Online PT - är det värt det?

Ett inlägg av Tommy Vestergren

Det är ingen hemlighet att jag mer eller mindre framgångsrikt försörjde mig på Online PT innan jag började arbeta med IntensivePT. Som mest framgångsrik underhöll jag ett stammis-klientel, där mina mest trogna klienter varit med mig i över 2 år.

Min väg in till Online PT var inte lika självklar som den tycks vara för många nya tränare idag. Allt började med att jag och min klasskompis/rumskompis/bff Jesper Josefsson blogga om kost och träning tillsammans under vår högskoletid. Det dröjde inte länge innan likatänkande individer fick upp ögonen för vår blogg och med det intresset att bli tränade av oss. De diggade vår stil och tänkte att vi skulle bli bra tränare för dem - och det blev vi.

Men det dröjde inte länge innan vår verksamhet spelat ut sin roll när Jesper flyttade till Uppsala och började arbeta som heltid som PT på Actic Svandammen. Det blev för mycket fokus på träning för honom och jag fortsatte verksamheten i eget regi. Enda tills Andreas och Karl gick ut med att de sökte någon som kunde hjälpa dem med IntensivePT, ge support och stötta dem på delar som åt upp mer tid än vad de hade till sitt förfogande. Jag hade länge varit i tankarna att övergå till utbildare så det kändes naturligt att bli del av en redan framgångsrik verksamhet som jag personligen trodde och fortfarande tror starkt på. Resten är historia.

Det kan låta som en simpel framgångssaga, men jag kan lova er - det har inte varit så enkelt som ovanstående beskrivning får det att verka som.

Vad är Online PT?
Online PT, personlig träning online eller som vi valde att kalla det Online coaching är i mångt och mycket likt en distansutbildning; istället för att gå och träffa sin tränare på gymmet håller man kontakten över internet.

I grunden är hela uppsättningen väldigt lätt att förstå och utföra - e-post, Skype, messenger, Google Drive eller dedikerad programvara. Det spelar ingen roll. Att hålla kontakten är idag lättare än någonsin. Vi designar våra tränings- och kostupplägg på datorn och skickar med några knapptryck över vårt arbete till våra klienter. Vill vi ha en personlig touch inkluderar vi egeninspelade videos och facecall-samtal med våra klienter. Arbetar vi med en större klientel kanske vi begränsar kontakten till några enstaka meddelanden i veckan.

Som ni förstår skiljer sig det här nämnvärt från vanlig PT-verksamhet. Traditionellt sett innebär personlig träning:
• att klienten måste skriva upp sig för ett medlemskap på ett gym
• därefter betalar klienten för enskilda träningspass med en av deras personliga tränare under vilka klienten får tränarens (förhoppningsvis) fulla uppmärksamhet, instruktioner och feedback • Du som tränare får enbart betalt för sålda PT-timmar
• Och är begränsad till gymmets lönetrappa

Att vara anställd på gym innebär en kombination av trygghet, gemenskap, begränsning och många, många timmars gratisarbete. Fördelarna med PT Online Med online coachning ser det helt annorlunda ut. Exakt hur du lägger upp tjänsten är upp till dig. Såhär arbetade jag:
• klienten skrev upp sig coachning i en eller flera månader åt gången
• därefter fick klienten träningsprogram och kostprogram med uppdateringar vid behov
• och tillgång till mig med kontinuerlig kontakt efter önskemål

Det finns flera fördelar med online coachning som helt enkelt inte går att få med traditionell personlig träning.
1. Frihet Som Online PT drar du den fulla nyttan av kraften i internet. Du arbetar när du vill, var du vill - så länge du har en internetuppkoppling. Du har även friheten att ta emot så många eller så få klienter du själv vill, för du har friheten att styra över dina priser.
2. Lönen Med möjligheten att styra hur många klienter du vill ta emot och vilka priser du sätter styr du även din lön. Du kan minimera dina kostnader genom att använda gratisprogram och optimera dina inkomster genom att lägga upp dina tjänster så som du själv vill arbeta.
3. Du är din egen chef Och inte längre är du begränsad av ledningens regler och PT timmarnas utformning. Vill du erbjuda dina klienter en timmes kostrådgivning över Skype varje månad kan du göra det. Behöver du sluta tidigt och gå och hämta dina barn från förskolan kan du göra det utan flera timmars bortfallen lön under primetime på gymmet. Vill du sitta och glassa i en solstol på Barbados medan du håller dina konsultationer kan du göra det.

Visst låter det fantastiskt?
Det är det inte.
Med frihet kommer ansvar som få är redo att axla. Att driva sin egen verksamhet, särskilt online är inte en lek och det är på inget vis enkelt - det vill säga om du inte redan är en Instagramstjärna med hundratusentals följare som du kan kränga dina tjänster på. Utan en arbetsgivare som betalar ut din lön och utan ett gym med ett stadigt inflöde av betalande kunder kommer du behöver styra upp allting själv. Det är upp till dig att skapa leads. Det är sedan upp till dig att sälja till dessa leads. Efter det måste du faktiskt leverera på en sådan hög nivå att du behåller dina klienter. Efter det måste du klara av att bokföra och systematiskt följa de svenska skattereglerna. På tal om skatt, du måste betala både moms på din försäljning och skatt på dina vinster. Lyckas du med allt det kommer du till den svåra biten - att kontinuerligt utan uppehåll fortsätta leverera och hålla dig själv ansvarig på obestämd tid. För du är din egen chef.

Att arbeta hemifrån åt sig själv för sig själv är svårt och stundom ensamt. Går det riktigt bra för dig kan du räkna med att du-precis som jag, Andreas och Karl-kommer vara i tjänst varje dag i veckan. Att ta en ledig dag är inte enkelt när din verksamhet hänger på att du arbetar både i och på den.

Innan du startar upp din egen verksamhet fråga dig själv - Är det värt det?

PT online