IPT:s böcker i fokus

Dags för lite narcissism igen. Alla suktar vi emellanåt efter lite strålkastarljus - så även jag - men idag får jag stå lite åt sidan till förmån för de böcker jag varit med och författat (tillsammans med Andreas Hurtig och Maria Michael, två personer med väldigt hög awesomeness-faktor btw).

37094882_10155364362720689_2812523436448940032_n.jpg

Maximala Resultat

Den här boken sammanfattar våra viktigaste erfarenheter inom kost, träning, skador och motivation. Bakgrunden till boken härleds tills våren 2016 då undertecknad hade en träningsblogg och relativt nyligen givit ut en självbiografisk bok (zzzzzz…) från mina år i Japan. Bloggen (eller boken för den delen) hade inte många läsare men uppdaterades frekvent och följdes åtminstone av några. En av dem var Andreas Hurtig, tidigare PT-kollega, och även han med en bok i ryggen. Kontakt etablerades och vi kom fram till att det vore kul att skriva en bok tillsammans. Vi planerade innehållet och delade upp kapitlen sinsemellan. Allt skrivande i Google Drive (och längre fram i Vulkans bokverktyg).

För egen del var det en tämligen smärtfri process då jag i princip bara behövde skriva ner det som dök upp i huvudet (så länge det var någorlunda vettigt). Att skriva under flow är en underbar process. Att skriva utan flow = inte riktigt lika kul (något jag i skrivande stund kan vittna om).

Maximala Resultat författades under en period av ständigt kreativt flow, och med vetskapen om medförfattarnas awesomeness var det en väldigt trevlig process. Efter ungefär fem månader var kärnan i boken färdig, och sedan tog det ytterligare 2-3 månader av korrekturläsning, formatering och göra omslag innan vi fick hem de första rykande exen. För er som inte upplevt det (än) kan jag meddela att känslan av att få hålla sin egen bok i handen är tämligen tillfredsställande (och gärna när många tittar).
Bara så att ni vet.

Arbetet på bok nummer två initierades kort efter att Maximala Resultat kommit ut. Varför vänta på inspirationen? Vi kände dock att det inte var läge för en lika omfattande bok - samtidigt som vi gärna ville dela med oss av vår samlade PT-erfarenhet - därför sammanställde vi våra bästa tips för PT:s. Våra hundra bästa vill säga. Och den ser ut så här:

100tips01 (2).jpg

Hundra tips som tar PT-karriären till nästa nivå tog cirka fyra månader att färdigställa. En rolig kreativ process där vi försökte gå utanför boxen emellanåt för att ta fram det där lilla extra. Om vi lyckades? Det är upp till dig att avgöra.

Vill du också skriva en bok någon gång? Här kommer några skrivtips:

 1. Vänta inte på inspirationen. Satsa på en (dålig) sida eller en trettiominuterssession om dagen. Dag efter dag. Vecka efter vecka. Snart är den där boken inte lika avlägsen.

 2. Liksom andra kreativa sysselsättningar går det ibland hyfsat. Någon gång emellanåt surfar du på en våg av framgång. Enstaka dagar är du i himlen.
  Och däremellan går det inte alls.

  Och det är det som är charmen.

 3. Lägg upp en bra grundstruktur från början (förutsätter att du vet ungefär vad du vill skriva om) - men tillämpa sedan en kreativ flexibilitet. En bra bok växer fram, steg för steg. Och ibland tar skrivandet oväntade turer.

 4. Skriv gärna tillsammans med andra. Betydligt roligare och mer inspirerande plus att ni sporrar varandra.

 5. Det finns ett antal sidor som erbjuder egenutgivning och förmånliga tryckpriser. Googla dig fram och jämför.

 6. Sprid ordet och sätt press på dig själv. Låt så många som möjligt få veta att du har en bok på gång.
  Frågan: -Hur går det med boken? ofta återkommande. Och en väldigt bra motivator.

  Böcker är en usel inkomstkälla, och att bli publicerad i princip omöjligt. Likväl är det underbart.
  Inte minst när det går bra.
  Och framförallt när du håller den nytrycka boken i handen för första gången.

Erik Lavesson