Varför jag inte äter kött

Jag började styrketräna någon gång runt 1996. Det betyder två saker. Ett - Jag är gammal. Två - Jag har hunnit göra väldigt många misstag inom träning och kost. Jag kan ärligt säga att dessa misstag har gjort mig till en bättre PT. Ett misstag är bara dåligt om du inte lär dig något av det. Jag tar alltid till mig av mina misstag för att förstår mer om hur träning och kost fungerar.

I det här blogginlägget ska jag prata om vad jag lärt mig om kost. Inte det teoretiska jag lärt mig genom att läsa böcker och studier utan det praktiska jag lärt mig genom att testa vad som funkar bra på just mig. För om det är något jag lärt mig om kost så är det att det är väldigt individuellt. Vissa mår bra och presterar bra av att äta LCHF andra tycker att periodisk fasta är det överlägset bästa som hänt världen.

För mig har det alltid varit självklart att själv testa vad jag ordinerar till klienter. Om jag ska ge dem 3 månader av raw food ska jag själv testa vad det innebär. Hur mycket omställning är det från “vanlig” kosthållning. Hur lång tid tar tillagning? Hur länge håller matlådor, m.m.

Så hur går mina test till?
För det första måste jag se till att hålla dieten länge nog för att verkligen ge den en chans. Jag brukar sätta minst 3 månader som standard. Möjligt att detta är lite för kort men jag har inte tålamod för längre tid. Jag ser även till att försöka eliminera confounders så gott det går. Så ändra så lite som möjligt runt om. Sov som vanligt, jobba som vanligt, träna som vanligt, m.m. Oftast försöker jag utvärdera så många konkreta moment som möjligt. Styrka på basövningar genom några olika RM-test. Kondition testar jag på rodden. Några mjuka värden som jag försöker få med är hur pigg jag är på morgonen samt allmänt välmående. Borde ha ett bättre sätt att testa dessa genom att skatta på en skala men det får bli i framtiden.

Här är några dieter jag testat samt kommentar om hur de fungerar på mig:
Paleo - Dåligt
LCHF - Dåligt
GI - Bra men osäker på om jag tycker att detta är en diet egentligen
Rawfood - Ganska bra
Periodisk fasta - Bra men jag är en hungrig människa dygnet runt
Vegetarian - Bra
Vegan - Bra
Pescetarian - Super

Tydlig röd tråd genom de dieter jag testat är att jag har svårt med kött. Inte att jag inte tycker om det utan att min kropp verkar ha svårt att ta hand om det. Så fort jag lägger till kött blir jag tröttare på morgonen, presterar lite sämre och mår lite sämre.

Anledningen till att det ibland kan kännas hopplöst att hitta vettig information om kost är för att väldigt få personer i den här världen är objektiva. Det tycker att deras diet eller deras sätt att äta är det överlägset bästa. Detta backar de upp med, mer eller mindre pålitliga, studier som illustrerar deras poäng.
Detta fenomen gjorde att jag tidigt bestämde mig för att göra allt jag kan för att inte utveckla en bias. Även om vegetariankost fungerar bäst för mig ska jag inte pusha detta på mina klienter. Vi ska testa oss fram till vad som funkar bäst.

Utan att testa sig fram har man ingen aning. Bara för att du mår bra nu och presterar bra nu betyder det inte att du hittat din optimala kosthållning. Du kanske är supernöjd med din periodiska fasta betyder inte det att du inte skulle vara ännu mer nöjd med högkolhydratkost. Så att testa sig fram är ett måste. Att objektivt utvärdera resultatet av en diet är ett måste. Annars gissar du bara.

Mina klienter får göra ungefär samma sak som jag gör. Testa en kosthållning under 3 månader. Jag utvärderar prestationen och de själva utvärderar hur det känns och hur de tycker att det funkar. Efter ett år har vi ganska bra koll på vad klientens kropp svarar på och vad som funkar mindre bra.

Hur äter jag nu?
Jag personligen är pescetarian nu. Jag äter inget kött och extremt få mejeriprodukter. Jag äter ägg, fisk, skaldjur och grönsaker. Jag vill gå över till vegan. Detta har inget med mina observationer att göra utan är till 100% ett moralisk/etisk ställningstagande jag vill göra

olika dieter
Andreas Hurtig