5 anledningar för en PT att hålla gruppträningspass

En gymanläggning kräver förvånansvärt få anställda för att fungera. Man behöver någon som fixar bokföring, inköp och schemaläggning, detta ansvar brukar ligga på gymägaren eller anläggningsansvarig personal. Man behöver någon som sköter receptionen, tar emot medlemmar och håller gymmet i ordning. Om gymmet inte har dedikerad receptionspersonal delas det ansvaret ofta av alla anställda tillsammans med anläggningsansvarig. Sedan har vi såklart inbok, konsultationer och PT-pass som gymmet tränare tjänar sina pengar på. PT-passen alltså. Inbokningar och konsultationer får man inga pengar för. Det här sätter personliga tränare i en olustig situation. För det kan vara svårt att konstant hålla sig fullbokad med klienter. Särskilt när man är ny, arbetar på en liten anläggning eller när man inte arbetar heltid som PT. 

Med tanke på att ett gym kan ha flera personliga tränare, men bara en reception, funkar det dåligt att alla står och hänger i receptionen under dagen (NW Bergvik Köpcenter i Karlstad I’m looking at you). Som PT är det värt att ha något mer att göra på gymmet utanför sin PT-roll. 

Vilket för oss till dagens ämne: gruppträning. 

5 anledningar till varför personliga tränare borde hålla i gruppträningspass

Skillnaden på gruppträning och personlig träning ligger i namnet. Med gruppträning håller vi i träningspass för grupper. Med personlig träning arbetar vi med individer. Men det finns inget som säger att en PT inte kan arbeta som gruppträningsinstruktör också! Tvärtom finns det som våra utbildade tränare säger flera bra anledningar till varför personliga tränare borde håll i gruppträningspass. 

  • Dryga ut arbetstimmar

Det är inte alltid man har möjligheten till att vara fullbokad som PT eller täcka upp en heltidstjänst heller för den delen. Då kan gruppträning vara en effektiv metod för att dryga ut arbetstimmarna och få en högre inkomst. 

Ibland är mer arbete lösningen för att kunna arbeta med det man älskar - träning! 

  • Regelbundna tider

PT-yrket kan enkelt innebära oregelbundna tider innan man är (över-)fullbokad och kan börja styra sina egna tider. Det här är en naturlig del av alla säljyrken där man måste boka in tider med sina klienter. Det gäller att vara flexibel och anpassa sig till de tider klienterna har. Men det kan också innebära att det är svårt att få ihop en fungerande vardag.  

Gruppträningspass å andra sidan är alltid schemalagda lång tid i förväg. Det gör gruppträning till ett utmärkt val för tränare som vill kunna strukturera upp sitt schema och få mer regelbundna tider. 

  • Marknadsföring av sina tjänster

Den del som flest tränare tycker är svår är att marknadsföra och sälja in sina tjänster. Cold calling, inbok, avbok och konsultationer som inte ger något är en tråkig verklighet för personliga tränare. Nyckeln till framgångsrik försäljning av PT-tjänster är att skapa en stark tillit hos målgrupper som är intresserade av ens tjänster. Gruppträningspass är en perfekt marknadsföringskanal för det.

Under vanliga omständigheter kan ett gruppträningspass ha upp till ett 30-tal deltagare. På riktigt stora gym säkert många fler än så. Under en arbetsvecka och en handfull gruppträningspass kan vi som tränare visa upp oss för hundratals av gymmets medlemmar. Det här innebär hundratals möjligheter att bygga tillit och sälja in sina tjänster till individuella medlemmar. Och man får en smula extra pengar på kontot för det. 

  • Tjäna pengar - som egenanställd 

Gruppträningspass på kommersiella gymanläggningar, och då särskilt de stora kedjorna, är notoriskt dåligt betalda. Våra tränare vittnar om ett brett spann på timlönen för gruppträningspass. De bäst betalda har arbetat i flera år och arbetat sig uppåt på lönetrappan och kan få mellan 250-350 kronor per pass. Vilket inte är dåligt alls. Men ingångslönen ligger omkring 110-140 kronor per timme + semestertillägg, och om man har tur ett gymkort. Till på det finns det en begränsad mängd gruppträningspass på varje gym som man kan hålla i själv, och då arbetsgivare ogillar att man går mellan olika gym för att hålla pass finns det begränsat med möjlighet att tjäna några riktiga pengar här. 

För en egenanställd PT med egen studio kan det dock se väldigt annorlunda ut. Här är PT timmar mer begränsande, där varje tillfälle låser en vid enbart en betalande kund. Men med gruppträningspass kan man få in fler betalande kunder till ett och samma träningspass. Låt säga att man tar 110 kronor per deltagare och får in 20 deltagare. Det blir 110 x 20 = 2200 kronor för en timmes arbete. Det behövs inte ens en träningsanläggning för det här. Utan det går utmärkt att köra utomhus med enklare träningsredskap och parövningar. 

Om du hänger med i svängarna och är teknisk av dig behöver du inte ens lämna ditt eget hem för att hålla i gruppträningspass. Nya grejen är att köra det över Zoom och helt plötsligt kan du hålla i gruppträning för en obegränsad mängd deltagare. 

Såklart är det inte lika simpelt att skaffa deltagare till gruppträning som egenanställd jämfört med gruppträning på en kommersiell gymanläggning. Men bevisligen är det fullt möjligt då många egenanställda tränare arbetar just på det här viset.  

  • Roligt och givande 

Slutligen får vi inte glömma något som nästan alla våra tränare höll med om: det är ju riktigt roligt också! 

Gruppträning som motionsform är mycket uppskattat av deltagarna, som uppskattar både instruktören och möjligheten till att träna i grupp för social samvaro. Är gruppträning den effektivaste träningsformen? Kanske inte. Kan man bli rik på gruppträning? Inte som anställd på gym åtminstone. 

Men vad gör det när deltagarna genuint tycker om just ditt gruppträningspass? 

Mer läsning

gruppträning