Var ska personlig träning bedrivas?

pexels-photo-305239.jpeg

Arbetar du som anställd på ett gym är det troligen en no brainer men för dig som kör frilans finns ett antal alternativ för var du ska bedriva din verksamhet Låt oss titta lite på dem.

Hyra in sig på ett gym

Det mest naturliga alternativet i de flesta fall. På kommersiella kedjor är det ofta tack och hej redan i dörren (ibland en fot i baken) men mindre aktörer liksom lokala gym och renodlade PT-studios tar ofta emot med öppna armar - om du har kompetensen och pengarna vill säga. En månadshyra ligger generellt från 4500 och uppåt - taket kan vara väldigt högt i vissa fall, beroende på storlek och läge. En centralt belägen PT-studio lär du få pröjsa en bra bit över 10.000 för att få hyra in dig.

En del gym tillämpar även klippkortssystem vilket är perfekt för dig som inte jobbar heltid. En fast hyra är billigare i längden om man är fullbokad större delen av året men annars är klippkort ett bra alternativ. Räkna med 100-200 kr per klient, beroende på om din klient är medlem på gymmet eller ej.

Företag

Att arbeta på ett vanligt gym är det mest naturliga men samtidigt kan det svida lite att betala en hög hyra och då kan företagsgym vara ett bra alternativ. Det finns olika tänkbara upplägg här:

-Du knyter ett avtal med ett företag om att leverera friskvård till dem genom personlig träning, hälsotester, gyminstruktioner, aktiviteter etc. Fördelen är att det säkrar din inkomst en bra tid framöver. Nackdelen är att det ofta tar lång tid och mycket energi att få till ett samarbete.

-Du har kontakter på ett företag som har ett välutrustat gym och arbetar som privat PT för personalen. Företaget behöver inte nödvändigtvis involveras och med lite tur slipper* du betala hyra och annat krångel. Du gör ju ändå dem en tjänst genom att se till att de anställda håller sig i trim.

*Att betala hyra för att bedriva en affärsverksamhet i någon annans lokaler torde vara en självklarhet i de flesta fall och det kanske är mycket begärt att få göra det gratis. 
Men man måste ju få drömma lite, och som egen PT kan man tvingas ta en saftig timpenning för att få det att gå ihop när många vill ha del av kakan. 
Och skatteverket skall alltid få sin del.


Utomhus

På sommarhalvåret (sommarmånaden?) kan det fungera bra att köra utomhus med gummiband, hantlar, kroppsvikten eller nyttja något av de många utegym som poppat upp senaste åren. Många uppskattar att träna utomhus, och en fördel är både att det är hyresfritt samt att ni inte behöver anpassa er efter gymmets öppettider. Nackdelarna är att själva styrketräningen ofta blir lidande när ni inte har tillgång till hantlar, skivstång och rejält med vikter. Utomhusträning lämpar sig bättre för 'fysträning' och kondition. Kan dock vara ett bra sätt att få in lite naturlig periodisering i dina klienters träning. Dessutom behöver ju inte varje pass utföras utomhus utan kan vara något att lägga in ibland för att krydda träningen och ge motivationen en boost.

Egen PT-studio

Den som drömmer om en egen studio räcker upp en hand. Båda mina är uppe. Det här är slutmålet för många PT:s. Tänk, att ha ett eget ställe att inreda och utrusta och att få arbeta på dina egna villkor.
Hm, det låter inte så dumt alls.
Det är det inte heller. Nackdelen är bara att a) Det kostar b) Du behöver ha ett stadigt flöde av klienter och en bra modell för att behålla och hitta nya. Det räcker inte med att vara fullbokad nu. Ett PT-gym är en rejäl investering och du har inte råd att inte ha klienter. Vad gör du om 'Minst tre PT-pass i veckan-Bosse' plötsligt slutar? Var hittar du nya klienter? Hyresvärden lär inte anpassa hyran utifrån dina intäkter så det gäller att få in tillräckligt med deg varje månad. På sommaren med då det ofta är lite skralt med klienter då semestrar kan komma att överlappas, och räkna med att många vill ha långa sommaruppehåll. Detsamma runt jul och en PT:s månadslön kan därför komma att fluktuera under årets lopp, med både toppar och dalar. Med en egen studio kan Dalarna bli kostsamma - tänk på det.

En annan tänkbar variant: 

-Om du bor i hus kan du inreda garaget som gym eller sätta upp en friggebod eller liknande på tomten, alternativt göra gym av ett rum i huset, om du har möjlighet. Nackdelen är förstås att det dels kanske inte är helt optimalt att ta hem dina klienter och gränsen mellan hem och jobb suddas ut något. Dessutom kanske det är svårt att få klienter att vilja ta sig till dig, om du nu inte bor centralt. Men om du ändå vill skaffa ett hemmagym kan det vara värt ett försök att få in några klienter. Vem vem, grannarna kanske nappar?

Hemma hos klienter

En annan variant är att utföra träningen i klientens hem. Fördelarna är två: ingen hyra att betala samt bekvämt för klienten. Nackdelarna är dock fler: träningen blir begränsad om inte klienten redan har eller har möjlighet att skaffa hem lite utrustning. Du riskerar att få trängas med både hundar och barn (kan vara en fördel om man gillar hundar och barn) och det kan kännas lite obekvämt att arbeta hemma hos någon. Gymmet är ditt territorium eller åtminstone neutral mark och du är hyfsat fri att köra ditt race. Hemma hos klienten är det klienten som bestämmer och du som anpassar dig. Under sådana förhållanden kan det vara svårt att hitta en PT-roll man är bekväm med. Ytterligare en nackdel är naturligtvis transporten. Den kostar både tid och pengar. På ett gym har du ju ofta mer än två klienter inbokade efter varandra så att du slipper åka dit i onödan. Det är svårt att göra samma sak om du tränar en klient i dennes hem. -Du, jag hoppas det var okej, men jag tog även med klient B och C, nu när jag ändå är här.
Inte så poppis förmodligen.
   Eller så kanske det blir en hit i dagens singel-Sverige.

På nätet

Föreställ dig följande:
Du vaknar upp när du vill, var du vill (och med vem du vill) - allt på dina villkor. En vecka i NY? Go for it. Spendera tråkmånaderna (jan/feb/mar) på varmare breddgrader? Sure, varför inte. Du får jobba på dina villkor, var du vill och när du vill. Och du tjänar fett med stålar. För bra för att vara sant?

Online-PT är en relativt ny trend som dock funnits i ett antal år. Du slipper träffa dina klienter och därmed kan du jobba var du vill. De signar upp sig för X månader till en kostnad som är betydligt lägre än att gå till en vanlig PT - men du tjänar ändå bra med pengar för din investerade tid. Säg att du har fyrtio onlineklienter som betalar 1500/månad för dina tjänster. Initialt får de ett kost- och träningsprogram de sköter själva och sedan rapporterar progressen till dig med jämna mellanrum. Du utvärderar och uppdaterar programmen vid behov för att det önskade resultatet ska kunna nås. Problemen är bara att:

-Klienterna sköter allt själva. Frågan är bara: Klarar de verkligen det?

-De rapporterar till dig. Frågan är vara: Hur ofta kommer du att få frågor som -Jag tycker att övning X är bättre än Y. Kan jag inte köra den istället?
-Varför inte curls med rep istället för stång?
-Är Lidls eller Icas keso bäst?

De till synes triviala detaljfrågorna kan komma när som helst och hur som helst.
Och de kommer driva dig till vansinne. Om du inte är proaktiv och smart vill säga. För att online-PT ska fungera krävs det att:

-Du sätter upp tydliga riktlinjer för när och hur mycket dina klienter kan och får kontakta dig. Uppföljning 2-4 gånger per månad kan vara en rimlig nivå.

-Innan du kör igång, sätt ihop mallar för kost- och träningsprogram, en allmän F.A.Q för alla tänkbara sorts frågor, filma övningar och få ner övningsutförande på papper. Gör så mycket du kan av det allmänna och applicera det sedan på alla dina klienter, men anpassa själva kost- och träningsprogrammet utifrån deras bakgrund, målsättningar och preferenser. 

-Var medveten om att det kommer ta rejält med tid och energi att bygga ihop en klientbas och att underhålla denna kräver också en hel del.

-De som ofta nappar på och svarar bäst på onlineträning är de som tränat ett tag och som är relativt disciplinerade och målmedvetna. De behöver ingen PT bara för att ta sig till gymmet. De vill inte betala för att träffa dig.
Men de vill ha resultat.
Det innebär att du bör ha bra koll på dina grejer. Att du kan skriva effektiva träningsprogram och kaloriberäknade menyer - och att du kan göra det om och om igen. För utöver resultat vill de ha variation. Du kommer få deadline-ångest, du kommer få skrivkramp. Men du måste leverera. Gör du inte det är du f-ed ('rökt' på svenska).
Bara så du vet vad som väntar.

Nu har vi gått igenom lite olika alternativ. Frågan är bara: Vilket är bäst? Det beror helt på omständigheterna och hur mycket du vill jobba men en kombination av att hyra in sig på ett bra gym, köra lite utomhusträning när vädret tillåter samt ha ett fåtal onlineklienter är troligen en bra kombination för en variationsrik och givande PT-karriär som inte är alltför stressfylld.
Själv ska jag till NY. Men först ett pass i PT-studion.  

Erik Lavesson