Två tips för att äta bättre

Snäppet bättre än Kalaspuffar

Snäppet bättre än Kalaspuffar

Jag vet. Du har hört det förut. Och igen. Och igen. Men de bra tipsen tål att upprepas. Och resten kan vi filtrera bort. Men inte de här två. De är enkla men effektiva. Och de fungerar. 

1. Basera frukosten på protein, fett och frukt/grönt för ökad mättnad, energi och produktivitet. 

Jag vet att du gillar kalaspuffar och smördrypande toasts. (Jag vet att jag gör det i alla fall). Men jag vet också att jag håller mig mättare om jag baserar frukosten på: 

Ägg
Grekisk yoghurt
Nötter, avokado
Frukt och bär

Emellanåt slinker det in en köttbit eller fisk. Kanske låter det konstigt men varför inte? (tydligen har vi grymt älgkött här i Sverige) http://www.strengthsensei.com/the-meat-and-nuts-breakfast/
Oavsett källa, protein, fett och en lagom mängd långsamma kolhydrater är vad du bör satsa på för att lägga grunden för en bra dag. 

2. Ät helst tillsammans med andra men om du äter själv, ha tråkigt. 

Alltid trevligast att äta tillsammans med andra men ibland är det skönt att göra det mol alena. Och då helst utan dator/TV/mobil/Tidning. Tråkigt? Yes, men det är tanken. När du tittar på mobilen frigörs dopamin, ett glädjehormon som även frigörs när du äter. Dubbel belöningssignal kan förvisso vara trevligt men det kan eventuellt göra att hjärnan förknippar mat med belöning, vilket kan få dig att äta mer. Dessutom, om du håller på med datorn samtidigt tar det fokus från måltiden vilket kan göra att du inte känner av mättnadssignalerna i tid. 

Så, starta dagen som en champion med en bra proteinkälla, lite lagom med fett och toppa med en frukt eller lite bär. Och se till att fokusera på maten och den du äter med snarare än mobilen. Då håller du dig mättare, får mer energi och gör förhoppningsvis smartare val. 

Erik Lavesson