Tränarprofil: Lina Lundgren

Vem är du?
Lina Lundgren 36 år, bor i Lund. Gift trebarnsmamma med fil.mag/master i Human Rights and Humanitarian Law, fil.kand i Freds- och konflikthantering. Har arbetat försäkringsmedicinskt i 11 år. Haft stort engagemang i FN-rörelsen. Kommer ursprungligen från Österlen.

Vad har du för träningsbakgrund?
Har nästan alltid haft övervikt, hade knappt godkänt i idrott förrän gymnasieläraren fick iväg mig på ett friskis-pass med en tränare med militär bakgrund. Därefter har jag provat många olika sporter men inte varit riktigt bra på något men kan lyfta tungt och länge vilket fick mig att börja styrketräna. De positiva effekterna av träning fick mig att bli biten.


Hur kom du på att du ville bli PT?
Ganska mycket tryck från min omgivning och samarbetspartners. För sex år sedan startade jag ett projekt i vår stadsdel där jag höll kroppsviktspass utomhus. Ett pass per vecka, blev två som blev tre och som nu är fyra pass per vecka- året om. Fler ledare kom till och från 10 medlemmar i vår FB grupp, har vi gått till 900. Jag kände att jag behövde bredda mina kunskaper. Under tiden fick jag liknande uppdrag av min arbetsgivare och jag började intressera mig för forskning kring fysisk aktivitet och psykisk ohälsa.

Var jobbar du? Hur tänkte du när du valde arbetsplats?
Jag arbetar på Försäkringskassan (Sveriges sexigaste arbetsplats…) sedan 6 år tillbaka med att rehabilitera långtidssjukskrivna individer (främst personer med ångest, depression, utmattning och annan psykisk ohälsa) åter till arbete tillsammans med läkare, arbetsgivare, kommuner och ibland övriga vårdgivare. Jag har gjort förundersökningar för FK i projektform för att ta fram forskning kring fysisk aktivitet mot psykisk ohälsa tillsammans med fysioterapeuter. Vilken typ av fysisk aktivitet lämpar sig bäst och ger bäst resultat för olika psykiatriska diagnoser under rehabilitering och i förebyggande syfte. Jag arbetar även med motiverande samtal och där väver jag ofta in fysisk aktivitet som ett komplement till medicinsk behandling.

Min arbetsgivare har satsat på mig genom att ge mig olika utbildningar och därefter har jag blivit friskvårdsansvarig för våra egna medarbetare på arbetsplatsen.

Vilka klienter jobbar du helst med?
Personer som aktivt vill må bättre och få en högre livskvalitet genom fysisk aktivitet- det är så häftigt att se energin växa och motionären med den. Seniorer som inte tränat på länge- de blir yngre i sin kropp/rörelseapparat och sinne. Mammor som fött barn och lagt träningen på is därefter- resultaten kommer så snabbt!

Vem är den klient du fått bäst resultat tillsammans med? Beskriv träningen
70-årig kvinna som hade dansat en del men sedan blivit stelopererad i ryggen och enbart gått promenader därefter. Hon började med ett pass per vecka under en månad och trappade upp till fyra pass per vecka så småningom. Vi jobbade mycket med balansövningar men också styrketräning med egen kroppsvikt, minibands och konditionsintervaller. Hon gick ned i vikt, fick bättre balans (kände sig stadigare och tryggare på vintern samt stabilare på cykel), fick bättre lyster i huden, mer rörlighet i ryggen, mindre krämpor, fick muskler hon trodde hon var för gammal att få tillbaka, fick starkare socialt nätverk och blev fri från sin depression.

Vad är det konstigaste mål någon klient kommit med?
Har ännu inte stött på något som fått mig att höja på ögonbrynen, men ser fram emot att den dagen kommer.

Vad är ditt bästa råd till någon som funderar på att bli PT?
Att fundera ut vad du vill göra, vilka grupper du vill arbeta med. Kartlägg ditt nätverk och ta hjälp av de som har en fot i “ditt fält”.
 

21314459_10154719602736576_6076863750689957139_n.jpg
Andreas Hurtig