Diet breaks - bra kompromiss för att få ut max av semesterresan

beer-machine-alcohol-brewery-159291.jpeg

 

Jag är inget jättefan av ätardagar. Bortsett från ätandets trevliga nöje leder de sällan någon vart. (Bort från målet, om någonstans). Visst, en liten energi- och leptinboost och lite själslig komfort (ja, lilla gubben, du är värd en kaka. Och en till). 

Och ett enormt kaloriöverskott. 

För dig som inte hänger med: det är dåliga nyheter för den som vill tappa fett eller hålla sig i bra form. 

Bättre då - och något jag verkligen förespråkar - är fuskmåltider. 1-2 gånger i veckan finns det utrymme för lite lösviktsgodis (max 20 bitar) eller ett par glas vin. 

Och varför inte lite glass. 

Det tillhör livets njutningar och är en bra kompromiss; du håller dig i bra form men får ändå unna dig lite. 

En annan sak jag gillar är diet breaks*

I skrivande stund är jag tämligen mätt och belåten. Inlägget skrivs på ett cafe i Prag efter en välsmakande pastamiddag (fyra sorters ost, och grädde), ett par glas Tjeckiskt vin och Tiramisu. 

Och kanske en förrätt och en liten öl. 

Resan har föregåtts av en femveckorsdeff som följde sommarens bulk. Bulken var lyckad. Plus 3.5kg och några riktigt kvalitativa träningsmånader. 

Tyvärr följde en del oönskat fett med på köpet. Fett som ska bort. Hittills har deffen varit lyckad: -3kg på fem veckor. Träningen fortsatt bra och ingen styrkenedgång. Deffen har följt dessa spelregler: 

  • TDEE-400-600kcal/dag.
  • 2.5g protein/kg kroppsvikt.
  • Mer kolhydrater och mindre fett träningsdagar och vice versa på vilodagar. 
  • Mestadels oprocessat och rejält med grönsaker, frukt och magra proteinkällor. 
  • Träningen? Volymen något reducerad. Antalet träningsdagar har minskat från 4-5 till tre. Och intensiteten har gått upp. 

Resultat? Något ökade träningsvikter generellt. Kroppen lite hårdare. Humör och motivation på topp (än så länge). 

Och så kommer en tredagars semesterresa. Till Prag - ohälsomatens mecka. Vad göra? Fortsätta dieten och försöka hitta bra hälsorestauranger och jaga gym? 

Eller ta ett (en?) diet break. 

Det sistnämnda lät mer lockande. Betydligt mer så. 

Vad innebär då ett diet break? Exakt vad det låter som. En liten dietpaus. I typ tre dagar. Diet break innebär mer njutning och oändligt större flexibilitet. Det betyder inte Nutellacroissanter till frukost, pizza till lunch och glass till mellanmål (åtminstone inte mer än en dag). 

Det innebär att målet under dessa dagar inte är ett kaloriunderskott. Målet är att ha trevligt, uppnå maximal avkoppling och undvika att stressa över maten. Gärna testa lite lokala delikatesser och vidga den kulinariska bredden (hej Staropramen!). Och göra det med maximal njutning och det dåliga samvetet lämnat hemma. 

Men bara i tre dagar och sedan tillbaka till verkligheten. En verklighet som troligen kommer kännas något mer energifylld, starkare och mättare. Fördelarna med ett diet break är flera: påfyllda glykogendepåer, boostade leptinnivåer och en återhämtad kropp som är laddad att komma tillbaka till gymmet. 

Och det gör den. Men först väntar ytterligare två dietfria dagar hungrigt runt hörnet. 

Frågan är om Tiramisu ingår i hotellfrukosten. Bäst att ta reda på det. 

*Eftersom frågan kan komma upp: Ska man blanda svenska och engelska i en text?

Den frågan får mina serotoninnivåer att droppa snabbare än ett IKEA-besök eller en cricketmatch. 

Just so that you know. 

Erik Lavesson