3 saker en PT bör behärska (Av Erik Lavesson)

Tre saker en PT bör behärska

Den som älskar listor räcker upp en hand.
Ingen? Nåväl, jag gör det i alla fall. Här kommer en för dig som är PT eller planerar att bli.

1. Tekniken i baslyften

Effektiv träning utgår från grundrörelserna knäböj, marklyft, utfall, press, drag och framåtflyttning (gång, sprints). Dessa ska du behärska och kunna instruera på ett säkert och effektivt sätt.

Tänk främst fria vikter och kroppsvikten och toppa med lite maskinövningar vid behov. Inte tvärtom.

2. Planering och administrering

Mardrömsscenariot är PT:n som jobbar sju dagar i veckan. Tänk tidiga morgnar och sena kvällar - och gärna långa luckor mitt på dagen. Översvämmande pärmar och PT-kvitton i varenda ficka. Där vill vi inte vara.

Istället: Fem dagars arbetsvecka. Ingen dag längre än åtta timmar. Inga papper eller kvitton. Allt samlat på en digital plattform. Du har full koll på allt och det är enkelt att följa dina klienters utveckling.
Och du får dessutom snuskigt bra betalt i förhållande till din insats och utbildning. Pengarna investeras i utbildning, litteratur, ny teknik och träningsutrustning. Dessutom en och annan present för att visa dina klienter uppskattning.
PT - Världens bästa jobb?

3. Kommunikation och sociala färdigheter

Du jobbar inte primärt med träning utan med människor. Det är dem du ska nå fram till och som betyder något - betydligt mer än skrotet de lyfter. Se till att bemöta dem väl, ge dem vad de vill ha (och kanske en aning vad de tål) och framförallt: du vill nå fram till dem och förmedla något. Resultat i all ära - lyckas du med att nå fram till människan kommer de garanterat tillbaka för mer.

Dags att damma av hantlarna, rensa ut lite papper och sätta klienterna först - tre tips att ta med sig som PT.

/Erik Lavesson

pt3.jpg