Trender 2020? Av: Andreas

Vad kommer hända 2020?

1. Några av de stora gymkedjorna kommer få det svårt
Om man ska konkretisera punkt ett kan jag säga att jag tror omsättningen kommer gå ner. Konkurs är det nog fortfarande lite tidigt för. Jag vill inte specificera vilka kedjor jag tror kommer få motvind men om vi ser till vilka vi har i Sverige kan vi sammanfatta det med några exempel:
SATS - 250 gym
24/7 - 230 gym
NordicWellness - 226
Actic - 100 gym
Puls & Träning - 69 gym
(Vet inte om siffror är 100% uppdaterade hos alla)Inom finans finns en förvaltare som heter Peter Lynch. Han är känd för att använda besök för att göra analyser av bolag. Om han t.ex. skulle investera i HM kollade han inte bara på bokslut och kvartalsrapporter utan besökte även deras butiker för att se hur många som var där, hur mycket varje person handlade för, pratade med personal om arbetsförutsättningar, m.m. Man kan göra samma sak i gymvärlden. Alla siffror för gym finns tillgängliga på www.allabolag.se och i vissa fall även på hemsidan. Det är även enkelt att besöka olika gym för att skapa sig en uppfattning om hur det kommer gå på sikt. Är det många som tränar där, verkar medlemmar nöjda, är det många som köper proteindrinkar eller bars efter passet, vad tycker personalen som jobbar där, osv. Jag tycker mig se ett ökande missnöje både från medlemmar och personal på några av dessa kedjor. I vissa fall kan man även se diverse besparingar som att t.ex. inte längre bjuda på kaffe som alltid varit gratis tidigare. Kanske ett tidigt tecken på tuffare tider…

2. Tufft för träningspodcasts
Förra året var min gissning att 2019 skulle bli podcastens år. Jag gav mig själv 100% rätt på den gissningen. I listan på populära podcasts fanns det alltid flera podcasts om träning och hälsa. Det dök även upp många små, nischade, podcasts med t.ex. bågskytte. Efter ett år av PT-Podden har vi sett hur svårt det är att producera kvalitet. Det är svårt att hitta bra ämnen att prata om, det är svårt att få tag på intressanta gäster, det tar en del tid att göra manus - spela in - redigera - publicera. Det finns ingen lönsamhet i det om man inte har väldigt många prenumeranter. Jag gissar att de stora produktionerna kommer finnas kvar och t.o.m. växa. De mindre produktionerna kommer nog tänka efter om de ska fortsätta eller inte.

3. “Mindfullness” sprids till den breda massan
Mindfullness, meditation, anti-stressövningar blir något som sprids bredare. Vi kommer se detta hos unga, gamla, aktiva, inaktiva och hos både män och kvinnor. Av de personer jag känner som ägnar sig åt någon av dessa aktiviteter har de ofta något gemensamt. Det är personer som jobbar mycket och har höga positioner i sina jobb. Det är personer som jobbar med sin hjärna. Går på terapi, aktiv på yoga och gör smoothies på spirulina. Under 2020 kommer antistressövningar vara ett samtalsämne vid middagsbordet. Anledningen till att jag tror detta är att stress är en epidemi som växer sig större och mäktigare. De flesta som ger anti-stressövningar en chans tycker att det är bra och mår bättre. Av att skriva denna punkt blir jag själv sugen på att ta tag i denna del av mitt liv.

4. Vardagsmotionens återkomst
Efter att jag spenderat 3 år i Köpenhamn har jag sett hur effektivt ett samhälle som bygger på vardagsmotion är. Att cykla är standard. Till jobbet, till träningen, till kompisen eller till släktingen. Det är väldigt sällan bilkö, det är få vägbyggen och renoveringar eftersom vägar belastas mindre (har inte bevis för detta utan ren observation) Jag personligen åker aldrig buss eller tar bilen. 75% av tiden går jag, 20% av tiden tar jag bil för att det är för långt att gå, 5% av tiden åker jag en VOI eller Lime. Visst blir det svårare att ta cykeln på vintern men under sommaren finns det ingen anledning att inte cykla så länge det inte rör sig om 60+ minuter för att ta sig till jobbet. Det skulle vara intressant att kolla på vad som går snabbast. Från min lägenhet i Saltsjöbaden till Stockholm C med bil eller cykel. Under rusningstrafik är det inte ens nära. Cykel går väldigt mycket snabbare och man slipper frustrationen av att vara fast. Skulle man slå ut någon form av snittid tror jag att det är 50/50 på cykel och bil. Det tar alltså ungefär lika lång tid. Så det enda man sparar på att cykla är pengar, hälsa och miljö. Personligen behöver jag inte så mycket mer anledning än så.

5. Alkohol går ur tiden
Att dricka stora mängder alkohol känns gammaldags. Jag känner knappt någon person som “festar” längre. Att dricka ett glas vin till middagen på fredagkvällen, att ta en öl med en kompis eller kosta på sig att glas single malt whisky är en sak. Att gå på nattklubb för att dricka 5 drinkar är en helt annan sak. Ohälsosamt, dyrt och oproduktivt. Genom åren har jag hört många personer försvara alkohol. Det är bra för blodtrycket, det är bra mot stress, det finns antioxidanter i, jag knyter affärskontakter på krogen, jag tycker det är så gott med vin. Det kan säkert finnas lite sanning i alla dessa. Men om man ska vara riktigt ärlig tror jag få av de kontakter som är värda att ha kommer från krogen och det är lika gott med ett glas vin som 3 glas vin. Under 2020 kommer snittpersonen dricka mindre alkohol. Kanske min mest vågade gissning för detta år.

träningstrender 2020