett fantastiskt sätt att hålla information färskt i minnet samt få feedback på ditt sätt att skapa träningsupplägg och kostupplägg.
Du som elev får även då och då möjlighet att vara med på praktiska helgen igen. En chans att jobba på kommunikation, progression, feedback samt träffa 30+ andra tränare med samma intresse.

Oavsett vem du är, jobba alltid på att utvecklas. Försök tänka “Vad kan jag förbättra?”, “Hur kan jag hitta områden jag kan förbättras på?”, “Hur kan jag förbättra detta?”
Våga be om hjälp och lyssna på vad personen har att säga!

pexels-photo-263532.jpeg
Andreas Hurtig